Image

''Emeklilik sektörü yurt dışı ve yurt içi finans piyasalarını oldukça kapsayıcı nitelikte olmakla birlikte teknoloji şirketleri, sürdürülebilirlik endeksleri, tarım, gıda gibi birçok fon türüne ve yatırım enstrümanlarına sahip.''

Gençleri ve alternatif kitleleri sisteme çekmek özel emeklilik sektörünün önem verdiği başlıklardan. Bu konuya öncelikle Bireysel Emeklilik Sistemi’nin yaşam süresi ve büyüme hızı açısından bakmak çok daha anlamlı olabilir. Sistemdeki kişi sayısına ve toplam fon büyüklüğüne baktığımızda oldukça hızlı ve anlamlı bir büyümeden söz edebiliyoruz. Özellikle devlet katkısı gibi uygulamalar sonrasında da bu büyümenin ivmelenerek arttığını ifade edebiliriz. Nüfus yapımızı düşündüğümüzde kişi başına düşen bu miktar düşük olmasına rağmen 18 yaş altındaki kesimin sisteme dahil edilmesi ve gelecekte atılması planlanan adımları düşündüğümüzde çok daha büyük rakamlara ulaşacağımızı öngörüyoruz. Bu da doğal olarak fon çeşitliliğini de beraberinde getirecektir. Ancak halihazırda gerek şirket gerekse de sektör olarak geniş bir fon çeşitliliğine sahibiz. Emeklilik sektörü yurt dışı ve yurt içi finans piyasalarını oldukça kapsayıcı nitelikte olmakla birlikte teknoloji şirketleri, sürdürülebilirlik endeksleri, tarım, gıda gibi birçok fon türüne ve yatırım enstrümanlarına sahip.


Ocak-Eylül 2024 döneminde tüketici enflasyonu %35,86 olurken emeklilik sektörünün ağırlıklı getirisi %41,57 olmuştur. Bu tablo net bir şekilde emeklilik fonlarının enflasyon ile gayet iyi mücadele ettiğini ve katılımcısını getirisi ile ödüllendirdiğini bizlere gösteriyor. Enflasyondaki düşüş ile risk iştahının arttığına ve buna paralel para piyasası, borçlanma araçları gibi TL faizi ağırlıklı fonlardan, hisse senedi ağırlıklı fonlara yönelimin olduğuna şahit olabiliriz. Sektör, 18 yaş altı gençlerimizin dahil olması ile ivmesini güçlendirirken katılımcılarımız, yeni yatırım temalarını kapsayan fonlar kurulmasında oldukça talepkâr. Örneğin; yakın bir zamanda kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz “Katılım Karma Fon”umuz, sektörün tek faizsiz karma fonu olmasının yanı sıra katılım finans prensiplerine uygun yabancı hisse senedi içeren ilk emeklilik fonu olma özelliğini taşıyor. Tarım ve gıda sektörüne yatırım yapacak emeklilik yatırım fonumuzun kuruluşunu ise yakın bir zamanda tamamlamayı hedefliyoruz.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) fon büyüklüğü ve katılımcı sayısı açısından geldiği seviye, Türkiye'deki tasarruf alışkanlıklarının gelişimi açısından olumlu bir gösterge oldu. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 31.12.2023 tarihli verilerine göre, sistemdeki katılımcıların toplam fon büyüklüğü bir önceki yıl sonuna göre yüzde 78’lik artışla 625,5 milyar TL’ye; devlet katkısı fon tutarı yüzde 60’lık artışla 77,8 milyar TL’ye olmak üzere toplam fon büyüklüğü 703,3 milyar TL’ye ulaştı. 18 yaş altında ise 1,13 milyon sözleşmeye ve devlet katkısı dâhil yaklaşık 12,5 milyar TL fon büyüklüğüne erişildi.  Son yıllarda BES’in fon büyüklüğündeki artışın, hem devlet katkısının teşvik edici rolü hem de bireylerin geleceğe yönelik finansal güvence arayışlarının bir sonucu olduğunu düşünüyoruz. Katılımcı sayısındaki istikrarlı büyüme de sistemin yaygınlaştığını ve toplum tarafından benimsendiğini gösteriyor. BES, uzun vadeli bir birikim ve yatırım aracı olduğu için, bireylerin sisteme erken yaşta dahil olmaları ve düzenli katkı yapmaları, emeklilikte daha yüksek bir gelir elde etmelerini sağlar. Dolayısıyla, BES katılımcılarının birikim sürelerini uzatmaları ve fonlarını düzenli olarak gözden geçirmelerini tavsiye ediyoruz.

BES’in sunduğu imkânlar ve artan fon büyüklüğü, bireylerin emeklilik dönemlerinde güvenli bir finansal gelecek elde etmelerine yardımcı olacak önemli kaynaklar sunuyor. Ancak, katılımcıların bu süreçte daha bilinçli kararlar alabilmeleri için eğitim, danışmanlık hizmetleri, çeşitlendirme ve dijital platformların geliştirilmesine yönelik adımlar atılabilir. Böylece, emeklilik sisteminin uzun vadeli sürdürülebilirliğinin sağlanması mümkün olacaktır.

Türkiye Hayat Emeklilik olarak ‘Fona Sor’ mobil birikim danışmanlığı hizmetimiz var. Bu birikim danışmanlığı uygulaması sayesinde Bireysel Emeklilik katılımcıları kişiye özel danışmanlık hizmetini en hızlı, güvenilir ve pratik şekilde deneyimleyebiliyor. Piyasaları ve kişilerin risk profillerini değerlendirerek en uygun fon dağılımını öneren hizmetimiz, piyasalardaki ani değişimleri ve trendleri hızlı takip imkânı sağlıyor. Katılımcılar kendilerine sunulan uygun fon dağılımını, “Fona Sor” hizmetinin önerilerine göre otomatik olarak değiştirebiliyorlar.

Bununla birlikte, Ekonomik Araştırmalar Müdürlüğü’müz tarafınca aylık olarak model portföy hazırlanırken araştırma raporları ve podcast yayınları ile müşterilerimizin “doğru zamanda doğru fonda” olması için de maksimum çaba sarf ediyoruz. Ayrıca sigorta sektöründe bir ilk olan süper uygulamamız Türkiye Sigorta Müşteri Platformumuz sayesinde, Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik müşterisi olsun ya da olmasın tüm kullanıcılar, tek bir uygulama üzerinden farklı ürün ve hizmetleri en hızlı, en güvenilir ve en pratik şekilde deneyimleyebiliyor.