''Bireylerin gelecek kaygısının çözümü emeklilik planlamasına erkenden başlamaktan geçiyor.''
Türkiye, özellikle ekonomik anlamda yaşlanma konusunda belirgin bir farkındalığa sahip ancak mevcut geniş kapsamlı sosyal güvenlik sistemini göz önünde bulundurursak, kısmi anlamda hazır olduğumuzu söyleyebiliriz. Dünya genelinde yaşlı nüfusundaki artış sürüyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun (UNFPA) “2024 Dünya Nüfusunun Durumu Raporu”na göre 65 yaş üstü kişilerin oranı 10,3’e yükseldi. Bunun önümüzdeki 50 sene içinde ikiye katlanması bekleniyor. Nüfusun yaşlanmasından dolayı doğacak problemlerin önüne geçebilmek ve kalıcı çözümler üretebilmek için bugünden sistematik ve stratejik bir yaklaşımla uzun vadeli sosyal politikaların belirlenmesi ve planlanması gerekiyor. Bir örnek vermek gerekirse teknolojik gelişmeler iş gücü yapısında köklü değişikliklere yol açıyor, bu da kısa süreli sözleşmeli işlerin sayısının artmasına neden oluyor ve kamusal emeklilik sistemlerinin sürdürülebilirliğini zorlaştırıyor. Bunun önüne geçebilmek için farklı ülkelerde uygulanan kamu emeklilik sistemi, tamamlayıcı işveren katkılı mesleki emeklilik sistemi, bireysel katkılara dayalı bireysel emeklilik sistemi gibi çok sayıda katman içeren bir sistemin geliştirilmesi gerek. Ülkemizde bu anlayışla sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması ve 2025 yılının son çeyreğinde uygulamaya girmesi öngörülen tamamlayıcı emeklilik sistemi üzerine yapılan çalışmalar yaşlanmaya gerek ekonomik gerek toplumsal anlamda daha hazır olmamızı sağlayacak.
“Toplumsal yaşlanma” denince akla hemen yaşlılar geliyor ancak bir toplumda yaşlı sayısı ne kadar artarsa artsın, doğurganlık hızı yüksek olduğunda toplumun yaşlanması söz konusu olmaz. Ülkemizde nüfusun yenilenme hızı giderek düşüyor, TÜİK verilerine göre Türkiye’de doğurganlık hızı 2002 yılında kadın başına 2,5 çocuk iken, 2023’te 1,5 çocuk olarak gerçekleşti. Aynı zamanda ortalama yaşam süresinin uzaması da demografiyi etkiliyor. Yaşlılığa hazırlık için gerekli finansal olgunluğa gelirsek, mevcut sosyal güvenlik sistemine rağmen bireylerin bu konuda zorluklarla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Harcamaları karşılamada emeklilik maaşları yetersiz kalırken, BES’ten hala nüfusun düşük bir kısmı faydalanıyor. Yeterli bireysel birikimin yapılamadığı ve finansal okuryazarlık oranının düşük olduğu mevcut senaryoda yaşlılığa hazır olmak için BES, tamamlayıcı emeklilik sistemi ve benzeri uzun vadeli tasarruf ve yatırım sistemlerinin geliştirilmesi, teşviklerin güçlendirilmesi ve bunların sürdürülebilirliği önem kazanıyor. Yaşlı bakım hizmetleri ve yalnızca vefat durumunda değil, yaşlılıkta da ortaya çıkabilecek sorunlar için finansal güvence sağlayan hayat sigortaları alanındaki çalışmalara da ağırlık verilmesi gelecek için son derece değerli. Artan maliyetler de göz önüne alındığında, bu alanda yaşanacak gelişmelerle bireyler, gelecek endişelerini azaltarak daha kaliteli bir yaşam sürebilir. Bireylerin gelecek kaygısının çözümü emeklilik planlamasına erkenden başlamaktan geçiyor. Bunun için de bireysel emeklilik sistemiyle ilgili toplumsal farkındalığı artırmak ve herkesin birikim yapabilmesini sağlamak için birçok çalışma yürütüyoruz. HDI Fibaemeklilik olarak BES’in önemini anlatmak ve farkındalık yaratmak için YouTube’da Fonla Büyüt isimli bir video serisi hazırladık. Bu çalışma kapsamında kullanıcılara BES birikimlerinin nasıl değerlendirebilecekleri konusunda yol göstermek, yanlış bilgilerin düzeltilerek doğru bilgilerin aktarılmasını sağlamak, bireylerin geleceklerini güvence altına almalarının önemini vurgulamak için başlattığımız video serimiz ile rehber niteliğinde toplam 115 video yayınladık.
BES planlarımızda her bütçeye uygun ödeme koşulları bulunan geniş bir ürün yelpazesi sunuyor, sisteme girişin önündeki maddi engelleri olabildiğince bertaraf ediyoruz. Cepleri yormayan düşük aylık ödemelerin yapılabildiği ve BES giriş aidatı alınmayan planlarımız bulunuyor. Buna ek olarak, katılımcılarımızı piyasaların değişen koşullarına göre pozisyon almasını sağlayan fon dağılım değişikliği haklarını Portföy Yönetim Şirketlerine devretme hizmetimizle de destekliyoruz. Bu hizmetimizden farklı olarak katılımcılarımızın yaş ve risk algılarına göre fon önerisinde bulunuyor böylece hem etkin bir fon yönetimiz hizmeti almalarını sağlıyor hem de yılda 12 defa olan fon dağılım değişikliği haklarını en doğru şekilde kullanmalarına yardımcı oluyoruz. Ayrıca, 18 yaşından küçüklere BES başlatmak için özel olarak tasarladığımız Gelecek Net ürünümüzle çocuklarına güzel bir gelecek bırakmak isteyen aileleri de destekliyoruz. Bugün olduğu gibi yarın da tüm katılımcılarımızın rahat bir geleceğe sahip olması için çalışmaya devam edeceğiz.