Quick Art Space “Bilgelik Terazisi” ile sezonu açıyor
Quick Art Space “Bilgelik Terazisi” ile sezonu açıyor

Quick Art Space “Bilgelik Terazisi” ile sezonu açıyor

Maher Holding’in girişimiyle, Quick Tower bünyesinde Mayıs 2023’te faaliyete geçen Quick Art Space, Nergis Abıyeva’nın küratörlüğündeki ikinci grup sergisini 14 Eylül-15 Kasım tarihleri arasında gerçekleştiriyor. “Bilgelik Terazisi” başlıklı sergide Alp İşmen, Başak Kaptan, Beyza Boynudelik, Çiğdem Menteşoğlu, Damla Sari, Merve Zeybek, Selin Göksel ve Züleyha Altıntaş’ın resim, video, enstalasyon, heykel gibi farklı türlerdeki yapıtları gösteriliyor.

“Bilgelik Terazisi” sergisi ismini Şârika İslam Medeniyetleri Müzesi koleksiyonunda yer alan, Orta Çağ İslam dünyasında tasarlanan ve üretilen en karmaşık hidrostatik terazi olan bilgelik terazisinden ödünç alıyor. Bir metafor olarak ele alınan “bilgelik terazisi” ile ihtimam/bakım, tereddüt/tekrar, sorgulama/tartma ve dengede kalma süreçlerine odaklanılıyor. Sergi ev içi yaşamla profesyonel yaşam arasındaki bağları, ilişkileri ve sınırları sorguluyor. “Bilgelik Terazisi” sergisinde çoğunlukla görünmez kılınan ev içi emek, kendine ve başkalarına ihtimam göstermek, alma/verme dengesini tutturmak, karşılıklılık gibi meseleler irdeleniyor. Birçoğu sergiye özel olarak yapılan ve ilk kez izleyicilerle buluşacak olan yapıtlar, birbirleriyle ve serginin farklı veçheleriyle diyalog kuruyor.

Quick Tower ve Quick Art Space Hakkında:

Uluslararası pek çok ödülün sahibi olan Quick Tower, Viyana merkezli mimar Gerhard G. Feldmeyer-HPP Architekten tarafından denge konseptiyle tasarlandı ve Aralık 2015’te binanın inşaatı tamamlandı. Maher Holding’in Mart 2021’de binaya taşınmasıyla lobi katının dinamik yapısını geliştirmek için kâr amacı gütmeyen bir kültür-sanat alanına dönüştürme fikri doğdu. 

Mayıs 2023'te Nergis Abıyeva’nın kurucu direktör olarak göreve başlamasıyla temelleri atılan Quick Art Space, ilhamını Quick Tower’ın sürdürülebilirlik, yaşanabilirlik ve fonksiyonellik ilkelerinden alıyor ve Quick Tower’ın meydanından başlayarak lobi bölümünü kullanıyor. Kâr amacı gütmeyen bir kültür-sanat alanı olarak kurulan Quick Art Space, dinamik ve sürdürülebilir bir platform olmak amacıyla yola çıktı. Disiplinler arası bir yaklaşımı benimseyerek sergi, atölye, konuşma gibi etkinliklerle bir buluşma yeri olmayı hedefleyen platform, yaşayan sanatçıları destekleme ve görünür kılma misyonunu taşıyor. Quick Art Space’in danışma kurulunda sanat tarihçisi, akademisyen ve yazar Seza Sinanlar Uslu, kültür yöneticisi, program küratörü ve yazar Emre Erbirer, müzebilimci, küratör ve yazar Canan Cürgen Gültaş ile yayıncı ve yazar Kültigin Kağan Akbulut yer alıyor. Quick Art Space’in kurumsal kimlik ve afiş tasarımlarını Suat Gürsözlü, sergi tasarımını ise Kubilay Özmen üstleniyor. Quick Art Space, kapılarını 2023-2024 sezonunda “Yapıntı Doğa” sergisiyle açtı ve  ardından Bahadır Yıldız, Benal Dikmen ve Kaan Kemal Öner’in kişisel sergilerine ev sahipliği yaptı.

Ziyaret Bilgileri:

Sergi, 15 Kasım 2024’e kadar haftanın her günü 09.00 - 20.00 saatleri arasında gezilebilir.

Adres: İçerenköy, Umut Sk. No:10-12, 34752 Ataşehir/İstanbul. 

Ulaşım: Quick Tower, D-100 karayolunun hemen bitişiğinde ve M4 Kadıköy-Kartal metro hattı üzerinde bulunuyor. M4 Kozyatağı metro durağına (3 numaralı çıkış) 5 dakika yürüme mesafesindedir. Ayrıca binanın hemen yanında bir İspark otoparkı mevcuttur.

