Image

“Genç yaşlarda başlanacak tasarrufun emeklilik dönemine yansıması çok daha etkili olacak. Finansal okuryazarlık-tasarruf bilinci-BES ilişkisinde, gençlere odaklanmanın çok anlamlı olduğunu düşünüyorum”

Sigorta penetrasyon oranı, sigorta bilinci ve bireysel tasarruf oranları, özellikle Avrupa ülkelerine göre düşük sayılabilecek bir ülkeyiz ve Otomatik Katılım uygulaması, tasarruf bilincimizi yükseltme ve tasarruf için sağladığı imkan anlamında önemli bir fırsat ülkemiz için. Tam bu noktada, finansal okuryazarlık alanına ve çalışmalarına büyük görev düştüğüne inanıyorum.


Bu konuda bazı projelerin hazırlıkları içerisindeyiz. Kurumsal kültür olarak, sosyal sorumluluk proje ve çalışmalarının, o alanla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürütülmesinin en sağlıklı yol olduğuna inanıyoruz. Bu konuyla ilgili hazırlık çalışmalarına başladık.

Yeri gelmişken, gençlerin Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yaklaşımını ve tasarruf alışkanlıklarını öğrenmek amacıyla yaptırdığımız araştırmamızdan bahsetmek istiyorum. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle,  Yöntem Araştırma işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz “Gençlerin Emeklilik ve BES Algısı” araştırmasında elde ettiğimiz en sevindirici sonuç, Türk Gençliğinin BES’i en önemli tasarruf aracı olarak görmesi oldu. Çünkü genç yaşlarda başlanacak tasarrufun emeklilik dönemine yansıması çok daha etkili olacak. Türkiye dahil Avrupa’nın 9 ülkesinde geçen sene gerçekleştirdiğimiz “Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması”nda, yıllık ortalama kişi başı tasarruf açığımız 3.200 Euro çıkmıştı. Ama 20 yaşında bir Türk gencinin, hayalindeki emeklilik için, yıllık bin Euro ya da ayda 83 Euro tasarrufta bulunması yetiyor. Kısacası, finansal okuryazarlık-tasarruf bilinci-BES ilişkisinde, gençlere odaklanmanın çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.

Hem Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hem de Otomatik Katılım, uzun vadede bireylerin tasarruf alışkanlıklarını olumlu yönde etkileyecektir. Bireysel Emeklilik Sistemi uzun vadeli bir yatırım aracı olarak düşünülmeli. Emeklilik döneminde, bireylerin bugünkü hayat standardını koruyabilmeleri için, bugünden birikim yapmaya başlamaları gerekiyor. Ocak 2017’den itibaren uygulanmaya başlayan ve hedefinde tüm çalışanların tasarruf etmesi olan Otomatik Katılım ise, BES’e ivme kazandırmış durumda.

Otomatik Katılım gibi uygulamalar, bireysel tasarruf açığının ve emeklilik birikimlerinin oldukça düşük bir oranda seyrettiği ülkelerde çok önemli bir misyon üstleniyor. İnsanların sisteme olan güveni, inancı kuvvetlendikçe, sistem daha da iyi bir noktaya gelecek ve bu sonuç, bireysel tasarruf alışkanlıklarımıza olumlu yansıyacak. İnsanlar tecrübe ettikçe benimseyecekler sistemi.

BES’in en önemli fonksiyonlarından bir tanesi de, finansal piyasaların gelişmesi ve derinleşmesine katkı sağlamasıdır. Bireysel Emeklilik Sistemi 13 yılda çok iyi bir noktaya geldi. Otomatik Katılım’ın da etkisiyle sektör ciddi bir büyüme ivmesi içerisinde.

BES’in ülke tasarrufları içerisinde güçlenmesi ve katılımcı sayısının artması konusunda en önemli katkımız gerçekleştirdiğimiz araştırmalarımızdır. Bugüne kadarki yaptığımız tüm araştırmalarda, ülkemizdeki tasarruf-BES algısına ve tasarruf açığına odaklandık ve çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler getirdik. Geçen sene gerçekleştirdiğimiz  “Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması” ve bu seneki “Gençlerin Emeklilik ve BES Algısı” araştırmalarımızdan çıkan önemli sonuçları kamuoyuyla paylaştık. Bu konulardaki bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarına, sektör lideri bir firma olarak, somut araştırmalarımızla her zaman katkıda bulunmayı hedefliyoruz. 

Az önce vurguladığım gibi, AvivaSA olarak, EGM’nin (Emeklilik Gözetim Merkezi) 16 Haziran tarihli verilerine göre, 13,3 milyar TL fon tutarı ile fon büyüklüğünde sektör liderliğimiz devam ediyor. Otomatik Katılım’da ise, SPK’nın 22 Haziran tarihli verilerine göre, 186 bin kişi ve 51,6 milyon TL fon tutarına ulaştık. 

Kurumsal hizmet merkezimiz, özel oluşturduğumuz uzman saha ekibimiz, hızlı ve kolay İK çözümleri sunan “Bi’tıkla Kurumsal İnternet Şubemiz” ve çalışanların işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yapabildiği “Bi’tıkla Bireysel İnternet Şubemiz” ve her zaman her yerden ulaşılabilir yaygın satış kadromuz; BES ve Otomatik Katılım’da en önemli fark yaratan özelliklerimizdir. Bu nedenle ülkemizin 2 bini aşkın kurumu BES’te bizi tercih ediyor.

