Image

''Sigortalılar kendilerine özgü tasarlanan ürünlere daha fazla ilgi gösterdiği için modüler ürünlerin sigorta penetrasyon artışında önemli rolü olduğunu söylemek doğru olacaktır''

Modüler ve kişiselleştirilebilir ürünler çok uzun zamandır sektörümüzde sunulmakta ama son dönemde bu tür ürünlerin sayısında bazı artışlar yaşandı. Telematik ve kullandığına göre öde tarzı ürünler ise sektörümüzde yeterince yerini bulamadı. Çeşitli dönemlerde bu ürünleri sektöre sunan şirketler olmasına rağmen başarılı satış rakamlarına ulaşılamadı. Ancak artan teknoloji ve sigortalı bilincinin de gelişmesi ile birlikte bu tür ürünlerin de artması beklenebilir.


Özellikle yeni model araçlarda teknolojinin daha fazla kullanılması sebebiyle sürücülerin kullanım alışkanlıklarının takip edilebilir hale gelmesinin, sigorta şirketine getireceği fiyatlama avantajlarının kullanıcıya da yansıyacak olması sebebiyle telematik ürünler de artış sağlayacaktır.

Modüler ürünler, kişilerin ihtiyaçlarına göre teminatların şekillendirilmesi sebebiyle “Terzi işi” ürünler olarak değerlendirilebilir. Sigortalılar kendilerine özgü tasarlanan ürünlere daha fazla ilgi gösterdiği için modüler ürünlerin sigorta penetrasyon artışında önemli rolü olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Doğa Sigorta olarak teknolojinin önemine inanıyor ve bu konuda her zaman ciddi yatırımlar ile gelişmelere hızlı uyum sağlayan bir şirket olmanın büyük getirileri olacağını biliyor ve bu yönde aksiyon planlarımızı belirliyoruz. Büyük veri üzerine çalışmalar yapan ekibimiz ve iş ortaklarımızla Veri Analitiği aksiyonlarımızı belirleyip, belirlediğimiz ürünler ve uygulamalar için devreye alıyoruz. Türk sigorta sektöründe makine öğrenmesini fiyatlamada kullanan ilk şirketlerden biri olduğumuzu da belirtmek isteriz.

Sigortalılarımızın tüm ihtiyaçlarına yönelik oldukça geniş bir ürün yelpazemiz olmasına rağmen, bu çeşitliliği daha fazla ihtiyaç duyulacak ürünler ile de zenginleştiriyoruz.

Sağlık sigortaları, konut sigortaları gibi ürünlerde de kişiye özel çözümler sunulmakta. Aslında günümüz teknolojisinde de kişiye özel ürünler kullanılıyor, ancak gelişen teknoloji ve sigortalıların bu tarz ürünlere aşinalığının artmasıyla birlikte önümüzdeki dönemlerde sigortalıya (kişiye/firmaya) özel ürünler büyük bir hızla artacaktır.

Sigortacılıkta farklılaşmanın sadece ürünlerle sınırlı kalmayacağını, aynı zamanda müşteri kaybının önlenmesi, çapraz satışlar, operasyonlar ve hasarlarda da analitik uygulamaların hızla geliştiğini belirtmek isteriz.

Sigortalılara yönelik daha fazla bilgiye ulaşılabilmesi sayesinde değişen sigortalı ihtiyaçları doğrultusunda yenilenen veya yeni ürünlerle/çözümlerle de sıklıkla karşılaşmaya başladık. Sigortalıların kişisel bilgileri ve bireysel ihtiyaçları doğrultusunda kişiye göre farklılaşan ürünler de gelişmeye başladı. Örneğin; sigortalı ikamet adresi, mesleği, medeni durumu, araç kullanım özellikleri, evine yönelik güvenlik bilgileri vb. bilgilere göre kişisel teklifler oluşturulmakta ve terzi işi diyebileceğimiz kişiye özel ürünlerin sunumu her geçen gün artmakta. Yapay zekâ, makine öğrenmesi, büyük veri analitiği uygulamalarının her geçen gün daha fazla devreye girmesi sebebiyle öncelikle bireysel ürünlerde kişiye özel poliçelerde artış görülmekte, bunu KOBİ ürünleri için hazırlanan firmaya özel ürünler de takip etmekte.

Bir süredir bazı ülkelerde kasko sigortası için kullanılmakta olan Telematik (Telematics) uygulaması ile araç kullanım alışkanlıklarına bağlı fiyatlama yapılması gün geçtikçe daha da artacaktır. Yeni model araçlarda teknolojinin daha fazla kullanılması sebebiyle sürücülerin kullanım alışkanlıklarının takip edilebilir hale gelmesinin bu gelişmede önemli etkisi olacaktır.

Otonom araçların yaygınlaşması sebebiyle oto sigortalarında da önemli değişimler yaşanacak ve bu doğrultuda oto üreticilerinin sorumluluk sigortaları da gelişecektir.