Image

''Gözünü geleceği şekillendirecek teknolojilere dikmiş bir sigorta grubuyuz, yaptığımız yatırımlar da teknolojiyle iç içe.''

Sektörde olabilecek en iyi müşteri deneyimini sağlayabilmek, risk mühendisliği yapabilmek, operasyonel verimliliği artırmak, hatta sigorta farkındalığını geliştirmek gibi ana sebepler nedeniyle giderek önemi daha da artan bir konu insurtech. Yapay zeka, büyük veri analitiği, makine öğrenimi ve blok zinciri gibi ileri teknolojileri kullanarak sigorta süreçlerini daha hızlı, daha etkili ve daha müşteri odaklı hale getirmenin en önemli yolu insurtech. Yani bu dönüşüm giderek sektörün mihenk taşına dönüşecek. Teknoloji öyle büyük bir hızla ilerliyor ki bu mihenk taşının sınırlarını ve tanımını şimdiden yapmak zor. Belki de şu anda öngöremediğimiz bambaşka teknolojilerle farklı bir şey evrilecek ama temelde değişmeyen hedefin müşteri memnuniyeti ve kullanıcı dostu müşteri deneyimleri olduğu kesin. Özellikle büyük veri analitiği ve yapay zekayla birlikte insurtech'ler daha doğru risk değerlendirmesi yapabilecek ve daha iyi fiyatlandırma stratejileri geliştirebilecekler. Bu da sigorta şirketlerinin daha sağlam ve sürdürülebilir bir portföy oluşturmalarına yardımcı olacak. Aynı zamanda geleneksel sigorta ürünlerine özelleştirilmiş poliçeler gibi alternatifler sunarak pazarı genişletebilecek.


Insurtech'lerle teknolojik dönüşüm hızlanmaya ve daha yenilikçi çözümler sunulmaya başladı sektörde. Hatta sektörün bu konuda ciddi bir iştahı olduğunu söylemek mümkün. Biz de zaten teknolojik altyapı üzerine sistemini inşa etmiş bir sigorta grubu olarak hem süreçlerimizi buna göre dizayn ediyor hem de yatırımlarımızı aynı bilinçle seçiyoruz.

Diğer yandan yakın zamanda kardeş ülke Azerbaycan’da da Türkiye’nin insurtech çalışmaları ve bunların Azerbaycan sigortacılığı üzerine etkileri konusunda Türkiye Sigorta Birliği nezdinde tecrübelerimizi paylaştık. Azerbaycan sigorta sektörünün taleplerini göz önünde bulundurarak, uluslararası regülasyonlarla da uyumlu ve tüm entegrasyonları tamamlamış alt yapı kurulması için elimizden gelen tüm desteği göstereceğimizi kendilerine ifade ettik.

İlk insurtech girişimimiz Valde buna güzel bir örnek. Bir girişim olarak başlayıp şirketleşen bir başarı hikayesi aynı zamanda Valde. Pazarlama ve iş yönlerini göz önünde bulundurarak kullanıcı deneyimi, tasarım ve yazılım geliştirmeye odaklanan bu şirketimiz sayesinde vizyonumuz da gelişiyor. Halihazırda gözünü geleceği şekillendirecek teknolojilere dikmiş bir sigorta grubuyuz, yaptığımız yatırımlar da teknolojiyle iç içe. Adastec’in otonom araçları, Vaccizone’un aşı çalışmaları, Alpine Space Ventures’ın uzay çalışmaları, Agrio’nun sürdürülebilir tarım çalışmaları ve Capoom’un 3D modelleme çalışmaları gibi çok farklı alanlarda ama tamamen yarınların vazgeçilmezi olacak teknolojilere yatırım yapıyoruz. Hepsi de ürünlerimizi geliştirmemizde bize farklı bir bakış açısı katıyor, katmaya da devam edecek. Örneğin otonom araçların gelişimine bugünden tanık olmak, geleceğin otonom araç kaskosunu şimdiden tasarlamamıza ve bir adım öne geçmemize imkân sağlıyor.