Image

''Sektörün genel olarak yeni risk ve tehditlerle mücadele etmede yeterli olduğunu söyleyebiliriz.''

Sigortacılık, dinamik ve hızlı değişen bir sektör. Yakın dönemde herkesin bildiği gibi gerek ülkemizde gerekse dünyada yüksek enflasyonist bir dönemden geçtik ve henüz bu dönemi atlattığımızı söylemek oldukça güç. Bu durum özellikle fiyatlama pratiklerinde ciddi bir etki yarattı. Ayrıca ticaret savaşları, ülkelere uygulanan yaptırımlar, Türkiye özelinde göç ve mültecilerin yol açtığı sosyal sorunlar, kur dalgalanmaları, bölgesel savaşların yarattığı belirsizlikler ve benzeri ekonomik değişkenlerin değerlendirilmesi, sigorta şirketlerinin stratejik planlamalarının önemli bir parçası haline geldi.


Pandeminin etkileri de malum sadece sigortacılık sektöründe değil tüm sektörlerde derin yaralara ve iş yapış biçimlerinde dönüşümlere yol açtı. Özellikle sağlık sigortaları ve finansal kayıpları temin edecek şekilde yapılandırılmış teminatlar ihtiva eden sigorta poliçeleri ve bu poliçeleri sağlayan sigorta şirketleri üzerinde büyük bir etki yarattı. Ayrıca sağlık sigortalarına olan talep pandemi süresince ve sonrasında ciddi ölçüde arttı. Sigorta şirketleri, ürün kapsamlarını genişletme ve yeni ürünler geliştirme ihtiyacı ile karşı karşıya kaldı. Bu bağlamda gelecek dönemde sağlık krizlerine karşı dayanıklılık, sigorta sektörünün öncelikli konularından birisi haline geldi. Sektörün tüm paydaşları karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak suretiyle gelecekte benzer sağlık krizlerine hazırlıklı olmak için gerek bireysel ve gerekse ticari segmentlerde esnek ve kapsamlı ürünler geliştirmek yönünde çalışmalara başladı.  

Bunların dışında süregelen ve gelecekte de sürekli gündem olacak diğer risk faktörlerinin başında iklim değişikliği konusu geliyor. Artan doğal afetler nedeniyle hasar ödemelerinde büyük artışlar yaşanıyor. Bunun da temelde iki türlü etkisi olduğunu görmekteyiz. Birincisi poliçe primlerinin ama onun da evvelinde reasürans maliyetlerinin artışı, ikincisi ise sigorta şirketlerinin risk kabul politikalarının bu riskler özelinde daha fazla teminat kısıtlayıcı madde içeriyor oluşudur. Her ikisinin doğal sonucunun ise sigortalının uygun fiyatlarla poliçeye erişiminin önceki yıllara göre daha zor hale gelmesi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca iklim değişikliğine bağlı risklerin modellemesi ve önlenmesi giderek daha karmaşık hale gelmekte, modellemelere bağlı olarak yapılacak müşteri fiyatlaması ve reasürans kapasitesi belirleme süreçlerinin, modellemede vuku bulabilecek sapmaların şirket bütçelerinde yaratması muhtemel etkilerde şirketler açısından bir finansal risk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte siber saldırılar ve veri ihlalleri önemli bir risk unsuru haline gelmiştir. Şirketlerin veri güvenliğini sağlamak ve olası güvenli açıklarının yaratacağı risklerin finansal etkilerine minimum derecede maruz kalmak için daha gelişmiş teknolojilere ve sigorta korumalarına ihtiyaçları vardır. Siber güvenlik sigortaları bu alandaki riskleri yönetmek için önemli bir araç olacaktır. Sigorta şirketlerinin, siber suçluların teknolojik gelişmelere paralel olarak veriye erişim imkanlarını ve veri erişim hızlarını artırdıklarını, bunun da verilebilecek zararın boyutunu büyüttüğünü bilerek hareket etmeleri ve gerek ürün tasarım gerekse de müşterinin IT altyapı ve süreç analizlerini bu gerçekliğe   uygun olarak şekillendirmeleri siber güvenlik kaynaklı tehditlerin doğru şekilde yönetilmesi anlamında önemlidir.

Son olarak sigorta sektöründeki sıkı regülasyonlar ve yaşanan mevzuat değişikliklerinden bahsedebiliriz. Bu çerçevede şirketlerin operasyonel maliyetlerini sürekli artmaktadır ve uyum süreçlerinde zorluk yaşanmaktadır. Mevzuat değişikliklerine hızlı ve etkili bir şekilde uyum sağlamak, sigorta şirketlerinin rekabet gücünü korumaları açısından çok kritik bir hal almıştır.

Sigorta sektörü, bu risklerle başa çıkabilmek için sürekli olarak kendini yenilemekte ve bilgi birikimini artırmaktadır. Bu bağlamda risk modellemeleri ve tahminlerinde gelişmiş teknolojiler kullanılmakta, büyük veri analitiği, yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi teknolojiler ile risklerin daha doğru bir şekilde değerlendirilmesine çalışılmaktadır. Özetle şirketler dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmaktadır diyebiliriz. Ayrıca sektör paydaşları ile iş birliği ve sürekli eğitim programları yolu ile çalışanların bilgi düzeyleri artırılarak sektördeki yeniliklere ve değişen risklere daha çabuk uyum sağlamaları desteklenmektedir.

Sektörün genel olarak yeni risk ve tehditlerle mücadele etmede yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hızla değişen riskler karşısında her türlü tedbire ve çabaya rağmen her zaman yeterli hazırlığı yapmak mümkün olmayabilir. Ani bir şekilde oluşan yeni risklerin, yeterli bilgi birikimi ve tecrübe eksiklikleri nedeniyle yönetilmesi zor olabilir.

Sürekli değişen risk ortamında başarılı olabilmek için esnek ve yenilikçi bir organizasyona ve değişime ayak uydurabilecek, adaptasyonu yüksek, bilgi birikimini güncel tutabilecek nitelikte ekip üyelerine ihtiyaç vardır. Şirketimiz, organizasyonunu ve insan kaynağı yönetim metotlarını bu gereksinimlere uygun olarak oluşturmakta ve uygulamaktadır. Ayrıca gelecekteki belirsizliklere karşı hazırlıklı olmak için sektörün tüm paydaşlarıyla iş birliği içinde çalışılmaktadır.

Şirketimiz, proaktif bir yaklaşım benimseyerek potansiyel riskleri önceden tespit etmekte ve bu risklere yönelik önlemler almaktadır. Risk mühendisliği uygulamaları ile sigortalı varlıkların düzenli olarak incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması sağlanmaktadır. Bu anlamda önleyici sigortacılık yaklaşımını benimsediğimizi, acentelerimize ve sigortalılarımıza bu esasta yaklaştığımızı söyleyebiliriz.

Yeni tür risklere karşı kapsamlı ve esnek sigorta ürünleri geliştirilmek için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Siber güvenlik sigortaları ve parametrik sigorta ürünleri konusunda 2025 yılında yeni ürün planlarımız bulunmaktadır. Sigorta sektörü içindeki yenilikçi yaklaşımlar ve teknolojik gelişmeler yakından takip edilerek ürün ve hizmetlerde sürekli iyileştirmeler yapılmaktadır. Şirketimiz, sektördeki en iyi uygulamaları benimseyerek müşteri memnuniyetini ve operasyonel verimliliğini sürekli artırmaktadır.