Özel Röportaj: ''2025 için şimdiden hazırız!''
Özel Röportaj: ''2025 için şimdiden hazırız!''

Özel Röportaj: ''2025 için şimdiden hazırız!''

Unico Sigorta Genel Müdürü Ender Güzeler; “Unico Sigorta olarak önümüzdeki dönemde doğru planlama ile kârlı büyümemizi devam ettireceğiz.”

Sektörün ve Unico Sigorta’nın 3. Çeyrek itibarıyla büyüme değerlendirmesini paylaşır mısınız?

Hayat dışı sigortacılık sektörü ilk 8 ayda önceki yıla göre 75% büyüyerek 445 milyar TL prim üretimine ulaştı. Bu üretimin en büyük kısmı pazarın 29% unu oluşturan Kara Araçları Sorumluluk branşı olurken aynı dönemde sağlık 18%, yangın 17% ve kasko 15% pazar payına ulaştı.

Unico Sigorta olarak 2024 yılı çalışma arkadaşlarımız, acentelerimiz ve bizler için oldukça verimli geçiyor. Yılın ilk sekiz aylık döneminde toplam prim üretiminde 8.9 Milyar TL’ye ulaşarak bir önceki yılın ilk sekiz aylık prim üretimine kıyasla %104 büyüme yakaladık. Bu büyüme oranıyla ilk sekiz ayda %75,3 büyüyen sektörün de üzerinde bir büyüme oranına ulaşmış olduk. İddialı olduğumuz Kasko branşında bir önceki senenin aynı dönemine göre %70 artış ile 2 Milyar TL üretim ve 324 Milyon TL kâr elde ettik. Trafik branşında ise 2024 Ağustos sonunu %108 artışla, 5.3 Milyar TL üretim gerçekleştirerek,  575 Milyon TL kâr ile tamamladık.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla net kârımızı da 2024’ün ilk 8 ayında % 85 oranında artırdık ve 1.2 Milyar TL’lik net kâr elde ettik.

2023’ün yıl sonuna göre 2024’ün ilk yarısında %24 artış göstererek sektörde %2 pazar payına ulaştık.

2024 senesi ilk 3 çeyreğinde daha çok hangi ürün ve branşlarda aktifsiniz?

Güçlü olduğumuz ürünlerimiz olan Kasko, Trafik ve Kurumsal Yangın ürünlerinde her zaman olduğu gibi daha aktif olduğumuzu söyleyebiliriz. Bununla birlikte konut, dask, ferdi kaza sigortalarında büyümeye devam ediyoruz.

Hedef kitlesi çocuklar olan yeni ürününüz “ilk sigortam” hakkında konuşmak isteriz. Nedir bu ürünü müşteri gözünde ayrıcalıklı kılan yönler?

“İlk Sigortam” çocuklarda sigorta bilincinin gelişmesini desteklemek ve ebeveynlere ek güvence sağlamak amacıyla tasarladığımız bir hizmet.

“İlk Sigortam” ürünü, çocukların kreş, okul veya servis aracında bulundukları süre içinde neden olabilecekleri maddi ve bedeni zararları teminat altına alıyor.

Sigortacılık Haftasını kutladığımız Eylül ayı itibarıyla müşterilerimizle buluşturduğumuz bu özel ürün ile sigorta bilincini ve farkındalığını küçük yaşlardan itibaren aşılamayı hedefliyoruz. Aynı zamanda çocukların okulda ya da serviste istemeden neden olabileceği zararlara karşı ailelerin endişelerini de gidereceğiz.

“İlk sigortam” ürünü ile her poliçe bir fidana dönüşüyor kampanyası başlatarak bir hatıra ormanı projesi gerçekleştirdiğinizi biliyoruz. Bize bu sorumluluk projenizden de ayrıntılar verir misiniz?

Gelecek nesillere daha yeşil ve nefes alabilecekleri bir dünya bırakmak amacıyla, bu ürüne özel ilk 10.000 poliçe için Ege Orman Vakfı’na 10.000 fidan bağışlayarak “Unico Sigorta ve Acenteleri Hatıra Ormanı”nın ilk tohumlarını attık. Hem acentelerimizin desteği hem de müşterilerin yoğun ilgisi ile çok kısa zamanda tamamladığımız proje için İzmir/Menemen’de hatıra ormanımızı oluşturuyoruz.

Unico Sigorta olarak topluma karşı sorumluluğumuzun farkındayız. Her yaş grubundan müşterilerimize daha iyi bir gelecek sunmak için sürekli kendimizi geliştiriyor, yeni çözümler üretiyoruz. Diğer yandan, doğayı koruma ve gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak amacını da çocuklarımızın bu ilk sigortası ile hayata geçirmek bizi ayrıca heyecanlandırıyor.

Yakın dönemde hayata geçecek yeni ürün/dijitalleşme yatırımlarınız olacak mı?

Yazılım ve dijital gelişmeleri en verimli şekilde sunabilmek adına Dijitalpark Teknokent Ataşehir Yerleşkesi’ndeki yeni teknopark ofisimizi bu yılın başında açtık. Bilgi teknolojileri departmanımızda çalışan 25 kişilik ekip de yeni teknopark ofisinde gerçekleştirilecek projelerde aktif olarak yer alıyor.

