Geleceğin emeklilik dünyasında dijital dönüşüm şart
Geleceğin emeklilik dünyasında dijital dönüşüm şart

Geleceğin emeklilik dünyasında dijital dönüşüm şart

Özel emeklilik ve hayat sektörlerinin pandemiyle birlikte dijital işlem gücünün artmaya başladığı görülüyor. Özellikle müşteri kitlesi genç kuşağa kaydıkça bu dijital imkanların daha da artması beklenirken, banka kanalından büyük destek alan özel emeklilik şirketleri bankaların kendilerine sunduğu dijital imkanlar sayesinde işlemlerini 7/24 mobil hale getirmek için çalışıyor

Özel emeklilik ve hayat sektörleri, hızlı bir dijital dönüşümün içinde. Özellikle pandemi ve sosyal izolasyonun da etkisiyle uzaktan işlem hacmi artarken, yeni yasal düzenlemeler de sektördeki değişimin fitilini ateşledi. Son dönemlerde kişiler işlemlerini internet ya da telefonla uzaktan halletme yoluna giderken, mobil aplikasyonlar sektörün yıldız hizmetlerinden oldu. 18 yaş altına Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) giriş imkanının sunulmuş olması ise, yakın gelecekte işlemlerin çok büyük bir kısmının dijitale taşınacağının bir göstergesi. Çünkü yeni nesil, mobil ve hızlı olmak, her an her yerden işlem yapabilmek isterken, özel emeklilik sektörü de bunu gerçekleştirebilmek için çalışmaya devam ediyor.

Uzmanlara göre, emeklilik şirketlerinin hem müşteri deneyimini en üst seviyeye çıkartacak hem de operasyon maliyetlerini en aza indirecek bir strateji geliştirmeleri şart. Bu noktada dijital işlem gücü ön plana çıkıyor. Şube mantığından uzaklaşarak müşteriye aplikasyonlar üzerinden hizmet verebilmek, kurumlar arası geçiş sağlayan uygulamalara müşteriyi hizmete yönlendirmek özellikle yeni müşteri kuşağı için çok önemli. Şirketlerin operasyon ve hizmet modelini, dijital ve self servis kanallarını geliştirmeleri gerektiği gibi müşteri deneyimini de iyileştirmeleri; doğru müşteriye doğru hizmet, ürün ve fiyat sunmaları da önem taşıyor.

Yine uzmanlara göre, “Big Data”yı yönetebilen, veri madenciliği yaparak müşteriye uygun ürün/hizmet sunabilen BES şirketleri, dijital dönüşümü hayata geçirerek müşteri memnuniyetini artırabilir, yeni satış fırsatları yakalayabilir ve maliyetlerin düşürülmesini sağlayabilir. Müşteri verilerini ve davranışlarını veri analizi ile inceleyen şirketler, müşterilerine kişiselleştirilmiş hizmet sunabilirler. Yapay zeka kullanarak operasyonel iş yükü yaratan tekrarlı işlerin otomatize edilmesi de maliyetlerin düşürülmesinde yardımcı olabilir. Böylece şirketler, bireysel emeklilik sektörünün devam eden potansiyelini kullanabilirler.

İnternetten ve telefondan işlemlerde artış mevcut

Yaşanan pandeminin etkisi ve hedef kitlenin genç nüfusa kayması gibi etkenler, şubeye gitme alışkanlığını azaltırken dijital kanal üzerinden işlem hacmini artırıyor. Son dönemlerde özellikle telefonla ve dijital kanallarla işlem oranı hızla yükselirken, yüz yüze işlem oranında azalma olduğu görülüyor. Dijital kanalların tercih edilme oranının gelecek dönemlerde hızla artması bekleniyor.