Image

''Toplam BES’te sistemdeki 3 milyondan fazla katılımcının 134 milyar TL’yi aşkın birikimi bize emanet.''

BES geçtiğimiz 20 yılda gençlik dönemini atlattı ve artık olgunluk dönemine erişti. Sistemin gelişmesi ve genişletilebilmesi için önemli adımlar atıldı. %30 devlet katkısı, fon getirisi ve temlik, kısmi çekiş gibi yeniliklerle sistemin cazibesi artmaya devam ediyor.


24 Mayıs itibarıyla Gönüllü BES ve OKS toplamında, -ki biz bunu toplam BES olarak değerlendiriyoruz- 18  milyonu aşkın katılımcı BES ile birikim yapmaya devam ediyor. Bu katılımcıların fon büyüklüğü 1 trilyon TL’ye yaklaştı. Bu da sistemin ne kadar büyüdüğünü bize gösteriyor. Geçen yıla göre katılımcı sayısında %2,55, fon büyüklüğünde %31,5 büyüme gerçekleşti. Sistemde yönetilen fonlar büyüdükçe fon çeşitliliği de artıyor. Böylece farklı yatırım tercihlerine uygun birçok fonla yüksek getiri hedeflemek ve birikimleri değerlendirmek mümkün oluyor. Bu getiriler diğer yatırım araçlarıyla kıyaslandığında da tatmin edici oluyor. Geçtiğimiz yıl şirketimizin tam 13 fonu müşterilerimize enflasyon üzeri getiri sağladı. Bunlardan birkaçı %96 getiriyle Üçüncü Değişken EYF, %84 getiriyle Altın Katılım EYF, %82 getiriyle Metaverse ve Yeni Teknolojiler Hisse Senedi EYF ve %82 getiri ile Karma EYF. Son bir yılda dijital fon danışmanlık hizmetimiz Fon Koçu’nun piyasalara uygun fon dağılımı önerileriyle müşterilerimizin birikimlerine ek %94’e varan* getiri elde etmelerini sağladık. Bu getiriler de katılımcıların sisteme olan ilgisini ve memnuniyetini artırıyor. Gururla söyleyebiliriz ki, bireysel emeklilik sistemi artık katılımcılar tarafından yakınlarına tavsiye edilen, rüştünü ispat etmiş bir sistem haline geldi.

18 yaş altı BES’e olan talep ilk günden beri yüksek. 2024’te kendi BES’i olmayıp çocuklarına BES yaptıranların oranı %70, hem kendisine hem çocuğuna BES yaptıranların oranı %30. Yani çoğu ebeveyn beklediğimiz gibi çocuklarına öncelik veriyor. BES’te sözleşme başlattıktan sonra emeklilik dönemini beklemeden yıllık erken çıkış yapma oranı %9’lardayken 18 yaş altı BES’te %3 seviyelerinde olması bu motivasyonun bir göstergesi.

 

Sistemde neredeyse 1,2 milyon çocuğun 20 milyar TL’den fazla fonu birikti.  23 milyonun üzerinde 18 yaş altı nüfusa sahip bir ülke olarak büyük bir potansiyele sahibiz, daha gidecek uzun bir yolumuz var diyebiliriz. Biz de bu şansımızı pozitif kullanmak için çalışıyoruz.

18 yaş altı BES, çocukların geleceğine yönelik tasarruf ve birikim yapmak isteyen ebeveynler için gerçekten kazançlı bir yatırım aracı. 8 yaşında BES’li olan bir çocuk 10 yıl sistemde kalıp, 18 yaşına geldiğinde devlet katkısının yüzde 60’ını hak etmiş oluyor. 18 yaş bu açıdan önemli bir dönüm noktası. Eğer eğitim öğretim üniversite masrafları için değerlendirmek isterlerse BES önemli bir fayda sağlarken, ihtiyaç duymazlarsa para biriktirmeye devam edebilir ve başka gereksinimleri için de kullanabilirler. Katkı payını artırmak, toplu ödemeler yapmak ve doğru fon yönetimiyle de daha büyük birikimlere ulaşmak mümkün. Tüm bunların yanı sıra katılımcılar diledikleri zaman ödemelerine ara verip diledikleri zaman yeniden devam etme esnekliğine sahip. Bu benzersiz avantajları katılımcılara anlatmak da sektör olarak bizim görevimiz. Esnekliğe sahip sisteme yepyeni bir özellik daha kazandırıldı. 3 Haziran’da hayata geçen Temlik uygulaması ile BES katılımcıları, kredi çekerken BES birikimlerini teminat olarak gösterebiliyor. Temmuz başında yürürlüğe girecek olan Kısmi Çekiş uygulaması da sistemden çıkışları azaltacak önemli bir alternatif olacak. Yapılan düzenlemeyle birlikte evlilik, konut alımı veya doğal afet kaynaklı nakit ihtiyacı durumlarında katılımcılar BES birikimlerinin %50’sini çekebilecekler. Bu durumun, sistemle ilgili “paranızı yatırdığınızda çekemiyorsunuz”  yanlış algısının değişeceğine büyük faydası olacağını düşünüyoruz. OKS’nin işverenlerin de katkı sağlayacağı ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülmesi, yani yeni adıyla "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin" gelecek yıl uygulamaya geçmesi bekleniyor. Emeklilik döneminin refah içinde geçirilebilmesi adına yararlı bir sistem olduğuna inanıyoruz.

Tüm bu gelişmeler BES’e olan ilgiyi artırmaya devam ediyor. 2024’e güzel başladık, ilk yılın yarısını geride bırakmak üzere olduğumuz bu dönemde müşterilerimizin ilgisinden memnunuz.

Toplam BES’te sistemdeki 3 milyondan fazla katılımcının 134 milyar TL’yi aşkın birikimi bize emanet. %16,8’lik pazar payıyla katılımcı sayısında özel sektör şirketleri arasında sektörde liderliğimizi koruyoruz. Bu tablo bizi mutlu ediyor, müşterilerimizin bize olan bu güvenini boşa çıkarmamak için her geçen gün süreçlerimizi gözden geçiriyoruz

Kurum olarak uzun zamandır potansiyel BES müşterilerimize şubeye gitmeye gerek kalmadan Garanti BBVA Mobil’den BES başlatma imkanı sunuyoruz. Yaklaşık 2 senedir bu kolaylığı Çocuklara BES için de sağlıyoruz. Verdiğimiz emeklerin sonucu olarak da %50’lik büyük bir pazar payıyla dijital kanallardan müşteri kazanımında sektörde lideriz. Sektörde kendi isteğiyle dijital kanallara girerek BES başlatmak isteyen her iki müşteriden biri bizi tercih ediyor. Özellikle bu kanallarımızda avantajlı planlar sunuyor ve müşterilerimize sürekli kampanyalar düzenliyoruz.  Dileyenler ayda sadece 250 TL ödeyerek sözleşmelerini başlatabiliyor, isteyenler ayda 1.000 TL öderlerse 1.000 TL bonus kazanabiliyor. Bunların yanı sıra düzenlediğimiz çekilişli kampanyalar da müşterilerimiz tarafından ilgi görüyor. Örneğin haziran ayında karne hediyesi olarak çocuklar için BES başlatan 10 müşterimize 50 bin TL değerinde Teknosa alışveriş çeki vereceğiz. Böylece BES ile gelecekleri için birikim yaparken farklı ihtiyaçlarını karşılama şansı da bulabilecekler.

*31.05.2023-31.05.2024 tarih aralığında dijital fon danışmanlık hizmetimiz Fon Koçu’nun faizli risk grubu ortalama getirisi %97,33’tür.