Image

''Teknolojik yeniliklerin iyi takip edilmesinin ve doğru adaptasyon yöntemlerinin sektörün gelişimine fark yaratacak büyüklükte katkı sağlayacağını düşünüyorum.''

Sigorta sektörü, küresel finansal sistemin bir parçası iken finansal gelişme düzeyi de bilindiği üzere ekonomik kalkınmanın ana belirleyicilerinden biri. Bu perspektiften bakıldığında sektörün ekonomiye olan katkısı da aslında çok net bir şekilde görülüyor.


Bu katkı genellikle prim üretimi ve istihdama sağladığı faydalar üzerinden değerlendiriliyor. Ancak sektörün ülke ekonomisine olan pozitif katma değerinin bunların çok ötesinde ve büyük olduğunu düşünüyorum.

Her şeyden önce sigorta, bireyler ve kurumlar için maddi değeri olan varlıklarının karşılaşabileceği olası risklerden doğacak ekonomik kayıpları güvence altına alarak, öngörülü bir şekilde sürdürülebilirlik ve istikrara önemli destek sağlıyor. Sigortalama sayesinde, bireyler yıllar içinde birikimleriyle edindikleri araç ve evlerini olası hasarlara karşı güvence altına alırken, şirketlerse işletmelerinde meydana gelebilecek hasar veya tazminlerin işletme sürekliliğini engellemesini önleme fırsatına sahip oluyor. Ülke genelinde ise özellikle katastrofik sonuçlar doğurabilecek doğal afetlerde sigortalamanın yaygın olması, bu riskin transferiyle kamu yükünü hafifletebiliyor. Ayrıca sigorta, teminatlandıracağı varlıklar için tanımladığı risklerle hasarın veya tazminatın gerçekleşme olasılığını azaltmaya yönelik taleplerde bulunarak sigortalıların gelişimine dolaylı olarak da katkı sağlıyor. Örnek vermem gerekirse, yangın poliçeleri yangınla mücadele bilincini ve yatırımlarını artırıyor, sağlık poliçeleri kişilerin sağlıklı yaşamaya dikkat etmesini teşvik ediyor, trafik sigortaları ise araç kullananların trafik kurallarına uymasını ve bilinçlenmesini sağlıyor.

Sigorta sektörünün ekonomik büyümede katalizör olan bir diğer önemli yönü de özel sektör ve kamu için borçlanma enstrümanları üzerinden fon yaratma kabiliyetinin olması. Bu şekilde hem kamuya kaynak sağlanırken hem de finansal piyasanın derinleşmesine destek olunuyor. Özetle sigorta sektörü, suyun atmosferdeki döngüsü gibi, görünen ve de görünmeyen noktalarıyla birçok alana temas ederek ekonomik büyümeye hayati katkılar sağlıyor.

Türkiye Sigorta Birliği’nin geçtiğimiz Mart ayında yayınladığı verilere göre 2023 yılında toplam prim üretimi 485 milyar TL’ye, penetrasyon oranı ise %2,3 seviyesine ulaştı. Bu artış sevindirici olmakla birlikte, dünya ortalamasının %7 bandında olduğu düşünüldüğünde, kat edilmesi gereken önemli bir mesafe olduğunu söyleyebiliriz.

Teknolojik yeniliklerin iyi takip edilmesinin ve doğru adaptasyon yöntemlerinin sektörün gelişimine fark yaratacak büyüklükte katkı sağlayacağını düşünüyorum.  Bu katkılar iki eksende kendisini gösterecektir; yeni ürünlerle büyüme ve teknolojik dönüşümün yaratacağı süreçlerdeki verimlilik artışı olacaktır. Büyüme tarafında “Embeded Insurance”(Gömülü Sigorta) yöntemi ile bireylere ihtiyaç duydukları anda ekonomik ve kişiselleştirilmiş sigorta seçenekleri  sunulması, hem yeni ürünlerin (sağlık,garanti vb.) talep görmesini hem de mevcut ürünlerin daha fazla tercih edilmesini sağlayarak büyümeye katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Öte yandan teknolojik yenilikler sigorta süreçlerinde verimliliği de artıracaktır. Örneğin, müşterileri risklerinin doğru değerlendirmesi ve müşteri bazında risk tayini ile doğru fiyatlama konusuna büyük bir katkı sağlayacaktır. Öte yandan telematik ile görüntü teknolojileri kullanarak hasar sonrası kusurların doğru tayin, sigortalı skorlama, hasar tespitinin daha optimize ve hızlı şekilde ilerlemesi gibi birçok atılım, sektörün gelişiminin önünü açacak yenilikler olacak.

