Acentelik mesleğinde ‘dijitalleşme’ merkezdeki unsurlardan biri olacak
Acentelik mesleğinde ‘dijitalleşme’ merkezdeki unsurlardan biri olacak

Acentelik mesleğinde ‘dijitalleşme’ merkezdeki unsurlardan biri olacak

Sigortacılık sektörü geleceğe adım atarken, dijitalleşme yolunda da kendisini bugünden geliştiriyor. Sektördeki dağıtım kanallarının başını çeken acenteler için de dijital gelişmeler aynı hızda sürüyor. Müşteriye ulaşmanın en kolay ve hızlı yolu olan dijital imkanlar konusunda acentesine destek sağlamak ve acentesiyle birlikte bu alanda büyümek isteyen sigorta şirketleri, teknolojik anlamda acenteleri için önemli adımlar atmaya devam ediyor

Günümüzde teknolojinin kullanılmadığı bir sektör neredeyse kalmamış durumda. Özellikle bazı sektörler var ki; adeta teknolojik imkanlar sayesinde büyümesini sürdürüyor ve gelişiyor. Sigortacılık sektörü de bunlardan biri. İçinde bulunduğumuz süreçte sigortacılar için dijitalleşme geleceğe sağlam bir şekilde bayrak dikmek için olmazsa olmazlardan. Elbette sigorta şirketleri bu yolda yalnız değil ve müşteriye ulaşma anlamında en önemli destekçileri olan dağıtım kanallarını da dijitalleşme başlığı altında güçlendirmek şirketler için öncelikli konulardan. Bu noktada sigortacılık sektörünün en önemli dağıtım kanallarının başında gelen acentelerin dijital gelişmelere uyum sağlaması konusu oldukça büyük önem kazanıyor. Sigortacılık sektörü de bu konuda acentelerine önemli destekler sunuyor. 

Dijitalleşmenin sigortacılığa entegre olması her zaman konuşulan bir konuydu, ancak hayatımıza aniden giren pandemi, dijital alanda yaklaşık 5 yılda alınması planlanan yolun 1 senede hayatımıza girmesine neden oldu. Acenteler de bu hızlı değişime adapte olurken en büyük desteği yine sigorta şirketlerinden gördü. Müşterilerin de çağa ayak uydurması ile beklenti ve taleplerde yaşanan değişiklikler nedeniyle dijital imkanları iş yapış biçimlerine eklemek durumunda kalan acenteler, bu konuda doğru bir yol izlemeyi de başarmış durumda. Dijitalleşme denen alan uçsuz bucaksız bir deniz olarak görülebilecek kadar geniş bir başlık olsa da acenteler bu denizde hayatta kalmayı başarmış durumdalar ve gelecekte de sürdürülebilir başarıyı yakalamak isteyen her acentenin bu denizde yelken açmayı öğrenmesi şart.

Sigorta şirketlerinin acentelerine sunduğu imkanlar da oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Müşteri ile iletişime geçmeye, online poliçe kesimine, sigorta şirketi ile hızlı iletişime ve daha pek çok aksiyona imkan sunan mobil uygulamalar bunların başında geliyor. Şirketler ayrıca acenteler için iş yapış biçimlerini değiştirecek ve kolaylaştıracak dijital platformlar da sunuyor. Bu sayede acenteler hem genel merkezle hem de müşteriler ile etkili iletişimi kolay yollarla sağlayabiliyor. Bu süreçte acente eğitimleri de dijitalleşiyor. Dijital ortamda eğitim ve bilgilendirmeler etkili kılınıyor. Acenteler için dijital dünyada paylaşacakları, ürün ve hizmetleri hedef kitlelere sunacakları, aktaracakları bir dijital pazarlama desteği de sunan şirketler, sosyal medya hesaplarından kolayca paylaşacakları postlar ve dijital ipuçlarıyla acentelerini sürekli besliyor. Sektörde, online ürün alımı için sigorta şirketine başvuran müşteriyi, acentesi ile buluşturmaya yarayan uygulamalar da mevcut. İlerleyen dönemlerde de acentelere sunulan dijital imkanların katlanarak devam etmesi bekleniyor.