Image

''Yeni nesil satış tekniklerinin, eğitimler ile edinilmesi ve aktif olarak da profesyonel iş yaşamında kullanılması gerekmektedir.''

Güzel ülkemizde yaşanılan enflasyonist ortamın tetiklediği fiyat artışları her sektör gibi sigorta sektöründe de primlerin inanılmaz artışını gündeme getirdi. Ne yazık ki primler karşısında bazen bilinç kaybı bile yaşanabiliyor! Serbest ekonomi, fiyatlarını belirliyor ve kapitalist düzen içinde yaşam devam ediyor. Geçmiş onlarca yılda hatta daha da uzağında nasıl sistem kendisini yok etmeden yeniden ayakta kalabilmeyi başarıyorsa bu süreçte mutlaka düzelerek stabil hale gelecektir. Önemli olan burada sigortadan vazgeçenlerin yeniden ikna edilmesi, sisteme dahil edilmesi ve sigorta kurumları arasında da haksız rekabetin önlenmesidir.


Sigorta kurumlarını, kurum yapan farklı acentelerinin varlığıdır ve bu asla göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle sigorta kurumlarının her bağlamda acentelerini desteklemeleri kaçınılmaz olmalıdır.

Acentelerin ise mevcut bilgi birikimi ve tecrübeleri ile piyasadaki bilinç eksikliğini gidermede en büyük role sahip oldukları unutulmamalıdır.

Nasıl algoritma denilen şey sadece rakamlardan oluşup, bizi anlamaz ve kim olduğumuzla ilgilenmezse, sigorta kurumlarının da algoritması sadece sayılardan meydana gelmemelidir. Acentesini çok iyi tanımalı ve anlamalıdır. Böyle olduğunda oluşacak rezonans ile benzer olan durumlar birbirini çekecek acentesi de sigortalısını daha ikna edebilir hale gelecektir.

İçinden geçmekte olduğumuz bu zor süreçte her açıdan dengeyi sağlamak ve korumak birey bazında da oldukça zor bu nedenle kendi bilincimin de açık kalması adına sabah uyandığımda eğer çok zorlu bir gün beni bekliyor ise önce içimde ki ÜMİt’i ikna edebilmek için güneş ışığında yürümeyi seçiyorum eğer hava kapalı ve yağmurlu ise o zaman da imdadıma Katrina and The Waves’in ‘walking’ on sunshine’ şarkısı yetişiyor..

Sigorta, önceden belirlenemeyen risklerin oluşması durumunda sağladığı teminatlarla aslında hem sizi hem sevdiklerinizi hem de gelirinizi koruduğu için sektörde zorunlu olan ve olmayan branşları kesin çizgilerle birbirinden ayırmamak gerekiyor. Trafik poliçeniz zorunlu, ancak sağlık poliçeniz en az onun kadar zorunlu olmalı çünkü siz sağlıklı olmazsanız diğer poliçe primlerini de hem yaptırmanız hem ödemeniz mümkün olmayacaktır.

 

Piyasalar inanılmaz zorlu çünkü fiyatlar Ayı piyasası gibi artıyor ancak yatırımcının gelecek ile ilgili beklentileri Boğa piyasası gibi kötü ve karamsar.

Öte yandan profesyonel bir ilerleme kaydetmek isteniyorsa atılması gereken ilk adım geçmiş için sızlanmak ve gelecek için endişelenmek değil aksine sadece ve sadece şimdiye yani ana odaklanmaktır.

Bu bağlamda süreci etkin olarak yönetebilmek elbette mümkün. Çünkü günümüzde artık bir fırına gidip fırıncıdan sadece ekmek isteyemezsiniz, fırıncıya mutlaka tam olarak ne tür bir ekmek istediğinizi anlatmak durumundasınız.

Yani, özel sağlık poliçesi primi çok yüksek geliyor ve bütçeyi zorluyorsa eski zamana dönene kadar tamamlayıcı sağlık sigortası ile yola devam edilebilir. Tam, süper, ful adı ne olursa olsun geniş teminatlı kaskonuzdan tamamen vazgeçmek yerine sınırlı teminat içeren bir kasko ürünü ile sistemde kalmaya devam edebilirsiniz. Bu bağlamda örnekleri çoğaltmak mümkündür önemli olan konuya pozitif bakış açısıdır.

Özetle; yenileme süreçlerindeki zorluklar satışları durduruyorsa konuya farklı açılardan bakarak çıkış yolları bulmak gerekir. Her acente ticari bir işletme ve ayakta kalabilmesi prim satışları ile doğru orantılıdır.

Rekabet; alanınızda üstünlük elde etmek adına rakiplerinize karşı organize ettiğiniz her türlü etkinlikle ortaya çıkan durumdur şeklinde özetlenmektedir. Dürüst, mesleki kurallara saygılı ve onurlu bir şekilde yürütüldüğünde aslında sektörün gelişimine ivme katan bir olgudur.

