Image

''Elektrikli araçların piyasada yoğun görülen oyuncular haline gelmesi ile birlikte, sigorta sektörünün de bu alana çabuk bir şekilde adapte olması çok önemli hale geldi.''

Evet, tüm dünya pazarlarında elektrikli araçlara olan ilgi artmaya devam ediyor. Ülkemizde de durum aynı. Artan pazar payları da tüm üreticileri daha fazla model piyasaya sunma konusunda motive ediyor. Çevre ile ilgili kaygı ve bilincin artması yanı sıra yükselen yeni trend olarak da elektrikli araçların hem sunumunun hem de pazar paylarının önümüzdeki yıllarda da artmaya devam etmesi bekleniyor. Hatta bu trend diğer alternatif yakıt teknolojileri üzerine yapılan çalışmaları da hızlandırmaya başladı.


Elektrikli araçlar ve pazar payları çok hızlı gelişiyor ama bu araçların her katmanda beklediği hizmetler de farklı boyutta. Sigorta sektörü de bunun dışında değil. Bu araçların yol yardımı, bakım onarım, acil müdahale gibi durumlarda ihtiyacı olan aksiyonlar klasik içten yanmalı motorlu araçlara göre çok farklı. Hasar almaları durumunda onarımları ile ilgili prosedürler de çok farklı. Risk değerlendirmeleri sahip oldukları teknolojilerin farklılığı sebebiyle kendilerine özel olarak değerlendirilmeli. Bu konularda elektrikli araçların piyasada yoğun görülen oyuncular haline gelmesi ile birlikte, sigorta sektörünün de bu alana çabuk bir şekilde adapte olması çok önemli hale geldi. Hem elektrikli araç sahiplerinin farklı hizmet beklentilerini karşılamak hem de riskleri doğru yönetebilmek, analiz edebilmek bu sektörün en önemli gündemi durumunda.

Sigorta sektöründe yer alan tüm paydaşların çok hızlı bir şekilde elektrikli araçlar ile ilgili farkındalık eğitimlerini tamamlaması çok önemli. Bu araçlar ile ilgili fırsatlar ve farklılaşan riskler iyi anlaşılmadan, analiz edilmeden doğru sunumların yapılması mümkün değil. Değişen hasar onarım prosedürleri, hasar alan araçlar ile ilgili neredeyse işletilen tüm sistemlerde değişiklik gerektirecek. Örneğin bu araçların servislere çekilmesi esnasında kullanılan çekici, donanım ve bilgi farklılaştı klasik araçlara göre. Yine bu araçlarda hasarlara müdahale ederken gereken yüksek voltaj beslemesinin kesilme zorunluluğu, belli düzeyde hasar alan araçların karantina otoparkında belirli süre bekletilmesi gibi prosedürler gerçekten adaptasyon süreci gerektiriyor. Elektrikli araç yangınlarında uygulanacak müdahale ve ortaya çıkabilecek risk farklılıkları, batarya grubu gibi araç maliyetinde çok önemli yüzde tutan parçaların risk hesaplarına nasıl dahil edileceği gibi konularda konsensus oluşturmak gerekecektir.

Elektrikli araçların pazar payları ülkemizde de dünyada olduğu gibi beklenenden çok daha hızlı yükselmeye başladı. Tabii bu da hazırlık ve adaptasyon sürecinin beklenenden çok hızlı gerçekleşmesi zorunluluğunu getirdi. Şu anda otomotiv sektörünün ve hatta acil kaza, yangın müdahale birimlerinin en önemli gündemi elektrikli araçlar ile ilgili eğitim, donanım, adaptasyon süreçlerinin acilen tamamlanması. Bu sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın otomotivdeki ana gündemi. Bu konudaki hazırlıkların bu araçların pazar payı artışı süratinde olduğunu söylemek zor. Ama tüm paydaşların da konu üzerinde yoğun bir çalışma sürdürdüğü gerçeği var. Kısa sürede eksiklikler tamamlanacaktır beklentisi hakim...

Daha önce de söylediğimiz gibi tüm paydaşlar bu konudaki farklılıklar, riskler ve fırsatlar konusunda acilen eğitimlerini tamamlamalı, tüm çalışanlarına eğitim imkanlarını sunmalı. Öyle ki, bu araçların kullanıcılarının bile farkındalık eğitimleri dağıtıcılar tarafından sağlanmalı. Ancak bu şekilde çevreye gerçek katkı sağlanabilir, araçlar maksimum verimlilikle kullanılabilir, riskler minimize edilebilir, yanlış kullanımın yanlış kanaat oluşturmasının önüne geçilebilir. Asistans firmaları da farklılaşan beklentilere adapte olabilmek ve hizmet personellerinin emniyetli çalışabilmesini sağlamak adına bu adaptasyon ve farkındalık eğitimlerini almalılar. Ayrıca elektrikli araçlara özel, aracın tüm tekerleklerinin düz bir platform üzerine bastığı ve kendi kendine dönmesinin engellendiği çekici kapasitelerini artırmalılar. Bu araçların çekilme esnasında herhangi bir tekerleğinin bağımsız dönmesi çok ciddi hasarlara ve tehlikelere sebep olabilir. Gelişen teknolojilerin farklılıklarını ve fırsatlarını anlamadan yenilikçi hizmetler sunulması mümkün değil. Teknolojik anlamda sürekli hızlanan dünyamızda yeniliklere ancak kendimizi de yenileyerek karşılık verebiliriz!