Image

''2024 Nisan sonu rakamlarına göre hayat ve ferdi kaza branşında pazar %73 büyürken, geçen yılın aynı dönemine göre MetLife olarak %137 oranında büyüme gerçekleştirdik.''

BES, kurulduğu 2003 yılından bu yana istikrarlı büyümesini aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Bireysel Emeklilik Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte 18 yaş altı genç ve çocukların kapsama alınması, Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım (BEFAS) platformunun uygulamaya açılması, devlet katkısı teşviğinin %25’ten %30’a yükseltilmesi ve yıllara sari devlet katkısı verilmesi, otomatik katılım sistemi, fon değişiklik hakkının artırılması, kısmi çekiş hakkının hayata geçecek olması ve bankalardan kredi kullanırken BES’teki devlet katkısı hariç birikimlerin teminat olarak gösterilebilmesi gibi son yıllarda yapılan birçok önemli düzenleme, sektörün büyümesine ciddi oranda katkı sağlayarak büyük bir başarı hikâyesi yarattı.


Yeni yılda da sistemin gelişimi için planlanan önemli düzenlemeler, yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladı. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) açıkladığı 17 Mayıs 2024 tarihli verilere göre BES ve OKS’de devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü kurulduğu günden bu yana ilk defa 1 trilyon liraya, katılımcı sayısı ise 16,4 milyona yaklaştı. 1 trilyonun, 927 milyar TL’si bireysel tasarruflardan; 64,5 milyar TL’lik bölümü OKS’deki çalışanların tasarruflarından oluştu. Son açıklanan verilere göre BES’teki katılımcı sayısı 9 milyon 50 bin kişiyi aşarken; OKS’deki katılımcı sayısı ise 7 milyon 300 bini geçti.

Bu gelişmelerin ışığında 2024 yılında enflasyonun üzerinde getiri sağlayan bireysel emeklilik sisteminde yeni başarıların altına imza atılmaya devam edileceğine yürekten inanıyoruz.

BES’in son yıllardaki lokomotifi olarak adlandırılan 18 yaş altında kısa sürede çok hızlı bir büyüme kaydedildi ve sözleşme sayısı 1,2 milyona yaklaştı. Elde ettiğimiz sonuçları değerlendirdiğimizde hem sektörel olarak hem de MetLife Türkiye özelinde 2023’ü başarılı bir şekilde geride bırakmıştık. Bu yıl da çocuklarımızın ve gençlerimizin güvencesi, yol arkadaşı ve yönlendiricisi olma isteğiyle hazırladığımız İlk BES’im ürünümüzle fark yaratmaya devam ediyoruz.

İlk BES’im sayesinde %30 devlet katkısından yararlanarak hem eğitimden sağlığa birçok alanda çocuklarının geleceği için yatırım yapmak isteyen ailelere hem de kendi harçlığı ile tasarruf yapmak isteyen gençlere Eğitim Desteğim asistans paketi ve katkı payı koruma güvencesi ile hizmet sunuyoruz.

MetLife Emeklilik ve Hayat olarak 18 yaş altı BES’te, 17 Mayıs 2024 itibarıyla 30.715 katılımcı sayısına ve 212 milyon TL’lik fon tutarına ulaştık. 17 Mayıs 2024 itibarıyla BES’teki katılımcı yaş dağılımına baktığımızda ise %13,2’sinin 18 yaş altında olduğunu görüyoruz.

18 yaş altı BES, kısa sürede çok hızlı bir ivme yakalayarak BES’in son yıllardaki büyümesinde itici güç oldu. Her yaş grubundan çocuk ve gençlerde 1,3 milyonu aşkın sözleşme sayısına ulaşılan 18 yaş altı BES’in beklentileri karşıladığını ifade edebiliriz ancak elbette yapılabilecek yeni teşvik ve düzenlemeler, büyüme ivmesini daha da artıracaktır.

 MetLife Türkiye olarak Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 17 Mayıs 2024 tarihli verilerine göre; BES’te devlet katkısı dahil yaklaşık 12 milyar TL fon büyüklüğüne 276 bin katılımcı ile ulaştık.

Hayat sigortası branşında ise Türkiye Sigorta Birliği’nin Nisan ayı sonuçlarında sektör bir önceki yılın aynı dönemine göre %75 büyürken; biz de MetLife Türkiye olarak %136 büyüdük ve 2,1 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdik. Ayrıca yine 2024 Nisan sonu rakamlarına göre hayat ve ferdi kaza branşında da pazar %73 büyürken, geçen yılın aynı dönemine göre MetLife olarak %137 oranında büyüme gerçekleştirdik. 2,7 milyar TL prim üretimi ile %9,2 pazar payına sahibiz. 2024'ün ilk dört ayında ortalama %23 ile enflasyonun üzerinde getiri sağlayan BES fonları, tasarruf denildiğinde ilk akla gelen finansal araçlardan biri olmayı başardı. BES'te sektör olarak toplam fon büyüklüğünde hedeflediğimiz 1 trilyon TL'lik seviyeye yaklaşmanın verdiği gururla bu yıl sonunda 1,3 trilyon TL'ye ulaşmayı hedefliyoruz.