Image

“Finansal okuryazarlık artık günümüzde dijital çağın etki alanına girdi. Hızlı dönüşümlerin yaşandığı günümüzde; insanlar karmaşık finansal ürünler, hizmetler ve sistemler ile karşı karşıya”

Bireysel Emeklilik Sistemi, bir tasarruf ve yatırım sistemi olarak 2003 yılından ülkemizde uygulanıyor. Sistemin başlayışından yaklaşık bir yıl öce yani 2002 yılından itibaren reklam çalışmaları başlatılmıştı.


2013 yılında BES’e %25 devlet katkısının yürürlüğe girmesinden itibaren ise bireysel emekliliği tanıtan kamu spotları yayınlanmaya başlandı ve hem EGM ortak tanıtım faaliyetlerinde hem de şirketlerin kendi faaliyetlerinde PR, reklam ve tanıtım faaliyetleri hız kazandı.

 

Tüm bu çabalar aslında reklamlar aracılığıyla bireysel emekliliğe ve faydalarına dikkat çekmek ve merak uyandırılarak bu konudaki haberlere, detaylı bilgi içeren web dahil tüm platformlardaki bilgilere daha fazla ulaşılmasını sağlamak içindi.

Sistem 2012 sonuna kadar geçen yaklaşık dokuz yılda 3.1 milyon katılımcıya ve 20 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı. Ancak finansal okuryazarlığın istenilen seviyede olmaması nedeniyle büyüme öngörülenden yavaş oldu.

 

Devlet katkısının uygulanmaya başlandığı 2013 ‘den itibaren katılımcı sayısında 6,8 milyona, fon büyüklüğünde de devlet katkısıyla birlikte 70 milyar TL'ye ulaşıldı. 

 

BES konusunda finansal okuryazarlığın artık belli bir seviyeye ulaştığını söyleyebiliriz. En azından sistemle tanışan ve tasarruf etmeye başlayan 6,8 milyon kişi, emeklilik şirketlerinin bilgilendirme dokümanlarını okuyor, web sitelerine erişebiliyor, online şubeden işlem yapabiliyor ve mobil erişim araçlarıyla tasarrufları konusunda bilgi sahibi olabiliyor.

 

Finansal okuryazarlık artık günümüzde dijital çağın etki alanına girdi. Hızlı dönüşümlerin yaşandığı günümüzde; insanlar karmaşık finansal ürünler, hizmetler ve sistemler ile karşı karşıya. Bizim şirket olarak en büyük avantajımız Halk Bankası gibi geniş potansiyelli bir banka aracılığı ile müşterilerimize ulaşıyor olmamız. Müşterilerimizin çoğu daha önce bankacılık ürünleri ile tanışmış finansal okuryazarlığı yüksek müşteriler ve bu da tabi ki bizim ürünlerimizin anlaşılmasında, tercih edilmesinde avantaj sağlıyor.

 

Finansal okuryazarlığın her geçen gün arttığını müşterilerden gelen farklı talepler ile de izleyebiliyoruz.

Bu da bizi sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirme konusunda da teşvik ediyor. Özellikle 2017 yılı itibari ile yürürlüğe giren Otomatik Katılım Sistemi ile birlikte Bireysel Emeklilik Sistemi’nin daha iyi anlaşılabilmesi için finansal okuryazarlığı artıracak ve kolayca erişebilecekleri dijital çözümler üretmeye çalışıyoruz.

 

Türkiye’nin üreten bankası olarak müşterilerimize tüm finansal ürünlerde en kaliteli şekilde hizmet veriyoruz.

 

Bireysel Emeklilik Sistemi, insanlara maksimum faydayı uzun vadede sağlayan bir tasarruf ve yatırım aracıdır. Devletin 2013 yılında başlayan %25 devlet katkısı desteği, 2016 yılında yönetmelikte kesintilerde gerçekleştirdiği katılımcıların lehine olan revize ve 2017 yılı itibari ile yürürlüğe koyduğu ve 45 yaş altı tüm çalışanların işverenleri aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil edildiği Otomatik Katılım Sistemi uzun vadede herkese refah içinde bir emeklilik dönemi vadediyor. Ama en önemlisi insanlara uzun vadede tasarruf alışkanlığı kazandırıyor.

 

Türkiye’de ve dünyada emeklilik dönemini iyi geçirebilmenin tek şartı, aktif çalışma döneminde biriktirmek. Artan emeklilik yaşı, yaşlı nüfusun artış hızı ve SGK’nın aktif/pasif oranının düşüklüğü son yıllarda zaten Bireysel Emeklilik Sistemi’nin gerekliliğinin anlaşılmasında rol oynamıştı. Sistemin hızla ilerlemesinin yanında; devletin hızla karar aldığı “Otomatik Katılım” gibi projelerin de yürürlüğe girmesi ile sistem büyümede ivme kazandı.

 

Bireysel Emeklilik Sistemi, kazandırdığı tasarruf alışkanlığı ile kişilere, emeklilik dönemlerinde çalışırken sürdürdükleri yaşam standartlarını korumalarını sağlıyor. Bir yandan katılımcılara güvenli-şeffaf-kontrol edilebilir bir yapı sunarken, diğer yandan ülke ekonomisine kaynak, istihdam artışı gibi makro faydalar da sağlıyor.

Biz Halk Emeklilik olarak Halk Bankası iştiraki olmanın tüm avantajlarını kullanarak, sektöre rakiplerinden 10 yıl sonra girmemize rağmen bugün 18 emeklilik şirketi arasında 2017 bağımsızda (sadece 2017 satışları) en çok büyüyen ilk 4 şirket arasındayız. 2017 yılı itibari ile tüm emeklilik şirketleri için yeni olan Otomatik Katılım Sistemi’nde ise sektörde ilk 2 şirket arasında iddialı bir şekilde ilerliyoruz. Müşteri odaklı çalışmamız, müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak hap ürünler ile müşterimizin karşına çıkmamız, genç dinamik satış ekibimiz ve tecrübeli yöneticilerimizle rakiplerimizden sıyrılıyoruz. Özellikle Halk Bankası yüksek potansiyelini, bulunabilirliğini emeklilik ve hayat sigortacılığı sektörlerindeki üretimimizi artırmada oldukça kullanıyoruz.

 

Sermayedarımız ve ana dağıtım kanalımız olan Halk Bankası ile çok başarılı bir bankasürans modeli ile sektördeki faaliyetlerimize devam ediyoruz. Halk Bankası’nın sağladığı yaygın şube ağı, güçlü alternatif dağıtım kanalları, internet ve telefon bankacılığı hizmetleri ile müşterilerimizle bağımızı güçlendiriyor, müşterimizin tercihi doğrultusunda onlara ulaşıyor ve ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyoruz. Ayrıca 2017 yılında Otomatik Katılım’ın dışında hem işverenlere hem de çalışanlara avantajlı ürünlerle sistemin çekiciliğini artıracak ürünler üzerinde çalışıyoruz. Müşterilerimizin bilgiye kolayca ulaşabileceği ve işlem yapabileceği internet şube, mobil erişim gibi uygulamalarımız çok beğeniliyor. Sosyal medyayı daha etkin kullanma ve dijital platformda ilgi çekici ürünlerle yer alma konusunda yeni projeler geliştiriyoruz.