Image

''EYT’den emekli olacakların BES’ten de emekli olabilmesi için bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı vatandaşlarımızca sıkça sorulan bir soru olsa da bu konuda kamu otoritelerince sektörde hizmet sunan şirketlerle paylaşılan herhangi bir düzenleme değişikliği veya hazırlığı bulunmuyor''

Emeklilik döneminde ek gelir ihtiyacı ülkemizde sosyal güvenlik sistemlerinde kayıtlı vatandaşlarımızı ilgilendiren en önemli konuların başında geliyor.


Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine ek olarak oluşturulan ve emeklilik döneminde ek gelir getirmek üzere kurulu bir sistemdir. Bu nedenle, zorunlu sosyal güvenlik sisteminden emekli olunması halinde bile Bireysel Emeklilik sözleşmesi yaptırılabilmekte veya kişinin varsa sistemdeki sözleşmesi devam ettirilebilmektedir. BES’deki en önemli avantajlardan biri birikimler emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilirken, fon getirisine ek olarak yatırılan katkı payı tutarının yüzde 30’u kadar devlet katkısından da yararlanılmasıdır. Bu ülkemizin BES sistemine özel çok avantajlı bir haktır. Ömür beklentisindeki artış ve zorunlu sosyal güvenlik sistemlerinin belirli bir miktarda gelir sağlaması nedeni ile emeklilik döneminde ek gelir ihtiyacının hem çalışanlar hem de emekliler için önemli bir konu olmaya devam edeceğini ve ülkemizde BES’in öneminin daha da çok artacağını düşünüyoruz. Şu an için BES mevzuatında emeklilik için aranan şartlar bellidir. Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmek için BES sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak ve 56 yaşını tamamlamak gerekiyor. EYT’den emekli olacakların BES’ten de emekli olabilmesi için bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı vatandaşlarımızca sıkça sorulan bir soru olsa da bu konuda kamu otoritelerince sektörde hizmet sunan şirketlerle paylaşılan herhangi bir düzenleme değişikliği veya hazırlığı bulunmuyor.

Emeklilik yaşının erkene çekilmesi ile yaklaşık 2.5 milyon vatandaşımız emeklilik hakkı kazanacak. Bu kesimin içinde aktif çalışma hayatına devam edecek bir kesim olduğu gibi çalışma hayatından ayrılacak olan bir kesim de olacak. Zorunlu sosyal güvenlik sistemlerinin tamamlayıcısı olan ve emeklilik döneminde ek gelir imkanı sağlayan BES sisteminin kendisine has özellikleri ve avantajları ile önümüzdeki dönemde de önemini koruyacağını öngörüyoruz. Özellikle aktif çalışma hayatından ayrılmayan ve BES’ten de emeklilik hakkı kazanmayan kişilerin bireysel emeklilik hakkı kazanıncaya kadar BES’teki avantajlarını kullanmaya devam etmelerini ve katkı paylarını da daha çok artırmalarını bekliyoruz. Bu eğilimin de BES’e belirli bir boyutta ivme kazandıracağını düşünüyoruz.