Küratör Hakkında:

Nergis Abıyeva, İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi programında doktora çalışmalarına devam ediyor. Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde ve Milano, Brera Akademi’de aldıktan sonra “Tiraje Dikmen’in Sanatı ve Hayatı” başlıklı teziyle MSGSÜ Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat yüksek lisans programından mezun oldu. “1950’lerde Paris’e Giden Ressamlar Bağlamında Tiraje Dikmen” konulu araştırmasıyla 2017’de SALT Araştırma Fonu’nu kazandı. 2015 - 2017 arasında Maçka Sanat Galerisi’nin 40. Yıl projeleri için arşiv sorumlusu olarak çalıştı ve arşiv sergilerine katkıda bulundu. 2017 - 2020 arasında özel bir koleksiyonda ve Arter’de araştırmacı olarak çalıştı. 

2015’ten itibaren yazıları kitaplarda ve süreli yayınlarda yayınlanan Abıyeva, 2022’de Murat Sinkil'in sanatını ve yaşamını ele aldığı “Çağdaş Resmin Dervişi” adlı monografik kitabı yazdı. AWARE platformunun Türkiye bölümüne Tiraje Dikmen, Mihri Rasim ve Gülçin Aksoy profillerini kaleme aldı. Ceren Özpınar ile ortak makaleleri ''Inside The Red Mansion: Füsun Onur’s world of objects, care relations, and art'', 2023’te akademik bir görsel kültür yayını olan Image & Text dergisinde yayınlandı.

Küratörlüğünü üstlendiği son dönem grup sergileri arasında “Yapıntı Doğa” (Quick Art Space, 2023) "Gerçekte Olmayan Şeylerin Zihinsel Tahayyülleri” (Summart, 2022), “Bir Başka Sanatçı Kadınlar Atlası” (Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, 2022) yer alıyor. Abıyeva, 2023’te Gülçin Aksoy'un “Şefkat Nişanı" (Merdiven Art Space), Benal Dikmen'in “Troyalı Kadınlar" ve “Helen’in İkili Yaşamı” (Troya Müzesi, Manfred Osman Kütüphanesi) kişisel sergilerinin küratörlüğünü yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Sanat Yapıtlarının Pazarlanması ve Altınbaş Üniversitesi’nde Sanat Tarihi derslerini verdi. 2023 yazında Salzburg Academy’den burs kazanarak Jennifer Higgie tarafından gerçekleştirilen “Taking a position: Art & Writing” eğitimine katıldı.

Sanatçılar Hakkında:

Alp İşmen, 1980’de başladığı Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nu 1984’te Marmara Üniversitesi mezunu olarak tamamladı. Aynı yıl, bir gravürü Günümüz Sanatçıları 5. İstanbul sergisinde gösterilmeye değer bulundu. Baskı resim eğitimi almasına rağmen hayatını grafik tasarım alanında çalışarak sürdürdü. 2003’te Karşı Sanat’ta düzenlenen “Bu Sergi Aileye Mahsustur” grup sergisinde konuk sanatçı olarak yer aldı. Yapıtları 2019’da Pilevneli Project’te düzenlenen “Kâğıt” sergisinde yer alan sanatçı, aynı yıl Daire Sanat’ın Açık Atölye Programı’na katıldı. Alp İşmen’in yapıtları kapsamlı bir şekilde “Olağanüstü Denklikler, İnce Benzerlikler” başlıklı duo sergide (Mixer, 2021) yer aldı. Sanatçı "Aşk imiş..."  başlıklı ilk kişisel sergisini 2023’te Mixer’de açtı. Yaşamını Antalya ve İstanbul arasında sürdüren İşmen çeşitli fuarlara ve grup sergilere katılmaya devam ederken, bir yandan ikinci kişisel sergisine hazırlanıyor.

Başak Kaptan, Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü'nden mezun oldu ve Grafik Tasarım alanında yüksek lisansını tamamladı. 2003’te DAAD (Alman Akademik Değişim Servisi) bursuyla Münster Sanat Akademisi'nde eğitim aldı ve sanat üretimini film, video ve yeni medya alanında sürdürdü. 2004’te Lyon Ulusal Güzel Sanatlar Okulu'ndan postdiplôme bursu aldı ve rezidans sanatçısı olarak çağdaş sanat alanında çalışma ve araştırmalarına devam etti. Doktorasını Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Programı'nda tamamlayan Kaptan, Türk-Alman Üniversitesi Kültür ve İletişim Bilimleri bölümünde doçent doktor olarak çalışmaktadır. Başak Kaptan’ın yapıtları kapsamlı bir şekilde “Yeni(den) Başlayanlar İçin Kullanım Kılavuzu” (Kasa Galeri, 2023) başlıklı sergide yer aldı.