Sektörün gelişim alanlarından birkaçı da müşteri deneyimi, standartlaşma ve maliyet yönetimi olarak karşımıza çıkıyor. Poliçe sahipleri genellikle sigorta şirketleriyle hasar veya tazminat aşamasında tanışır ve bu deneyim, sektör ve şirketler hakkında kanaatlerini şekillendirir. Bu nedenle, müşteri deneyimini iyileştirip belirli standartları karşılayan hizmetler sunmak ve öngörülebilir maliyetlerle çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorum.

Son olarak kişi başı prim oranlarına baktığımızda, ülkemizde ne yazık ki şu an sigortalama oranlarının arzu edilen seviyelerde olmadığını görüyoruz. Bu nedenle ülkemizde sektörel bir gelişimin gerçekleşmesi için sigortalamanın öneminin en iyi şekilde anlatılması ve sigorta konusunda toplumsal bir bilincin oluşturulmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. 

Yakın gelecekte, müşteri deneyiminin ön planda olduğu, standartlaşmanın önem arz ettiği, öngörülebilir maliyet yapısına yönelik adımlar ve teknolojik yeniliklerin olduğu bir sürece geçiş dönemindeyiz.

Auto King bildiğiniz üzere hasar gören parçanın değiştirilmesi yerine önce mümkünse onarımını sağlayan, yaptığı işe garanti veren, sigorta şirketi müşterilerinin kurumsal bir muhatabının olduğu, perakende olarak da müşterilerin sıklıkla ziyaret ettiği bir yapı. Auto King müşterilerinin bir marka güvencesiyle onarım hizmet alarak memnun ayrıldığı, aynı zamanda sigorta şirketlerinin hasar/prim denklemine katkı sağlayan kurumsal bir iş ortağı. Sigorta şirketleri ile kendilerine hızlı, kaliteli ve müşteri deneyimini önceleyen projeler üzerinde ilerliyoruz.

Auto King olarak müşteri deneyiminin uzantısı olan bir unsur olarak hizmet kalitesi de bizim olmazsa olmazımız. Bunu gözetmenin yolu ise standartlaşma, denetim ve eğitimden geçiyor. Bu anlamda TSE 12047 standartlarına uygun noktalarımızla hizmet sunmanın yanı sıra, bayii yönetimi birimiyle uzaktan ve yerinde kontroller yapılıyor. Ayrıca Bruea Veritas firması ile anlaşma yaparak tüm hizmet noktalarımız dış denetimden de geçiyor.  Hizmet kalitesini etkileyen bir diğer unsur olarak eğitimi de Auto King Akademi üzerinden hem uzaktan hem yerinde eğitimlerle pekiştiriyoruz. 

Auto King olarak, müşteri deneyimini odağımıza aldığımız çalışma anlayışımızı sürdürmeye ve hizmetlerimizi bu minvalde geliştirmeye özen gösteriyoruz. 2024 yılında da kullanıcılarımızın karşısına yenilenmiş bir şekilde çıkmak ve her noktamızda kalitemizi doğru yansıtmak üzere yeni bir kurumsal kimlik çalışması başlattık.

Teknolojik ilerleme olarak ise takvimimizde, iş akışlarımızın iyileştirildiği, müşteri geri bildirimlerinin daha efektif olduğu, sigorta şirketlerinin daha zamanlı ve etkin geri bildirimlerle beslendiği bir dizi geliştirmeler var.  Öte yandan, Auto King’in %100 hissedarı sahibinden.com’un, alanında kendini fazlasıyla ispatlamış dünya ölçeğinde ilk 5’te yer alan yerli bir teknoloji şirketi olmasından hareketle bu alandaki yeniliklere doğru ve hızlı adaptasyon konusunda güvencemiz tam.