Dijitalpark Teknokent ile temel sigortacılık sistemini geliştirmek, yenilikçi ürünler tasarlamak ve inovasyon konusunda çalışmalar yapmak istiyoruz.

Teknopark ofisimizle birlikte sigorta süreçlerini uçtan uca dijitalleştirmeyi ve sektördeki yazılım ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. Ayrıca yapay zekâyı da bu sisteme entegre ederek anlık gelişmelere göre kendini yenileyebilecek, tanımlama ve tahminlemeler yapabilecek bir model geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Diğer yandan, müşteri taleplerine 7/2 hızlı ve kesintisiz yanıt verme özelliğine sahip Ulaş adlı chatbot uygulamasını hayata geçirdik. Unicosigorta.com.tr adresini ziyaret eden kullanıcılara 7/24 destek olmak amacıyla hayata geçirilen chatbot hizmeti, şu anda ürün, dosya ve eksper bilgisi ile en yakın Unico acente ve anlaşmalı servis bilgisi vermenin yanı sıra Servis Plus hizmeti ve hasar başvuru süreçleri hakkında bilgilendirme yaparak birçok konuda site ziyaretçilerini yönlendiriyor.

Ulaş’a gelen soruların yapay zekâ desteği ile ilişkili cevap konularına yönlendirme oranını son 1 ay için %74,92 olarak gerçekleştirdik. Kısa vadede canlı destek hizmetini devreye almayı ve orta vadede hasar ihbarı, dosya sorgulama, anlaşmalı servis sorgulama, acente sorgulama gibi süreçleri web servis entegrasyonları aracılığıyla soru cevap ile bot üzerinden gerçekleştirebilmeyi planlıyoruz. Uzun vadede ise ChatGPT gibi doğrudan yapay zekâ desteği ile kendi kendine öğrenebilen bot süreci geliştirebilmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda, makine öğrenimi süreçlerini inceleyip, ilişkili firmalarla görüşmeler yaparak piyasadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Sigorta Haftası için okuyuculara mesajlarınızı iletir misiniz?

Bundan üç yıl önce ‘Değişim, Dönüşüm ve Gelişim’ üzerine başlattığımız süreçte, önceliğimiz ve odağımız hep insan oldu. İşinin odağına insanı alan şirketler için başarılı olmamak için bir sebep yoktur. İnsanın değerini bilen bir şirket güven de verir. Biz hep bunu düstur edindik.

Bu yaklaşımla müşterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun müşteri deneyimini tasarlamaya ve yapay zekâ, makine öğrenmesi gibi teknolojileri kullanarak müşterilerimize doğru fiyatlı ürünler sunmaya devam ediyoruz. 

Dağıtım kanalı tarafında acentelerle aktif bir şirketsiniz. Son dönem acente faaliyetleriniz ve bu kanala yönelik stratejilerinizle ilgili neler paylaşmak istersiniz?

Bizim işimiz çok paydaşlı bir hizmet sunmayı gerektiriyor. Çalışma arkadaşlarımız ve acentelerimiz, kıymetli müşterilerimize sunduğumuz hizmete değer katan paydaşlarımız… 

Stratejik hedeflerimizi çalışanlarla, acentelerle paylaşır, fikir alışverişinde de bulunuruz.

Aynı yöne gidebilmek için açık, şeffaf ve katılımcı bir yaklaşım izlemenin önemine inanıyoruz.

Düzenli toplantılar, başarılı çalışmaların teşvik edilerek ödüllendirilmesi, birlikte üretmek, ufkumuzu genişletmek için gezilerde bir araya gelmek gibi çalışmalarımız oluyor.

Sektöre değer katmak için her geçen gün daha fazla yatırım yapıyoruz. Acente Segmentasyonu ve Teşvik Programları kapsamında acentelere Platin, Altın, Gümüş, Bronz, Gelişen, Yeni Acente kategorilerinde farklı ayrıcalıklar ve birçok yönden iş birliği imkânı sunarken; acentelerin ortak stratejik hedef ve önceliklerine göre şeffaf, ulaşılabilir bir şekilde gelişme süreci de sağlayacağına inanıyoruz.

Acentelerin iş birliği ile büyümesini desteklemek amacıyla bu sene, Acente Segmentasyonu ve Teşvik Programlarımızı, Mayıs ayı sonunda düzenlediğimiz “Birlikte Daha Güçlüyüz” temalı etkinlikle tanıttık. Altın ve Platin kategorisinde 60 acente sahibiyle bir araya geldik.

Sene sonu hedefleriniz nasıl şekilleniyor?

Bu seneyi iş planı hedeflerimize paralel üretim ve kar sonuçları ile kapatacağız. Bunda en büyük katkı tabii ki çalışanlarımız ve acentelerimizde. İş modelimiz gereği belirli sayıda ve seçili acente ile gerçekleştirdiğimiz derinlemesine çalışmalar sayesinde daha planlı ve istikrarlı şekilde yol katediyoruz.

Bununla birlikte 2025-2027 yılları yol haritamızı gösteren stratejik iş planı çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Unico Sigorta olarak önümüzdeki dönemde doğru planlama ile karlı büyümemizi devam ettireceğiz.

2025 için şimdiden hazırız!