''Gençler açısından daha uzun vadeli fonlar öne çıkacaktır. Burada da teknoloji, sürdürülebilirlik temalı fonlar güçlü adres olabilir.''
Mevcut fon çeşitliliğinin büyük ölçüde yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Elbette daha farklı temalara yönelik yeni fonlar da kurulacaktır ancak temel varlıkları karşılayan oldukça fazla tür ve sayıda emeklilik fonu halihazırda mevcut. Fon sepeti seçenekleri, tematik fonlar kurmaya daha elverişli olduğu için bu alanda sayının artması daha muhtemel görünüyor.
Hisse senedi tarafında ise sektörel veya iştirak fonları olabilir. Farklı coğrafyalara yatırım yapma imkânı veren fonlar; nitelikli metaller, sanayi metalleri gibi farklı emtialara yönelik fonlar da olabilir. Tabii ki öncelikle piyasalardaki yeterli varlık çeşitliliği ve derinliğinin de oluşması bunun için elzem konu başlıkları arasında bulunuyor. Gençler açısından daha uzun vadeli fonlar öne çıkacaktır. Burada da teknoloji, sürdürülebilirlik temalı fonlar güçlü adres olabilir. Enflasyon hem sermaye piyasaları hem de reel piyasaların gelişmesi önündeki engellerin başında geliyor. Enflasyonun yüksek olması faizlerin de yüksek tutulmasına yol açarak üretim iştahını köreltirken talebi de kısıtlıyor. Bununla beraber düşüş dönemine girmeye başlayan ülkemizdeki enflasyon da parasal gevşemeye yakın gelecekte kapı aralayacaktır. Yeni fonlar bağlamının dışında mevcut uzun vadeli, hisse senedi içeren fonlara ilgi de böylece artacaktır. Zira bu varlıkların en büyük rakibi olan kısa vadeli para piyasası araçları cazibesini yitirmeye başlayacaktır. Piyasalar ve yatırım araçları hakkında bilgisi daha güçlü olan katılımcıların tematik fonlara ilgisi açıkça görülüyor. Ancak genel bir perspektiften baktığımızda bu farkındalığın henüz yeterince geliştiğini söyleyemeyiz. BES, zor koşullar altında yıllardır kendini ispat etti. Uzun yıllar ortalamasına bakınca yıllık bazda %4 üzeri reel yani enflasyonun üzerinde getiri sağlanmış olması, bu başarıyı ispat ediyor. Emeklilik Şirketleri ve Portföy Yönetim Şirketleri gerek yeni fonlar kurarak gerek mevcut fonlarda strateji revizyonları yaparak bu zorlu dönemde katılımcılara en iyi getiriyi sağlamak için çaba gösterdiler. Fonlardaki varlık dağılım oranlarının değiştirilmesi ile daha iyi getiri fırsatı sunan yatırım araçlarına ağırlık verildi ve varlık seçimine özen gösterildi. Türev araçlar da piyasa düşüşlerinden korunma amacıyla daha aktif kullanıldı.