Çünkü rekabet güzeldir neden mi ?..Rakip işinizi ne kadar iyi bildiğinizi, müşterinizi nasıl önemsediğinizi size çeşitli yollarla sürekli hatırlatır yeri geldiğinde rehavetten silkelenmenizi sağlar. Yeter ki ortada haksız bir rekabet olmasın ..

Haksız rekabet işin içine girdiğinde bu sefer almanız gereken poliçe tutarlarının belirleyicisi olan çarpanların indirilememesi ya işin ve müşterinin kaçmasına neden oluyor, ya da zaten sınırlı olan gelirlerinizde yersiz azalışı gündeme getiriyor. Örneğin nakliyat konusunda büyük hasar tazminleri yaşamamış sigorta kurumlarının piyasaya inanılmaz düşük prim çarpanları ile girmesi haksız rekabetin en çarpıcı örneklerinden. Karşınızdaki sigortalınızı bu çarpan farklılıkların nedeni konusunda ikna etmek çok çok zor.

Bu durumla mücadelemizde biz farklıyız diyor ve buna inanıyoruz. Farklı olduğumuz konular sunduğumuz ürünler değil, ürünlerimizi sunuş şekil ve servisimiz. Butik bir sigorta acentesi hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Bu servis anlayışımızı uçuş sektöründeki business class deneyimine benzetebiliriz. Sonuçta uçağın önü de arkası da aynı yere gidiyor yani ürün için kesilen poliçeyi benzer şekilde herkes hazırlayabiliyor ancak uçuş deneyimi nasıl hem yerde hem de havada servis sunuş teknikleri ve ek hizmetler ile mükemmelleşiyorsa biz de kestiğimiz poliçelerin gerçek amaca yönelik olarak kesilmesi, faydanın öne çıkartılması, neden düzenlenmesinin gerekliliğinin açıklanması ve sınırsız danışmanlık hizmetleri ile farklılığımızı yaratıyoruz.

Her daim bilginin gerçek değerini bilerek ilerliyoruz. Yapmadığımız tek şey ‘yapmamak’ çünkü farklı bilgileri aynı pota içinde eriterek değil harmanlayarak yeni fikirler üretmeye çalışıyoruz. Eyleme geçmek için zamanı ötelemek her geçen gün coşkuyu azaltır ve durağanlığı yaratır. Oysa ortada ciddi bir rekabet mevcut. Üstelik pasta payı ne kadar artıyorsa bundan nemalanan kesimde inanılmaz bir hız ile büyümekte.

Mesleğimizde evrimleşen kavramların arasına artık yeni nesil satış teknikleri ve yeni nesil satış kavramları da eklendi. Nedeni elbette değerli müşterilerimizin sürekli değişen ve gelişen talep ve alışkanlıkları oldu. Artık günümüzde sosyal medyadan kaçmak mümkün değildir. Hiçbir sosyal platforma üye olmasanız bile mutlaka bir şekilde sosyal medyaya karışıyorsunuz bu nedenle sosyal medya kullanımı hem zorunlu hem de sınırsız seçeneği önünüze getiren sihirli bir dünyadır. Ondan mutlaka yararlanılmalıdır.

…ve Fayda, eskiden ürünün sadece kendisi satış için yeterliydi. Ancak şimdi ürünün sağlayacağı fayda nihai tüketici kararında büyük önem arz etmektedir. Örneğin eskiden ürün olarak kasko poliçesini satabilirdiniz ancak şimdi sadece salt ürüne değil onun yanında getireceği faydalar satın alma aşamasında daha çok öne çıkmaktadır. Ek hizmet sağlayıcıları, kulüpler, vb. Özetle sanki ürün değil de artık fayda pazarlanmaktadır.

Yeni nesil satış tekniklerinin, eğitimler ile edinilmesi ve aktif olarak da profesyonel iş yaşamında kullanılması gerekmektedir.

Alıcı, ihtiyacının karşılanması için hem güvendiği hem de beğendiğinden satın alma eğilimindedir. Aslında bu durum tüm insanoğlu içinde geçerli değil mi?

Bizlerde bu nedenle körler pazarında ayna satanlardan olmamak adına hem yeni dönem satış teknikleri hem de mevcut kaliteli geçmiş dönem tecrübelerimizle servis sunmaya devam ediyoruz.

Sözlerimi şirket mottomuzla sonlandırmak istiyor, ve bu yazıyı okuyan, zekasından, kalbinden, ruhundan yorum yapma nezaketi ile yolunu aydınlatmak isteyen herkese, mevcut ve olası tüm, velinimet olarak gördüğümüz müşterilerimize, gölgeniz bu diyarlardan asla eksilmesin diyorum ..

‘’’Sigorta bir gider değil kazancınızın teminatıdır.’’’