Asistans çözümleri, bir restorandaki çalışanların müşteriye ‘şef adına sunduğu hizmetler’ olarak düşünülmeli
Asistans çözümleri, bir restorandaki çalışanların müşteriye ‘şef adına sunduğu hizmetler’ olarak düşünülmeli

Asistans çözümleri, bir restorandaki çalışanların müşteriye ‘şef adına sunduğu hizmetler’ olarak düşünülmeli

Remed Assistance Genel Müdür Yardımcısı Murat Keçik, seyahat sağlık sigortalarında asistans hizmetlerin oynadığı önemli rol üzerine konuştu. “Asistans hizmetini farklı bir sektörden örnekle açıklamak istiyorum” diyen Keçik, şu örneği paylaştı;

“Ünlü bir şefin zincir restoranlarından birine gittiğinizi düşünün. İster menüdeki standart yemekleri ister şefin imza yemeğini tercih edin, tüm yemekler şefin tarifine uygun şekilde restoranın aşçıları tarafından hazırlanır. Garsonlar yemeğinizi getirir, valeler aracınızla ilgilenir. Asistans hizmetini, bu çalışanların size şef adına sunduğu hizmetler gibi düşünebiliriz. Poliçeniz, restoran tercihiniz gibidir; poliçenizin detayları ise şefin tarifleridir. Restorana adım attıktan sonra tüm işlemleri ve hizmeti asistans şirketi gerçekleştirir.”

“Remed Assistance, 1993 yılında kurulduğundan bu yana asistans sektöründe faaliyet göstermektedir.” Diyen Keçik, “Dış pazarda, Doğu Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmında Türkiye ve uluslararası seyahat asistans hizmetlerini üstlenen Remed Assistance, ülkemize gelen turistlere sunduğu seyahat asistans hizmetinde de önemli bir paya sahiptir. Bu pazarlarda kazandığı deneyimle, son 10 yıldır iç pazara da yönelmiş ve seyahat sigortalarında %80'lik bir pazar payına ulaşmıştır.

Sağlık dışı durumlarda da çözümler mevcut

Aldığınız poliçe ile yurt dışında başvurduğunuz tazminat dosyalarına 'giden dosya', kendi ülkenize gelen turistlerin sigorta dosyalarına ise 'gelen dosya' denir. Remed Assistance, gelen dosyalarda, sağlık sorunları nedeniyle gerçekleşen hastane yatışlarının takibi, masraf kontrolü, değerlendirme, sağlık kurumları ile mutabakat ve ödeme süreçlerini hizmet verdiği sigorta ve asistans şirketleri adına yürütmektedir. Ayrıca, araç arızası sonucu çekici veya tamirci organizasyonu, trafik kazası sonrası araç hasar onarımları, araçların gümrüğe terk edilmesi veya geri gönderilmesi, otel rezervasyonları ve kişilerin ülkelerine geri dönüş organizasyonları gibi sağlık dışı durumlarda da geniş lokal tedarikçi ağı aracılığıyla sigortalılara çözümler sunmaktadır.

Giden dosyalarda da temsilciliğini üstlendiği sigorta şirketleri adına, hizmet talebinin geldiği ülkede yerel tedarikçilerle çalışmakta, bu mümkün olmadığında ise uluslararası network ağını kullanarak yukarıda sayılan hizmetleri sigortalılara sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.

Keçik, ayrıca konuyla ilgili şu başlıklara değindi:

Seyahatlerin olmazsa olmazı

Sigorta, beklenmedik durumlarda oluşabilecek zararların karşılanması ve mağduriyetin giderilmesi amacıyla düzenlenen bir finansal sözleşmedir. Seyahat sigortaları ise, yaşadığınız yerin veya ülkenin dışına yaptığınız seyahatlerde karşılaşabileceğiniz olumsuzluklar ve maddi kayıplara karşı bir güvence sağlar.

Örneğin, yurt dışına bir tura gitmeyi planlıyorsunuz ve aylar öncesinden rezervasyonlarınızı yaptırıp ödemelerinizi gerçekleştiriyorsunuz. Ancak, seyahat tarihine kadar beklenmedik bir durumla karşılaşabilirsiniz: kendi sağlık sorunlarınız, ailede bir kriz ya da ölüm, vize alamama gibi durumlar, ya da seyahat sırasında karşılaşabileceğiniz hastalık, uçuşu kaçırma, uçuş iptali, eşya kaybı, hırsızlık gibi çeşitli aksilikler. İşte bu tür maddi kayıplar haricindeki zor durumlar karşısında seyahat sigortası, size güvence sağlar. Bunun yanı sıra, çok önemli bir katma değer olarak özellikle yurt dışında ne yapacağınızı bilmediğiniz durumlarda, sigorta şirketleri adına asistans şirketleri devreye girer. Bu şirketler size yol gösterir, gerekli organizasyonları yapar ve olası sorunların önüne geçmenize yardımcı olur.

Yurt içinde seyahat sigortasının önemi anlaşılmıyor

Yurt dışı seyahatlerinde seyahat sigortasının önemi herkes tarafından anlaşılırken, maalesef yurt içi seyahatlerde bu sigorta sıklıkla ihmal edilebilmektedir. Halbuki ister tatil ister iş amaçlı olsun, yurt içi seyahatlerde de seyahat sigortası yaptırmak büyük önem taşır. Yurt dışı teminatlarının haricinde, yukarıda saydığım tüm olumsuzluklar yurt içi seyahatlerde de başınıza gelebilir. Özellikle başka bir şehre yaptığınız seyahat sırasında acil bir sağlık sorunu yaşadığınızda, seyahat sigortasının sağlık teminatını kullanarak mevcut özel veya tamamlayıcı sağlık sigortanızın hasarsızlık hakkını koruyabilirsiniz.

Asistans hizmetleri temel olarak sigorta özel ve genel şartlarına göre belirlenmektedir. Bu nedenle, asistans hizmetlerinin geliştirilmesi bu şartların ve istisnaların daha iyi analiz edilmesi ve nihai tüketici olan sigortalı lehine iyileştirilmesiyle mümkün olacaktır.

Örneğin, sağlık tarafında poliçe kapsamına alınmayan önceden var olan rahatsızlıklar, bu tür poliçelerde daha esnek hale getirilmelidir. Özellikle kronik rahatsızlıkların akut alevlenmelerinin tedavi kapsamına dahil edilmesi, önemli bir iyileştirme olacaktır. Bu durum, özellikle belirli bir yaşın üzerinde kronik rahatsızlığı bulunan bireylerin yurt dışı seyahatlerinde bu rahatsızlığın alevlenmesi sonucu yaşadıkları sağlık sorunlarının tedavi giderlerinin karşılanmasına engel teşkil ederek tüketici memnuniyetsizliğine neden olmaktadır. Yaşa bağlı prim düzenlemeleri de bu durumu göz önünde bulundurarak yeniden ele alınmalı ve bu genel istisnalar uygun şekilde düzenlenmelidir.

Ayrıca birçok poliçede bagaj kaybı, ülkeye geri getirme, otel organizasyonu gibi hizmetlerin teminat tutarları gidilen ülkeye göre düşük kalabilmektedir. Bu teminatların, gerekli prim ayarlamaları yapılarak artırılması, yaşanan olumsuzlukların etkilerini azaltmak açısından faydalı olacaktır diye düşünüyorum.