Image

'' 5 aylık dönemde katılımcı sayımız %5, fon büyüklüğümüz ise %74 artış gösterdi ve bu oranlar sektör ortalamasının çok üstünde.''

Gerek BES gerek OKS büyümeye devam ediyor. 2021 yılı ortalarından itibaren sistemin 18 yaş altına açılmış olması, 2022 başı itibariyle Devlet katkısının %25’den %30’a yükseltilmesi bu büyüme trendinde etkili faktörler olarak öne çıkıyor.


20 Mayıs 2024 itibarıyla sistemdeki katılımcı sayısı yaklaşık 350 Bin kişi artarak 16,3 Milyon kişiye ulaşmış durumda. Aynı dönemde daha etkileyici büyüme ise fon tarafında gerçekleşti. Fon büyüklüğü yıl başından bu yana %33 artış gösterdi ve 1 Trilyon TL seviyesi aşılmış oldu.

Henüz 18 yaş altı nüfusun % 6 düzeyinde bir kısmı BES kapsamında görünüyor. Dolayısı ile beklenen ölçüden biraz uzak kalınmış olsa da 18 yaş altı düzenlemesi ile 2021 yılı ortasından bu yana yaklaşık 1,2 Milyon katılımcı düzeyine ulaşıldı. Yıl başından bu yana ise 18 yaş altı katılımcı sayısı yaklaşık 200 Bin kişi arttı.  Aynı dönemde fon büyüklüğü ise % 67 artışla 21 Milyar TL seviyesine yaklaştı. Burada önemli bir potansiyel bulunuyor.

BES’in son dönemlerde ivme kaybetmeyen bir büyüme dinamiği var. Burada toplumsal anlamda bilinirliğinin çok artmış olması, fon getirilerinin iyi olması, sistemin şeffaf bir sistem olması, emeklilik şirketlerinin servis düzeylerinin tatmin edici olması gibi muhtelif faktörler etkin rol oynamış olabilir. Ancak bu büyümenin devamlılığı için önümüzdeki dönemde OKS’nin revize edilmesi suretiyle gündeme girmesi beklenen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi TES’in, BES’i geri plana itmemesi gerekiyor. Burada Devlet katkısının BES için mevcut cazibeyi devam ettirecek şekilde konumlanmasının önemli olduğu görülüyor.

AXA Türkiye olarak emeklilik alanında yıl başından bu yana önemli bir atılım yapmış durumdayız. 5 aylık dönemde katılımcı sayımız %5, fon büyüklüğümüz ise %74 artış gösterdi ve bu oranlar sektör ortalamasının çok üstünde.

Burada, sahada acentelerimizin artan etkinliği ve fon performansımız önemli rol oynadı. BEFAS platformu aracılığı ile diğer emeklilik şirketi katılımcıları da fonlarımıza kayda değer bir ilgi gösterdiler. Bu trendin devam etmesini ve yıl sonunda fon büyüklüğümüzü yıl başına kıyasen %100 oranının üstünde artırmış olmayı bekliyoruz.