Beyza Boynudelik, 1999’da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim bölümünden mezun olmasının ardından aynı üniversitede resim yüksek lisansını “İmgenin Fotograftan Pentüre Yansımasına Bir Bakış” başlıklı teziyle tamamladı. Halen aynı üniversitenin resim bölümünde sanatta yeterlik tez aşamasında olan sanatçı yurtiçi ve yurtdışında çeşitli sergilere, projelere, fuarlara ve sempozyumlara katılmaktadır. 2009- 2012 arasında “216 Düşünce ve Üretim Alanı” ile beraber üretimler yapmıştır. Kişisel projelerinin yanı sıra halen çevrimiçi40dakika ve KRE Kolektif ‘in de aralarında bulunduğu birtakım inisiyatiflerle projelerine devam etmektedir.

Çiğdem Menteşoğlu, lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik eğitimini Hacettepe Üniversitesi Resim bölümünde tamamladı. 2010-2024 yılları arasında Beykent, Balıkesir gibi üniversitelerde dersler verdi, idarî ve akademik görevlerde yer aldı. Erasmus bursuyla Çek Cumhuriyetinde baskı ve fotoğraf eğitimi aldı, sanatçı konukevi olan Triangle France Marsilya'ya katıldı. 2010’da Fransa'da Türk Mevsimi etkinliklerinde kişisel sergisiyle yer aldı. 2009’da Siemens Sanat’ın Sınırlar –Yörüngeler 5’ , 2022’de Mamut Art Project yarışmalarını kazandı. Kitap formundaki son projesi olan “THE PEBBLE”, 2024’te Selanik’te yer alan Keda Press tarafından yayımlandı. Menteşoğlu, yaşamına ve sanat üretimine Selanik’te devam ediyor.

Damla Sari, 2017’de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Yüksek Lisans eğitimine devam ediyor. 2017’de CerModern sanatçı ikamet programında yer aldı. 2021’de Mamut Art Project seçkisinde “Gelsin Yüzüne de Söylerim” isimli kinetik enstalasyonuyla yer aldı. “Son 10 Yılın Çıkmış Soruları” isimli ilk kişisel sergisini 2022’de Art On İstanbul’da gerçekleştirdi. Amerikan Türk Derneğinin desteğiyle New York’ta bulunan School of Visual Arts Yaz Atölye programına katıldı.

Merve Zeybek, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde, Tezhip Minyatür Anasanat dalında tamamladı. Yüksek Lisans eğitimine halen Marmara Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde devam etmektedir. 2021’de “Bellek İzi Denemeleri” yapıtıyla BASE İstanbul’u 2024’te “Zaman Denen O Mefhum” serisiyle Mamut Art Project yarışmalarını kazandı. 2023’te Galeri Kairos’ta gerçekleştirilen “Eve Dönüş” ve Gagiad Kültür Sanat Festivali’nin düzenlediği “Pürhayal” başlıklı grup sergilere katılmıştır. Zeybek, ayrıca 2013’ten itibaren Enderun Sanat Galerisi’nde kâğıt konservatörü olarak çalışıyor.

Selin Göksel, lisans eğitimini 2005’te Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar (Resim, Heykel, Seramik) bölümünde tam burslu olarak tamamladıktan sonra, 2011’de Marmara Üniversitesi, Resim Öğretmenliği bölümünde yüksek lisansını “İstanbul Modern Sanat Müzesi ile Avusturya Lentos Kunst Museum Linz’in Eğitim Odaları Etkinliklerinin 2009-2010 Döneminde İncelenmesi Ve Karşılaştırılması” isimli tez çalışmasıyla tamamladı. 5 kişisel sergi açan ve çok sayıda grup sergisine katılan Göksel, eğitmen olarak Gymboree Play and Music, Enka ve Hisar Okulları’nda anaokulundan liseye kadar farklı yaş gruplarıyla çalıştı. Kişiye özel sanat dersleri veren ve lise öğrencilerini üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerine hazırlayan Göksel, aynı zamanda Sanat Psikoterapileri Derneği üyesidir.

Züleyha Altıntaş, lisans ve yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünde tamamladı. YTÜ Sanat ve Tasarım Anasanat dalından Sanatta Yeterlik ünvanı alan sanatçı, 2002-2018 arasında aynı kurumda dersler verdi, idarî ve akademik görevlerde yer aldı. 2011’de Air-Krems’e davet edilen Altıntaş’ın, katıdığı grup sergiler arasında Galeri Nev’de gerçekleştirilen “Nevnesilsergileri” ve “Altın Çağ”, Depo Istanbul’da “Meleklerin Payı”, Pilevneli Project’de “Kâğıt” bulunmaktadır. İstanbul’da, Pasajist’te “Müze Müzesi” ve İMÇ5533’te “Bilbao Etkisi” başlıklı kişisel sergilerini açan Altıntaş, 2018’de yerleştiği Bodrum’da "Ayşe Teyze", "Merhaba" ve "Deniz Ülkesi" hayata geçiren ekipte yer aldı. Altıntaş, yaşamını Bodrum’un gündelik hayatıyla iç içe geçen alternatif sanat mekânları yaratma çabasıyla sürdürüyor ve sanat üretimine devam ediyor.