Yenilikçi ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran çözümlerimizle hizmet sunuyoruz
Yenilikçi ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran çözümlerimizle hizmet sunuyoruz

Yenilikçi ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran çözümlerimizle hizmet sunuyoruz

Türkiye İş Bankası, açık bankacılık alanındaki son gelişmeleri ve bu alandaki çalışmalarını BEST Yayıncılık için anlattı…

  • Açık bankacılık bir süre önce hayatımıza girmişti. Bu uygulama, bankacılık sektörüne ne getirdi? Son durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

2023’ten itibaren yaygınlaşan açık bankacılık ile birlikte finans sektöründe daha önce aşina olduğumuz bankacılık yöntemleri; yerini müşterilerin kendi verileri üzerinde kontrol sahibi olduğu ve istedikleri bankacılık platformunu seçerek bankacılık işlemlerini gerçekleştirme fırsatı yakaladığı yeni bir bankacılık hizmet modeline bıraktı.

Açık bankacılık ile birden fazla bankanın müşterisi olan bireysel ve ticari tüm müşteriler, hesaplarını tek bir uygulama üzerinden yönetebiliyor ve bu sayede finansal durumlarını daha kolay kontrol edebiliyor. Kullanıcılar, açık bankacılık ekosistemine dahil banka ve finansal kuruluşlar arasından istediklerini seçerek hesap bakiyelerini, hesap hareketlerini takip edebiliyor ve dilediği banka hesabından ödeme başlatabiliyor.

  • Gelinen noktada ilk günden bugüne açık bankacılık alanında hangi gelişmeler yaşandı? Siz bu alanda kendi hizmetlerinizi nasıl şekillendirdiniz?

Günümüzde, rekabeti yaratan ve müşterilerin tercihini etkileyen faktör bankacılık uygulamalarının sunduğu müşteri deneyimi olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıcılar, müşterisi oldukları bankanın deneyiminden memnun kalmadıklarında farklı bir platformu kullanmayı tercih ediyor.

İş Bankası olarak, açık bankacılık stratejimizi bu gelişmeler doğrultusunda şekillendirdik. Müşterilerimizin diğer bankalardaki hesaplarını kendi platformumuz üzerinden kontrol edebilmeleri için entegre çözümler geliştirdik. Bu sayede müşterilerimize kişisel finans yönetimi hizmeti sunarak, onların finansal varlıklarını daha etkin bir şekilde yönetmelerine olanak sağladık. Bu doğrultuda, öncelikle müşterilerimize iyi bir deneyim sağlayan bir ön yüz ile birlikte kişiselleştirilmiş analiz ve iç görüler sunuyoruz. Yapay zeka ile çalışan dijital asistanımız Maxi de kullanıcılarımızın hep yanında.

Dijitalleşme hız kesmeksizin devam ederken, finansal teknoloji alanında faaliyetlerimizi Bankamız kanallarının gerek müşteri deneyimi gerekse sağladığı yenilikçi ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran çözümleriyle sürdürüyoruz.

  • Bankalar ve müşteriler için açık bankacılık sisteminin artıları artacak mı? Sizin bu alanda hedef ve planlamalarınız neler oluyor?

Açık bankacılıktaki gelişmeler, TCMB ve BKM’nin ortak çalışması ile belirleniyor. 2023 yılında Hesap Bilgisi ve Ödeme Emri Başlatma hizmetleriyle başlayan açık bankacılıkta, 2024 yılında müşteri deneyimini iyileştirmeye yönelik altyapısal düzenlemeler gerçekleştirildi. Bununla birlikte 2025 yılında önemli gelişmeler bizleri bekliyor. BKM’nin yol haritasında yer alan İleri Tarihli Ödeme Emri Başlatma ve Düzenli Ödeme Emri Başlatma hizmetleri yanı sıra özellikle kredi kartı hareketlerinin takibinin tek bir uygulama üzerinden gerçekleştirilmeye başlamasıyla açık bankacılığa olan müşteri ilgisinin artacağını ve müşteri deneyiminin ise daha iyi yerlere geleceğini öngörüyoruz.  Kullanıcılarımız ilerleyen dönemlerde yalnızca temel bankacılık işlemlerini değil her türlü bankacılık ihtiyaçlarını istedikleri finansal kuruluşun önyüzünden gerçekleştirebilecek hale gelecek.

Ekosistemin gelişmesi ve zenginleşecek yeni fonksiyonlarla birlikte, müşterilerimize en iyi kullanıcı deneyimi ve inovatif çözümler sunmayı, dijital kanallarımızın müşterilerimizin tercih edeceği birincil kanal olmasını hedefliyoruz. 2025 yılında da bu amaçla çalışmalarımıza devam edeceğiz.