Image

İhtiyari hayat sigortası ürünlerinin hayat branşındaki büyüme trendi içinde payını artırabilmesi için ürün çeşidinin müşteri ihtiyaçları doğrultusunda artması ve satış sonrası hizmetlerin ön planda olduğu bir strateji belirlenmesi gerekiyor

Hayat sigortası pazarı 2016 yılında olduğu gibi 2017 yılında da büyüme trendini sürdürdü.


Kredi bağlantılı olmayan, ihtiyari hayat sigortası ürünlerinin hayat branşındaki büyüme trendi içinde payını artırabilmesi için ürün çeşidinin müşteri ihtiyaçları doğrultusunda artması ve satış sonrası hizmetlerin ön planda olduğu bir strateji belirlenmesi önemli gerekliliklerden. Bunun yanında ürünlerin faydasını, hangi teminatlar ile hangi risklerin teminat altına alındığının müşterilere anlatılması bu ürünlere olan talebi arttıracağı gibi müşterilerin hayat sigortalarının sunduğu faydalara karşı önyargılarını da azaltacaktır. Sigorta şirketlerinin müşterilerin gerçek ihtiyaçlarına yönelik ve yaşam döngülerinde karşılaşabilecekleri riskleri önleyecek nitelikte yeni ürün ve hizmetler geliştiriyor olması ve her zaman her yerden müşterilerine hızlı ve kaliteli hizmet verebilmek adına ürettikleri yeni dijital çözümler, özellikle genç nüfusa sahip ülkemizde sigorta sektörünün varlığını güçlendirecek ve gün geçtikçe ihtiyari sigortaları daha önemli bir konuma taşıyacaktır. Biz Allianz Türkiye olarak özellikle farklı kanallardan müşterilerimizin birçok ihtiyari hayat  ürünümüze ulaşmasını, bilgi almasını, satın alabilmesini sağlıyoruz. Müşteri hizmetleri, web, direkt satış ekibimiz, iş ortaklarımız olan Yapı Kredi Bankası ve HSBC şubeleri bizim müşterilerimize ulaşmamız, bilgilendirmemiz, ihtiyaçlarını tespit etmemiz için en önemli kanallarımız. Bunun yanında ürünlerimizin teminat yapılarında, risk kabul süreçlerinde iyileştirmeler yaparak müşteri memnuniyetini hep bir adım ileri götürerek lider duruşumuzu sürdürmek hedefindeyiz.

 

Hayat sigortalarının Türkiye’deki gelişimini etkileyen en önemli faktör ürün çeşitliliğinin giderek artıyor olması. Özellikle kredi bağlantısı olmayan hayat sigortalarında teminatlar ve fayda giderek artıyor. Bu doğrultuda, pazardaki gelişimin önemli sebeplerinden biri de sigorta ürünleri teminatlarındaki iyileştirmeler olarak görülüyor. Biz sigorta şirketlerinin ve birlikte çalıştığımız bankaların internet sitelerinin ve mobil uygulamaların hayat sigortalarında bir avantaj olabilmesi için, farklı ürün grupları ve faydalar ile bir araya getirilen ürünlerin dizayn edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hayat sigortacılığının fırsatlarından biri de, E-Ticaret ortamlarında kendine yer bulabilmesi olarak karşımıza çıkıyor.

 

Hayat ürünlerinin doğru mecralarda yer alması ile farkındalık artıyor, bununla birlikte bankaların yanısıra acentelerimiz dahil tüm dağıtım kanallarımız bu ürünleri müşterilerine rahatlıkla sunabiliyor. Bu kapsamda, prim iadeli hayat sigortası ve eğitim sigortası gibi toplumun tercihlerine, önceliklerine ve kültürüne uygun ürünler de hayat sigortasının yaygınlaşmasını sağlıyorÇocuklarının eğitimini önemseyen ve kesintiye uğramasını istemeyen veya risklerin gerçekleşmemesi durumunda primlerinin özellikle yabancı para cinsinden iadesinin yapılmasını isteyen kişilerin ihtiyari hayat sigortalarının sahipliğini artırdığını görüyoruz.

Sonuçta, görünen odur ki, yıldan yıla refahı artan toplumumuzun hayat sigortasına olan ihtiyacının farkındalığı sağlayabilmek adına her iki ürün de büyük önem arz ediyor.

Allianz Türkiye olarak müşterilerimize prim iadeli, vefat haricinde tam ve daimi maluliyette de onlara destek veren, kritik hastalıklarda yanlarında olan, çocuklarının eğitim sürecinin sekteye uğramamasını sağlayacak, ticaretle uğraşan müşterilerimize destek verebilecek ihtiyari hayat sigortaları sunuyoruz. Bunu yaparken de teknolojik alt yapı, teminat ve regülasyona uyum noktalarında hızla yol alıyoruz. Sektörde muhakkak gelişim alanları var. Burada tüm sektör aktörleri ile paydaşlarının sigorta ürünlerinin gerekliliklerini bireylere anlatmasının, sigortalıları ile uzun soluklu ilişkiler kurmalarının önemi ortaya çıkıyor. Genç ve dinamik bir nüfus yapısına sahip ülkemiz için bu daha da kritik. Sektördeki çalışmalar hızla ilerliyor ama daha da ileri gidebilmek adına, müşterilerin beklenti ve taleplerine daha hızlı yanıt verebilmek için hayat sigortacılığındaki tüm süreçlerin kağıtsız ve dijital ortamda gerçekleşmesi ve takibinin de mümkün olabilmesi gerekiyor. Regülasyondaki gerekli iyileştirmeler ile kağıtsız ve dijital süreçlerin desteklenmesinin bütün süreçlerin otomatize ve optimize edilmesine fayda sağlayacağı görüşündeyim. İhtiyari olarak hayat sigortası almak isteyen kişinin buna en az prosedür ile en hızlı şekilde sahip olabilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Ürün çeşitliliği açısından şu anda yeteri kadar ürün olduğunu söylemekle birlikte ihtiyaçların ve farkındalığın gelişimiyle beraber hayat sigortacılığının dünyadaki gelişmiş örneklerinin de toplumumuza sunulması gerektiğini de belirtmek isterim.