Bu noktada, “Bi’tıkla Kurumsal ve Bireysel”den biraz daha bahsetmek istiyorum. AvivaSA olarak, hissedarlarımız Aviva ve Sabancı Grubu’nun öncelikli stratejilerinden “Dijitalleşme” (Digital First) kapsamında, sigorta sektöründe inovasyonun lideri olmak ve müşterimize en kaliteli hizmeti sunmak amacıyla dijital dönüşüm programımızı başlattık. Bu kapsamda son dönemde pek çok djital yatırım yaptık. Kurumsal müşterilerimizin Otomatik Katılım sürecinde işlemlerini gerçekleştirebilmeleri amacıyla Bi’tıkla Kurumsal online şubemizi hayata geçirdik. Sade ve kolay kullanılabilir kullanıcı dostu ekran tasarımlarıyla hem firmaların İK departmanlarının, hem de AvivaSA operasyon ekiplerimizin kullanımına açtık. Bu proje ile operasyonel verimliliği sağlamış olduk. “Bi’Tıkla Kurumsal”, 20 bin kişinin başvuru işlemini 2 dakikada ve tahsilatını 1 dakikada tamamlıyor.

Tüm cihazlarla ve işletim sistemleriyle uyumlu çalışabilen Bi’tıkla Bireysel online şubemizi, Otomatik Katılım kapsamında bireysel müşterilere hizmet vermek üzere canlıya aldık. Müşteriler bu platformda cayma işlemlerini, poliçe ve ödeme bilgilerini görüntüleme, poliçe basım ve mail ile gönderme, online olarak fon seçimi işlemlerini yapabilmektedir. “Bi’Tıkla Otomatik Bireysel” şubemiz şu ana kadar yaklaşık 320 bin kişi tarafından aktif olarak kullanıldı ve 4,2 milyon işlem yapıldı. Bunun dışında, Bireysel Emeklilik fonlarıyla ilgili kolay ve anlaşılır bir içerik sunmak amacıyla, kurumsal web sitemizde, Yatırım Pusulası adında, kullanıcı dostu özel bir mikro site hazırladık. Yatırımcı Pusulası sayesinde kullanıcılar, fonlarla ile ilgili her türlü bilgiyi, yalın bir içerikle, kolayca ve tek çatı altında bulabiliyor.  Böylece kullanıcılar, BES fonları hakkında karşılaştırmalar yapıp, kolaylıkla karar alabiliyor.

Ayrıca, Tasarruf Ölçer uygulamamız ile müşterilerimiz hayallerindeki emeklilik için ne kadar birikim yapmaları gerektiğini rahatça öğrenilebiliyor. Uygulamanın kullanımını çok basit tuttuk. Gün, ay ve yıl olarak doğum tarihi, hedeflenen aylık BES geliri, planlanan emekli olma yaşı gibi basit bilgiler giriliyor ve ekrana, hedeflenen durum ile mevcut planın sonuçları karşılaştırmalı olarak geliyor. Karşılaştırmalar, BES fon birikimi ve emeklilik maaşı üzerinden yapılıyor. Hedeflenen maaşa ulaşmak için ihtiyaç olan ek fon tutarı ve aylık katkı payı anında öğreniliyor.

Ayrıca AvivaSA olarak, Otomatik Katılım müşterilerimize ücretsiz ferdi kaza sigortası hediye ediyoruz. Otomotivden sağlığa, tatilden hobiye birçok alanda avantajlar sunan Geleceğini Biriktirenler Kulübü üyeliğini sunuyoruz.

Yeri gelmişken, Geleceğini Biriktirenler Kulübü ve Keyifli Emeklilik Dünyası adlarıyla müşterilerimize sunduğumuz bağlılık programlarımızdan detaylıca bahsetmek istiyorum. Müşterilerimizi her zaman işin odağına koymamız gerektiğini düşünüyorum. Müşterilerimizin değişen ve gelişen ihtiyaçlarını anlayarak, ona uygun çözümler sunmak, yeni ürün geliştirmek, hizmetlerimizi iyileştirmek, bugününü iyi yaşamasını sağlamak için çalışmamız gerekiyor. Müşterilerle uzun vadeli ilişki kurulan bir sektörde çalışıyoruz. Bu amaçla 2010 yılında kurduğumuz ve sektörde bu kapsamda ilk olan Geleceğini Biriktirenler Kulübü isimli bağlılık programımızla, müşterilerimizin bugününü de daha keyifli yaşamalarını sağlıyoruz. Emeklilerimiz için de, Keyifli Emekliler Dünyası programımız var. Her iki programda da, müşterilerimize alışverişten eğlenceye, tatilden ulaşıma, sağlıktan sigortaya kadar birçok sektörde ücretsiz hizmet ve indirim fırsatları sunuyoruz ve her iki kulübümüzün kapsamını, müşterilerimize kullanım kolaylığı sağlayacak ve yeni avantajlar sunacak şekilde sürekli yenileyerek, genişletiyoruz. Müşterilerimizin yarınlarını bugünden güzelleştirerek, hem bugün hem de emekliliklerinde hayattan daha çok keyif almalarını sağlıyoruz.