Image

''EYT’den emekli olup çalışmaya devam etmeyecek kişiler, dilerlerse birikimlerini ve birikimlerine sağlanan getirilerin tamamını alıp BES’ten ayrılabiliyor. Ancak bu durumda, devletin yatırdığı katkının tamamı alınamıyor ve katılımcılar yalnızca sistemdeki yıllarına göre hak ettiği katkıyı alabiliyor''

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emeklilik, sadece Sosyal Güvenlik Kurumu primleri için geçerli. Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) yaş sınırı ise değişmedi.


BES’ten emekli olarak yüzde 30’luk devlet katkısının tamamını alabilmek için sistemde en az 10 yıl kalmak ve 56 yaşını doldurmak gerekiyor. Emekli olup çalışmaya devam etmeyecek kişiler, isterlerse BES sözleşmeleri kendi adlarına olduğu için katkı payı ödeyerek 56 yaşına kadar sözleşmelerine devam edebiliyor. Bu sayede de devlet katkısının tamamından yararlanabiliyor. Bunun yanı sıra EYT’den emekli olup çalışmaya devam etmeyecek kişiler, dilerlerse birikimlerini ve birikimlerine sağlanan getirilerin tamamını alıp BES’ten ayrılabiliyor. Ancak bu durumda, devletin yatırdığı katkının tamamı alınamıyor ve katılımcılar yalnızca sistemdeki yıllarına göre hak ettiği katkıyı alabiliyor. EYT’den emekli olup da çalışmaya devam edecek kişiler ise çalışmaya devam edecekleri aynı şirkette otomatik BES’ine devam edebileceği gibi işyeri değiştirmeleri durumunda da yeni işyerlerinde mevcut haklarıyla bireysel emeklilik sözleşmesi yapabiliyorlar.Özü itibarıyla EYT yasası ile elde ettikleri gelirle gelecekleri için birikim yapmayı düşünen kişiler BES’e rahatlıkla dahil olabilirler. BES, mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine ek olarak oluşturulan bir sistem. Katılımcılar, BES’teki birikimlerini emeklilik yatırım fonlarında değerlendirirken, fon getirisine ek olarak yatırdıkları katkı payı tutarının %30’u kadar devlet katkısından da yararlanıyor. BES’in en avantajlı özelliğinin sistemde kalmaya devam edildiği sürece %30 devlet katkısının sürmesi olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla EYT ile emekli olan kişiler devlet katkısı içeren BES’te birikim yapmaya devam edebilir, 56 yaş ve 10 yıl şartlarını yerine getirerek çalışma hayatlarını tamamen noktaladıklarında hesaplarında biriken tüm devlet katkısını almaya hak kazanırlar. Güvenli ve şeffaf bir sistem olan BES sayesinde katılımcılar, uzun vadede enflasyonun üzerinde bir getiri sağlayabiliyor. Dolayısıyla yeni yılda EYT’nin etkisi ile BES’e olan talebin artacağını düşünebiliriz.