Image

2017 yılı hayat sigortası prim üretiminin yüzde 23’ünün kredi harici hayat sigortalarından geldiği önemli bir yıl oldu

Hayat sigortalarının toplumda yaygınlaşmasındaki en önemli etkenlerden biri farkındalık yaratmak. Özellikle kredi harici hayat sigortalarında sektör payının artırılması için toplumu bilinçlendirmemiz ve bunun bir ihtiyaç olduğunu anlatmamız gerekiyor.


Burada  sigorta şirketleri ortak platformlarda bilgilendirme toplantıları ya da tanıtım kampanyaları düzenleyerek kredi harici hayat sigortasının son derece temel bir ihtiyaç olduğunun altını çizebilir diye düşünüyorum.

Biz Garanti Emeklilik olarak internet sitemizde ürünlerimizi tanıtıyoruz, ürünlerimizin tanıtım broşürlerini Garanti Bankası şubelerinde müşterilerimize sunuyoruz.  Ama en önemlisi; satış ekiplerimiz hayat sigortasının faydalarını müşterilerimize detaylı bir şekilde anlatarak, müşterilerin ihtiyaçlarının farkına varmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra Mart ayında yepyeni eğitim sigortası reklam filmimiz ile kredi harici hayat sigortaları alanında bilinci artırmayı hedefliyoruz.

Sektörde tüm sigorta şirketlerinin satış ve satış sonrasında yaptıkları bilgilendirmelerin,  ürünle ilgili müşterilere yaşattıkları deneyimlerin de, bu bilinçlendirme faaliyetine ve hayat sigortalarının uzun vadeli gelişimine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.  Hayatta “başımıza gelmez” dediğimiz şeylerle karşılaşabiliyoruz malesef. Önceden hazırlı olmak, yakınlarımızın geleceğini garanti altına almak gün geçtikçe önem kazanıyor. Bu nedenle müşterilerimiz ya da potansiyel müşterilerimiz bu ürünü satın alsa da almasa da müşterinin yapacağımız satış görüşmesinden mutlu ayrılmasını yani doğru müşteri deneyimini çok önemsemeliyiz.

Hayat sigortalarının “masraf kalemi” konumundan çıkarmaya ve bu alandaki gelişmeye ciddi katkısı olduğunu düşünüyorum.  Hayat sigortası şirketleri hayat sigortaları alanında birçok yeni ürün piyasaya sundu, bu da sektördeki ürün çeşitliliğini artırdı ve buna bağlı olarak müşteriler de beklentilerini birebirde karşılayacak en doğru ürünleri seçme hakkına sahip oldular. Önceki yıllarda, sektörde kredi hayat sigortası üretimlerinin toplam prim üretimindeki ağırlığı çok daha fazlaydı ancak özellikle geçtiğimiz yıl, kredi harici hayat sigortacılığı üretimleri sektördeki önemini artırdı. 2017 yılı hayat sigortası prim üretimin %23’ünün kredi harici hayat sigortalarından geldiği önemli bir yıl oldu.  Bu ürünlerin bilinirliği artıp satış rakamları arttıkça şirketler de yeni ürünler sunma konusunda daha cesur olmaya başlayacaklar.2018 yılında da bu payın daha da artarak devam edeceğini düşünüyoruz.

Tabii burada asıl önemli olan müşterilerin beklentisi. Şirketlerin sunduğu ürünleri değil kendi isteklerini birebirde karşılayacak yenilikçi ürünleri satın almak istiyorlar. Ürün çeşitliliğini ürün kirliliğinden ayrı tutmamız ve rafa eklediğimiz her yeni ürünün öncesinde müşteri ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaparak müşterilerin tercihini/memnuniyetini ölçmemiz gerektiğine inanıyoruz.

Kredi harici hayat sigortası ürün gamımız oldukça geniş. Eğitim sigortaları, Garanti’li Yarınlar, Sağlıklı Kadınlar şirket olarak hayat sigortası alanında önem verdiğimiz ürünlerimiz arasında yer alıyor.

Garanti Emeklilik olarak, 2015 yılında sadece kadınlara özel “sağlıklı kadınlar” ürününü piyasaya çıkardık. Geniş ürün ağımıza eklediğimiz bu ürünümüz ile herhangi bir tehlikeli hastalık veya vefat durumunun dışında,  kadına özel jinekolojik kanserler ve tiroit kanserinin tedavi masraflarını da güvence altına alıyoruz. 18-55 yaş aralığındaki her kadına sunduğumuz sağlıklı kadınlar sigortasını alanlar poliçelerini her yıl yenileyerek 60 yaşına kadar faydalanabiliyorlar. Tek paket olarak piyasaya sürdüğümüz ürünümüzde meme kanseri, rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, fallop tüpleri kanseri, vajina kanseri, rahim dışı kanserinin yanı sıra sektörde bir ilk olarak kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olan tiroit kanserini de teminat kapsamına dahil ettik. Sağlıklı kadınlar sigortasında ödenen prim yaş aralıklarına göre farklılıklar gösteriyor. Örneğin; 35 yaşındaki bir kadının yıllık ödeyeceği prim tutarı 308 TL. Ayrıca müşterimizin %27’lik vergi diliminde olduğunu varsayarsak, toplam prim 225 TL’ye düşüyor. Yani primin %27’sini devlet ödüyor. Bu üründe birinci önceliğimiz kadınların sağlığını geri kazandırmak, bunun için prim tutarını zorlanmadan ödenebilecek düzeyde belirlemeye özen gösterdik.

Diğer yandan kredi harici hayat sigortalarında önem verdiğimiz eğitim sigortaları ve Garanti’li Yarınlar ürünlerimiz için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Sektörde ürün çeşitliliğinin yeterli olduğunu düşünüyorum. Kredi harici hayat sigortalarında kişilerin hem kendileri hem aileleri ve hem de çocukları için temel ürünler şu an pazarda bulunuyor. Bu ürünlerin bilinirliliği ve kullanılırlılığı belli bir seviyeye geldikten sonra yeni ürün için çalışmalar yapılabilir.