Image

''Sektördeki karlılık baskısı ve komisyon odaklı satışlar, müşteri memnuniyetlerinin azalmasına neden olmakta, bu da sigorta satışlarının zorlanmasına sebep olmaktadır.''

Sigorta sektöründeki satışların düşüşünde, prim artışları önemli bir faktör olarak görülebilir; ancak asıl mesele bu değil. Gerçekte, sigorta ürününün doğru şekilde anlatılmasıyla, ekstra bir giderin azaltıldığı ve sigorta yapıldığına şahit oluyoruz. Bu, sorunun prim artışlarında değil, yetersiz anlatımlarda yattığını gösteriyor. Bugüne dek, ucuz poliçelerle ve komisyon kesintileriyle satışları artırmaya çalışan acenteler, bu sorunu çözmek yerine görmezden gelmişler. Sigorta sektörünü şekillendiren, dahil ettiğimiz sigorta şirketi yöneticileri de, acentelerin gelişim programlarını destekleyerek karlılık perspektifinden öteye geçmeli. Zira bizler, onların ürünlerini satarken, eksik bilgiyle hareket etmemeliyiz. Şirket yöneticileri, eğitime yatırım yapmanın önemini düşünebilirler ancak sunulan içeriklere hakimiyetleri konusunda sorgulama yapılmalı. Şirket bünyesindeki eğitim departmanları, diyetisyenlere benzer şekilde doğru bilgiler sunsa da, bu bilgilerin uygulamaya geçirilmesi noktasında eksiklikler görülmekte.


Temel problem, sigorta şirketlerinin, sigorta ürünlerinin hızlı satışını ve kısa sürede satış yapılmasını önceliklendirmesiyle, eğitim konusunda yetersiz kalmasıdır. Bu durum, satıcıların yetersizliğine ve dolayısıyla müşterilerin yeterince bilinçli ürün alamamasına yol açmaktadır. Sektördeki karlılık baskısı ve komisyon odaklı satışlar, müşteri memnuniyetlerinin azalmasına neden olmakta, bu da sigorta satışlarının zorlanmasına sebep olmaktadır. Bu bağlamda, sigorta sektörünün karşılaştığı bu zorlukları aşmak için, eğitime ve doğru bilgilendirmeye daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.

Yenileme süreçlerinde karşılaşılan en büyük zorlukların başında, enflasyonist etkilerin tüm poliçeleri genel olarak etkilemesi geliyor. Bu durum, sağlık ürünlerinde medikal enflasyonun normal enflasyon oranlarını aşarak hızla artmasıyla daha da belirginleşmektedir. Bilinçsiz ürün kullanımının eklenmesi, hasar primlerinin yükselmesine ve dolayısıyla yenileme primlerinin beklenenden çok daha yüksek olmasına sebep olmaktadır; bu da müşterilerin poliçelerini yenilemekten kaçınmalarına neden olmaktadır.

Bu sorun, aslında daha geniş bir çerçevede, sigorta sektörünün karşılaştığı temel zorluklarla örtüşmektedir. Sigorta sektörü yöneticilerinin, özellikle karlılık baskısı altında, sektörün yapısal değişikliklerine etkili çözümler üretememeleri, bu zorlukların ana kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, sektör yöneticilerine, sorunları temelden ele alarak, bu konulara daha fazla zaman ve kaynak ayırmaları gerektiği vurgulanmalıdır. Yapısal değişikliklere yönelik somut adımlar atılmadığı sürece, yenileme süreçlerindeki ve genel olarak sigorta satışlarındaki bu tür zorluklar devam edecektir.

Bu zorlu süreçlerle ilgili, Ünlem Sigorta, sektördeki rakiplerimizden ciddi anlamda ayrışıyor. Çünkü Ünlem Sigorta, 2011 yılında temelleri atılan ve 2014 yılında şirkete dönüştürülen Ünlem Akademi isimli şirkette, çalışanların eğitimlerini düzenli olarak yapmakta. Aynı zamanda dijitalleşen Ünlem Akademi, etkileşimli videoları ile çalışanları 7/24 eğitmekte ve eğitimlerin raporlanması, ölçülmesi sağlanarak, hangi bilgi düzeyinde eksiklik olduğunu öğrenmekteyiz. Ünlem Akademi’nin bu avantajlı durumu sayesinde, çalıştığımız arkadaşlarımıza çok ciddi katkılar sunuyoruz.

Diğer yandan, müşteri hizmetlerimizle birlikte, ürün satın almış tüm müşterilerimize tamamına %100 hoş geldin araması yaparak, ürünle ilgili detaylı bilgiler vermeye çalışıyor ve ürünün kullanımı ile ilgili müşteriyi bilgilendiriyoruz. Ünlem Sigorta olarak, fiyat odaklı poliçe ürünleri satışını yapmamaya özen gösteriyoruz. Bir müşteriyle karşılaştığımızda, ona danışmanlık hizmeti sunuyoruz.

Gerçek anlamda sunulan danışmanlık hizmeti sayesinde, müşteriler sigorta ürünlerini satın alırken bilinçli alıyor ve aynı zamanda çevresine tavsiyede bulunuyor.

Öncelikle, dijitalleşmiş bir satış tekniği üzerinde çalışmamız bulunmakta. Bu alanda, dijital satışla alakalı çalışmalarımızı tamamladığımız yeni ve güçlü bir kanalı harekete geçireceğiz.

Müşterilerimizle CRM üzerinden çalışıyoruz. Bir finansal danışmanımız, müşterimizden randevu aldığı andan itibaren, öncelikle ihtiyaç analizi yapmaktadır. Müşterinin medeni hali, yaşı, mesleği, riskleri, hayalleri ve korkuları, tüm bunlar ihtiyaç analizi üzerinden ele alınmaktadır. Bu analiz doğrultusunda, müşterimizin gelecek beklentilerine ve mevcut risklerine uygun sigorta çözümleri üretiyoruz. Çözümlerimizi birkaç seçenek üzerinden sunarak, müşterimizin tercihine bırakıyoruz. Müşterilerimiz, üretmiş olduğumuz bu çözümleri kullanarak risklerini bize satmış oluyor ve böylece müşterilerimiz ne aldığını, biz de ne sattığımızı iyi biliyoruz. Tüm süreçler, CRM üzerinden takip ediliyor ve bu sayede, müşteri ilişkilerimizi sürekli olarak geliştirebiliyoruz.