Bireysel Emeklilikte Birikimi Çok Olanın Kredibilitesi Artıyor
Bireysel Emeklilikte Birikimi Çok Olanın Kredibilitesi Artıyor

Bireysel Emeklilikte Birikimi Çok Olanın Kredibilitesi Artıyor

Bireysel krediler için son dönemde getirilen düzenlemeler Bireysel Emeklilik Sistemi BES’e olan ilgiyi artırıyor. Kredi kullanımlarında BES birikimlerinin yakın gelecekte teminat olarak gösterilebileceğine dikkat çeken Ünlem Sigorta Genel Müdürü Gökhan Uçar sisteme gönüllü katılımdaki artışın resmi rakamlara da yansıdığını söyledi.

Gönüllü BES’e katılımcı sayısı %10 arttı

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) açıkladığı 2023 yılı ilk yarısına ait rakamlar özellikle gönüllü BES’e olan ilgiyi gözler önüne seriyor. Yılın ilk 6 ayında gönüllü BES’e 782 bin 142 yeni katılımcı dahil olurken, toplam katılımcı sayısı 8,2 milyon kişiye ulaştı. Ayrıca, yine aynı dönemde fon tutarı 9,3 milyar TL artarak toplamda 460 milyar TL ye ulaşmış oldu. Bu rakamlar gönüllü BES’e katılımda önemli bir artışı gösteriyor.

BES birikimleri bankalar için teminat

Bilindiği üzere son dönemde bankalardan kredi alabilme olanakları eskiye göre biraz zorlaştı. Mart ayı sonunda ihtiyaç halinde katılımcıların BES birikimlerini teminat göstererek bankalardan kredi alabilme olanağına kavuşacağı düzenleme hazırlanmıştı ancak henüz yürürlüğe girmedi. Acil durumlarda birikimlerini alarak sistemden ayrılma yoluna giden katılımcılar bunun yerine birikimlerini teminat göstererek bankalardan uygun faizli kredi alabilecek. Uygulamanın yakın zamanda yürürlüğe girecek olması gönüllü BES’e katılımı artırıyor.

Kredinin faiz maliyeti fon getirisinden karşılanabilecek

Teknik detayları son aşamaya gelen sisteme göre bankalar kredi başvurusu yapan kişinin BES hesabını görebilecek. Katılımcı ile banka arasında ‘alacağın devri sözleşmesi’ imzalandıktan sonra birikimin değerlendirildiği fonların nakde çevrilen tutarı banka tarafından SPK’nın belirleyeceği fonlarda tutulacak. Katılımcı, bankaya devredilen fonlarla ilgili bir tasarrufta bulunamasa da fonların getirisi sürecek. Bu fonların getirisi faiz maliyetini karşılayacak düzeyde olması halinde katılımcıya ek yük oluşturmadan nakit ihtiyaçları karşılanmış olacak.

Birikimi çok olanın kredibilitesi artacak

Bankalardan kredi kullanımı olanaklarının son dönemde zorlaşması BES birikimlerinin oranını da önemli hale getiriyor. Bankalara teminat olarak verilen birikim ne kadar çoksa alınabilecek kredi miktarı da o oranda artmış olacak. Bu durum gönüllü BES’e katılımc     ıların ayırdığı birikim miktarını da etkiliyor. Teknik detayları tamamlanarak önümüzdeki ay yürürlüğe girmesi beklenen BES teminatlı kredilerin birikimi yüksek olanlara avantaj sağlayacağı bir gerçek.  Burada kilit noktalardan biri devlet katkılarının teminat olarak bankalara devredilememesi.

OKS rakamlarında da artış var

Yılın ilk yarısında gönüllü BES’in yanısıra işyeri bazlı bir emeklilik sistemi olan Otomatik Katılım Sistemi OKS’ye de katılımda artış var. Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre sisteme 2023 yılının ilk 6 ayında 2 milyon 206 bin yeni çalışan dahil oldu. Bu alandaki fon tutarı 1,2 milyar lira arttı. Böylece OKS’deki çalışan sayısında %32,8’lik, toplam fon büyüklüğünde ise %3,7 artış gerçekleşti.