Image

“Uzmanlar bu tip afetlerin devam edeceğini öngörüyorlar. Bu gelişmeler sigortanın günlük hayatımızdaki önemini daha da artırıyor”

Gerek Türkiye gerekse dünya, son yıllarda ani gelişen ve önemli hasarlara yol açan doğal afetlerle karşı karşıya kaldı.


Yakın zamanda İstanbul’da 9 gün arayla ikinci kez meydana gelen yağış felaketinde, 20 dakikada metrekareye 40 kilo yağmur düştü, dolu ve fırtına sebebiyle binlerce araç, ev ve işyeri hasar gördü. 27 Temmuz günü yaşanan son felaketin ardından, Anadolu Sigorta’ya gelen ihbarlar üzerine altı binin üzerinde hasar dosyası açıldı. Hasar rakamının büyük kısmını araç hasarları ile konut ve işyerlerinde meydana gelen su baskınları oluşturuyor.

Diğer taraftan son 60 yıl içerisinde Türkiye’de en sık rastlanılan afet türü olan deprem, ülkeyi ekonomik olarak sarsabilecek potansiyele sahip bir felaket olarak, her durumda gündemde kalmaya devam ediyor. Topraklarının yüzde 98’i aktif ve farklı deprem kuşakları üzerinde yer alan Türkiye’de, yıldönümü yaklaşan 17 Ağustos Marmara depremi, bu gerçeğin en acı hatıralarından biridir.

21 Temmuz’da Yunanistan’ın Kos adasında meydana gelen ve Türkiye’den de hissedilen deprem, bu afetin son halkasını oluşturmuştur. Depremde, Türkiye’de can kaybı meydana gelmezken, Muğla’nın Bodrum ilçesinde pek çok binada hasar oluştu. Deprem sonrası Anadolu Sigortalılardan gelen ihbarlar doğrultusunda, yaklaşık 1 milyon 340 bin TL’lik hasar söz konusu.

Küresel ölçekte bakıldığında, 2016’da doğal afetler, yaklaşık 175 milyar Amerikan Doları düzeyinde ekonomik hasara yol açtı. Sigortalı felaket hasarları için geçtiğimiz yıl, 50 milyar Amerikan Doları tutarında tazminat ödendi. Bu değer 45 milyar Dolar değerindeki son 10 yılın doğal afet kaynaklı hasar ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

Sigorta poliçelerinin teminatları, olası risklerin sigortalı ve sigortacı arasında mümkün olan en ideal dengede karşılanması amacıyla oluşturulmaktadır. Bu bağlamda bir risk, daha sık ve zarar verici şekilde ortaya çıkmaya başlarsa, sigorta poliçelerinde de bunun karşılığı olan güncellemeler olacaktır. Aynı şekilde daha önceden görülmeyen bir risk ortaya çıkarsa, poliçelere bu yönde teminatlar eklenmesi beklenir. Sektörde hemen her ürün grubunda bu durum, -sadece iklim değişikliği için değil, diğer sebepler için de- sürekli olarak yaşanmaktadır.  

Doğal afetlere odaklanmak gerekirse, bu risklerin artık günlük hayatın bir parçası haline gelmeye başladığı görülmektedir. Uzmanlar bu tip afetlerin devam edeceğini öngörüyorlar. Bu gelişmeler sigortanın günlük hayatımızdaki önemini daha da artırıyor.

Bunun yanında, Anadolu Sigorta olarak bu noktada sigortalıları muafiyetler konusunda da uyarıyoruz. Sigorta sektöründe sel-su baskını için genel olarak kabul görmüş olan muafiyetler söz konusudur. Sigortacılıkta muafiyet; sigortalının riskin bir bölümünü üstlenmesi ve tazminatın ödenmesi sırasında söz konusu hasarın sigortalının üzerinde kalan bölümüdür. Poliçe satın alınırken sigortalıların dikkat etmesi gereken önemli konulardan birisidir.