Image

''Yaşlılık ve yaşlanmak aslında bir sorun değil. Sorun, bir toplumun refah düzeyinin artmadan yaşlanması.''

Türkiye, çok uzun yıllar genç nüfusuyla tanınıyordu ancak artık yaşlı bir ülke. Yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı 2023'te %10,2'ye çıkarak BM’ye göre ‘yaşlanmakta olan ülke’ statüsüne girdi Bir toplumda yaşlı nüfusunun iki katına çıkması için geçen süre olan “yaşlanma hızı” Fransa’da 115 yıl, İsveç’te 85 yıl iken Türkiye için bu süre 20-25 yıl. Bu hızlı demografik dönüşüm, toplumsal ve bireysel ölçekte hazırlık yapmayı zorunlu kılıyor. Bir ülkenin tasarruflarının, hukuk, sosyal güvenlik sistemlerinin ve kentlerinin yaşlı nüfusa hazır olması için bir dizi uygulama hayata geçirilmeli. Artan yaşlı nüfus ülkelerin sosyal güvenlik sistemlerinin finansal sürdürülebilirliğini risk altına sokmaya başladı. Bu noktada ülke tasarruflarının büyümesi açısından BES’in önemi de günden günde artıyor. BES bu yıl 21. yılını doldurmasına rağmen, 9 milyon katılımcısıyla henüz nüfusun çok kısıtlı bir bölümüne penetre olmuş durumda. Emeklilik Sistemi Varlıkları / GSYH oranları, Almanya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerde sırasıyla %8 ve %12 iken, ülkemizde bu oranının %3 olduğunu düşünürsek tasarrufların büyümesi yönünde ilerlenmesi gereken önemli yol olduğunu görüyoruz.


Biz bir Bireysel Emeklilik ve Hayat Sigortası şirketi olarak, bireylerin yaşlılık dönemine finansal hazırlık yapmaları konusunda misyonumuzu yerine getiriyoruz.  Aynı zamanda ürünlerimizle sağladığımız bireysel fayda anlayışını toplumsal faydaya taşımak için de ülkemizin gündeminde yeterince yer almayan “yaşlılık ve yaşlanma” konusunu sahipleniyoruz. 5 yıl önce başlattığımız “Her Yaşta” projesi ile toplumumuzun yaşlanmaya hazırlığına rehber olmak ve yaşlanmayla ilgili negatif algıyı pozitife çevirmek için çalışıyoruz. Projemizin 5. yılı kapsamında  gerçekleştirdiğimiz ‘Türkiye Nasıl Yaşlanıyor?’ araştırmasının sonuçlarına göre de Türkiye’de orta yaş grubu yaşlanma sürecini görmezden geliyor ve erteliyor. Araştırmamız, katılımcıların uzun yaşamak istediğini, ancak %54’ünün bu konuda herhangi bir çaba göstermediğini de gösteriyor. Bu tablo, yaşlanma sürecine yönelik farkındalık ve bilinç oluşturmanın kritik önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Yaşlılık ve yaşlanmak aslında bir sorun değil. Sorun, bir toplumun refah düzeyinin artmadan yaşlanması.  Dolayısıyla, orta yaştan itibaren yaşlılık dönemine hazırlanmak kritik önem taşıyor. Ancak ‘Türkiye Nasıl Yaşlanıyor?’ araştırmamızın sonuçları, orta yaşın emekliliğe hazır olmadığını gösteriyor. Araştırma bulgularına göre emeklilik dönemi için ekonomik kaygılar oldukça güçlü; katılımcıların %45,4’ü emekli maaşlarının düşük olacağını düşünüyor. Emeklilik, çalışma hayatını sonlandırmakla eşleştirilirken, katılımcıların %42’si 65 yaşından sonra emeklilik olunca da çalışmayı planlıyor. Araştırma, orta yaş grubunun emekliliğe yeterince hazırlıklı olmadığı gerçeğini ortaya koyuyor. Katılımcıların yalnız %29’u emekliliğe hazır olduğunu belirtirken, yarısından fazlası yaşlılıkla ilgili herhangi bir hazırlık yapmayı bile düşünmemiş durumda. Yaşlılık, ekonomik refahla desteklendiğinde bir sorun olmaktan çıkıyor. Bu nedenle, orta yaştan itibaren bireyleri hazırlamak, finansal okuryazarlığı güçlendirmek, tasarruf bilincini kazandırmak ve toplumu bu dönüşüme hazırlamak büyük önem taşıyor.

AgeSA olarak, yıllardır BES ile bireyleri finansal hazırlık konusunda destekliyor, küçük birikimlerin uzun vadede ne kadar değerli olduğunu vurguluyoruz. Sosyal açıdan hazırlık, örneğin bir hobi edinmek, sağlıklı beslenme ve spor rutini oluşturmak, çok önemli. “Her Yaşta” projemizle orta yaştan itibaren maddi ve sosyal açıdan atılacak adımlarla mutlu, sağlıklı ve aktif bir yaşlılık geçirilebileceğini anlatmayı hedefliyoruz.

BES, emeklilik döneminde ek gelir sağlamak ve uzun vadeli tasarruf alışkanlığı edinmek için önemli bir fırsat. AgeSA olarak, bireylerin tasarruflarını en iyi şekilde değerlendirmelerine destek olmaktan gurur duyuyoruz. BES yatırımlarından aldıkları verimi artırabilmek adına yüz yüze ve dijital fon danışmanlığı hizmetlerimizle katılımcılarımızı destekliyor, emeklilik dönemlerini finansal açıdan rahat geçirebilmeleri için katkı sunuyoruz.

Önümüzdeki dönemde de bireylerin birikim ve koruma ihtiyaçlarına yönelik yeni çözümler sunmaya devam edeceğiz. Ayrıca, yaşlılıkla ilgili kalıplaşmış negatif algıları yıkarak, topluma yaşlanmaya hazırlık konusunda rehber olmayı sürdüreceğiz.