Tamamlayıcı BES, yeni yılda emeklilik sektörünü şekillendirecek
Tamamlayıcı BES, yeni yılda emeklilik sektörünü şekillendirecek

Tamamlayıcı BES, yeni yılda emeklilik sektörünü şekillendirecek

Emeklilik sektörü, yoğun geçen bir 2019 yılını geride bıraktı. Sektörde yaşanan pek çok yasal gelişmenin yanı sıra, yeni dinamiklerin piyasaya yön vermeye başladığı bir sürece girildi. Emeklilik şirketleri 2020 yılında, yaşanan değişimlerin de gücü ile büyümeyi ve kabuk değiştirmeyi hedefliyor

2019 yılı emeklilik sektörü için oldukça yoğun seyreden bir yıl oldu. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 2019 Bireysel Emeklilik Sistemi yıl sonu verilerine göre, mevcut katılımcı sayısı 6,8 milyon kişiye, toplam fon büyüklüğü ise 116,7 milyar TL’ye ulaştı. Aynı tarihlerde Otomatik Katılım Sistemi ise 5,3 milyon katılımcı sayısına ek olarak 8,2 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşıldı. Geçtiğimiz yılın ilk yarısı, emeklilik sistemlerinin gelişimi açısından sıkıntılı olsa da, 2. yarı ekonomideki gelişmelere bağlı olarak daha olumlu geçti. 2020 programı katılımcıların sistemde uzun süre tasarruf etmelerini sağlamak için alınacak tedbirlere işaret ediyor. Gençlerin BES'te kalış sürelerini artırmak üzere atılması planlanan adımlardan, gençlere önemli bir pozitif ayrımcılık yapılacağını anlıyoruz. Bu önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Emeklilik sistemlerinde 2020 planları belli oldu

Yeni yasal düzenlemelerin ve değişen yapıların ışığında, şirketler başarıya odaklanmak için kendilerini yapılandırıyor. 2019 yılında sektör gündemindeki en önemli gelişmelerden birinin SEDDK'nın kurulması oldu. Kredilerdeki genişlemeye paralel olarak hayat sigortaları da gelişimini sürdürüyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ilişkin olarak da Resmi Gazete'de önemli detaylar da yayımlandı. Bireysel emeklilikte otomatik katılım, tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşecek. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girenlere sağlanan devlet destekleri yaşa göre değişecek. Tamamlayıcı emeklilik sisteminde işveren katkısı olması da hedefleniyor. Evlilik, sağlık, eğitim nedeniyle sistemden çıkmadan nakit çekme imkanı gelecek. Bu gibi yasal düzenlemelerin, 2020 yılında emeklilik sektörünü hareketlendirmesi bekleniyor.

Bunun yanı sıra sektör yetkilileri, yeni yılda sektörde yeni değişikliklere ayak uydurmanın büyümenin anahtarı olacağı görüşünde birleşiyor. Bu yeniliklerin başında dijitalizasyon süreçlerine ayak uydurmak, artan rekabet ortamında ön plana çıkmak, sistemlerde kalış sürelerini artırmak için planlamalar yapmak ve toplumsal tasarruf bilincinin artırılması gibi başlıklar geliyor. Dijital gelişmeler içinde emeklilik şirketlerinin son dönemlerde en aktif olduğu başlıklar arasında robo-advisory geliyor. Robotik fon yönetimi de diyebileceğimiz bu alanda şirketler sıra ile projelerini hayata geçiriyorlar. Özellikle fon değişim haklarının yeteri kadar kullanılmadığı düşünüldüğünde, bu uygulama katılımcıalr tarafından büyük ilgi göreceğe benziyor. 2020 yılında bu alanda çalışmalarını sağlıklı olarak yürütebilecek şirketler, önemli bir rekabet avantajı kazanmış olacak gibi görünüyor.