Image

''Global sigorta piyasasıyla karşılaştırıldığında, Türk sigorta sektörü büyüme potansiyeline sahip ancak hâlâ gidilecek yol var.''

Risklerin, gelişen teknoloji sonucu çeşitlenmesi ve yapısal anlamda farklılaşması artık günümüzde sigortaya duyulan ihtiyacı arttırdı. Bu ihtiyacı karşılamaya yönelik olarak sigorta şirketleri sosyal ve ekonomik anlamda birçok fonksiyonu yerine getirerek ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Sektör ayrıca bireylerin ve işletmelerin finansal risklerini yönetmelerine olanak tanıyarak bir yandan da otoritelerin ekonomik istikrar çabalarına da katkıda bulunuyor. Sektörümüz geçmiş yıllarda güçlü bir ivme kaydetmiş olsa da brüt primler ve yıllık ödenen emeklilik, katkı payları göz önüne alındığında daha gidecek yol olmakla birlikte önemli bir seviyeye de ulaşmış görünüyor. Bu noktada; rekabetçi piyasa koşulları, ülkemizin demografik yapısı, sektörün gelişim iştahı önümüzde daha çok yol olduğuna işaret ediyor. Ayrıca toplanan primler, bireysel tasarrufu arttırdığı gibi, genel bir yatırım ortamı sağlamakta ve bu sayede sigorta, ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli bir işleve sahip oluyor. Bununla birlikte sigorta sektörü sermaye piyasalarının derinleşmesine de yardımcı oluyor. Sektörün yarattığı istihdam ve vergi geliri özellikle devletin mali yapısı tarafında önemli bir destektir. Sigorta sektörünün başta da söylediğim gibi ülke ekonomisine hem toplumsal hem de ekonomik anlamda önemli bir katkıda bulunduğu muhakkak.


Global sigorta piyasasıyla karşılaştırıldığında, Türk sigorta sektörü büyüme potansiyeline sahip ancak hâlâ gidilecek yol var. Sistemin rekabet gücü ve ürün çeşitliliği artarken, teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme süreçleri ile sektörde önemli adımlar atılmakta. AXA Grup dünyada sigorta ve reasürans sektöründe öncü şirketlerden biri. Bunun temel nedenleri arasında; geniş coğrafi yayılımı, güçlü finansal yapısı, ürün çeşitliliği ve yenilikçilik anlayışı, yüksek hizmet kalitesi, müşteri odaklı yaklaşımı, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ve sürdürülebilirlik politikaları ile yetkin yönetim ve stratejik liderlik gibi etkenleri sayabiliriz. Bu faktörler, AXA'nın küresel varlığını güçlendirirken, güvenilir ve yenilikçi çözümler sunarak müşteri memnuniyetini artırmakta ve şirketin dünya genelinde saygın bir konuma ulaşmasını sağlamaktadır.

Yakın gelecekte, Türk sigorta sektöründe dijital dönüşüm ve inovasyonla birlikte hem hız konusunda bir ivmelenme olacak hem de ürün çeşitliliği ve kişiye özel ürün konusunda önemli gelişmeler yaşanacak. Bugün biz bu gelişmelerin olacağını öngörebiliyoruz ve AXA Türkiye olarak öncü olabilmek adına ilk adımları atıyoruz. Yapay zeka ve büyük veri analitiği gibi teknolojiler, önümüzdeki dönemde risk değerlendirmelerinde ve müşteri hizmetlerinde kullanılacak. Biz bu anlamda çalışmalarımıza hız verdik ve bu yılın sonunda kullanıma açacağımız şirket içinde “YAVER” olarak adlandırdığımız AXAGPT ile sektörümüzde öncü olacağız. Özellikle satış ve hasar çözüm merkezlerimizde çalışan arkadaşlarımız için fark yaratacak ve sektörümüzde ilk olacak AXAGPT uygulamamız ile sürdürülebilir gelişim ve büyüme hedeflerimiz doğrultusunda önemli bir ivme kazanacağız, acentelerimizin de daha verimli olmaları adına portföy yönetim becerilerini güçlendireceğiz.

Sektörün gelişmesi adına ilerleme adımlarından biri olarak sayılabilecek bir diğer uygulamamız ise AXA Dijital Sağlık Sigortası ürünümüz. AXA Türkiye olarak, “İnsanlığın gelişmesi adına insanlar için değerli olanı korumak” amacıyla yenilikçi sağlık çözümleri sunarak sağlık hizmetlerinden en fazla sayıda insanın yararlanmasını ve sağlık branşında sigorta farkındalığının artmasını hedefliyoruz. AXA Dijital Sağlık Sigortası ile ayakta sağlık hizmetlerinin dijital muayene ve dijital doktor görüşmeleri yoluyla alınabildiği yepyeni bir dönemi başlattık. Sağlık alanında fark yarattığına inandığımız bu yenilikçi ürünümüzle, sigortalılarımızın sağlık hizmetlerine ulaşımını her yerden kolaylaştırıyor; özellikle de belli demografik gruplar için değer yaratıyoruz. AXA Dijital Sağlık Sigortası sahiplerine, poliçeyle birlikte hediye olarak verdiğimiz Dijital Muayene Cihazıyla, Amerikan Hastanesi ve Koç Üniversitesi Hastanesi uzman doktorlarıyla diledikleri yerden diledikleri zaman dijital muayene gerçekleştirme olanağı tanıyoruz.

Siber riskler ve iklim değişikliği gibi yeni risk alanlarına yönelik çözümler de sektördeki ilerleme adımları arasında yerini alacak. AXA Türkiye olarak, bu alanlarda da lider duruşumuzu sergileyecek, öncü çözümlerimizi yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız.