Image

“2020 yılı için özellikle bireylerde uzun dönemli yatırım bilinci geliştirilmesi adına atılacak adımlar önem taşıyor”

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) 6 Aralık 2019 tarihli BES ve OKS verilerine göre, Bireysel Emeklilik sistemi 6,8 milyon katılımcı ile toplam 115 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı.


Bu rakamın 96 milyar TL’si katılımcıların katkıları ile oluşurken 16 milyar TL’lik bölüm doğrudan devlet katkısından gelen tutardan oluşuyor. Otomatik Katılım Sistemi (OKS) tarafında ise 5,3 milyon çalışan sayısı ile toplam fon tutarı 8 milyar TL’ye ulaştı. OKS’de toplam işveren sayısı 211 bin 549 oldu.

2019’un ekonomik koşulları tasarruf sahiplerinin bir uzun dönemli yatırım sistemi olarak BES’e girmekte tereddütlü davranmasına neden olsa da geçmiş dönemlerle kıyaslandığında ana varlık sınıflarında Bireysel Emeklilik Sistemi fonlarının getirisi genel olarak mevduat getirisinin üzerinde gerçekleşti. Son dönemlerde yaşadığımız finansal gelişmeler bireysel emeklilik sistemine girişte yavaşlamaya sebep olmasına rağmen uzun dönemli bir tasarruf aracı olarak BES önemli ve kritik bir ürün olmaya devam ediyor.

2019 yılında biz ve sektör en fazla artan çıkış taleplerini yönetmek için emek harcadık. BES ve OKS tarafına baktığımızda, sistemden çıkışların azaltılması konusu hem sektörün hem de bizim şirket olarak titizlikle takip ettiğimiz ve iyileştirmeye çalıştığımız bir konu. Sistemi doğru anlatarak ve müşterilerimizin beklentisine uygun yatırım araçlarına birikimlerini yönlendirerek, devlet katkısının sağladığı avantaj konusunda katılımcıları bilgilendiriyor, özellikle alternatiflere göre kazancını objektif bir biçimde göstermeye çalışıyoruz. Sisteme yeni giren katılımcıları tutundurmak için katkı paylarının düzenli bir ödeme trendine oturmasına yönelik sıkı bir takip ve bilgilendirme sistemi hayata geçiriyoruz.

2020 yılı için özellikle bireylerde uzun dönemli yatırım bilinci geliştirilmesi adına atılacak adımlar önem taşıyor. Tek haneli seviyelere yaklaşan faiz ortamının da buna katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Tasarruf sahiplerinin 1-3 ay gibi kısa vadeli mevduat; altın, döviz gibi likit ama herhangi bir devlet katkısına olanak vermeyen yatırım araçlarından BES’e doğru yönlendirilmesi ile finansal davranış değişikliğinin yeşermesi, sektöre önemli katkılarda bulunacaktır. Bu değişimin en kritik bileşeni sektörün etkin bir iletişim ve bilinçlendirme stratejisini hayata geçirmesi olacaktır.

BES ve OKS’nin faydaları ve işleyişi konusunda müşterilere çoklu kanallardan net, anlaşılır tanıtım ve düzenli bilgilendirme yapmak, müşteri veri ve davranışlarını analiz ederek ihtiyaçlarına uygun bireysel çözümlere ulaştırmak emeklilik şirketlerinin üzerine düşen aksiyonların en önemlilerini oluşturuyor.

Tüketicinin harcamalarını gözden geçirdiği, olabildiğince tasarrufa yöneldiği bir dönemde yapacağı birikimler için uzun dönemli enstrümanları düşünmesini sağlama görevi, biz sektör oyuncularına düşüyor. Bu anlamda üzerimize düşeni yapmayı ve hem müşteri deneyimini üst seviyeye çekmeyi hem de etkili bir iletişim planı uygulamayı hedefliyoruz. Sektördeki ortak çalışmalarda da aktif bir biçimde yer alıyoruz. Sistemin tüm paydaşlara fayda sağlayacak bir eksene oturtulmasının ortak bir akılla hayata geçirilebileceğini düşünüyor ve her platformda bu konuda üst seviyede katkı sağlamaya gayret ediyoruz. 

Emeklilik ürünlerimizde hem süreçlerin otomasyonu ile müşteri memnuniyetinin artırılması hem de verimliliğin sağlanması konusunda BES’in dijitalleşmesi inisiyatifimizi hayata geçirmiştik. Böylelikle BES sözleşmelerinin müşterilerimize dijital olarak cep telefonu üzerinden iletilebilmesine olanak sağlıyor ve operasyonel işlemlerini hızlandırabilmek için robot teknolojisini kullanıyoruz. 2020’de de dijital dönüşüme ağırlık vererek veri analitiği, robotik süreç otomasyonu ve dijital kanalları üst seviyede kullanmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda gerek iş ortaklarımıza gerekse de müşterilerimize memnuniyet yaratacak ürün ve hizmetler sunmayı sürdüreceğiz.