Image

''Ortaya çıkan ihtiyaçlar ya da yaşanan ekonomik dalgalanmalar söz konusu birikimlerin kullanılmasına ya da kimi vazgeçişlere neden olabiliyor''

Bireysel Emeklilik Sistemi, 2023 itibarıyla 20’inci yılını geride bırakırken, Türkiye ekonomisine ve bireylerin tasarruf alışkanlıklarına çok önemli katkılar sağlamaya ve güçlenerek gelişmeye devam ediyor. Sisteme giriş ve çıkış oranlarını dikkate aldığımızda, biz her zaman bardağın dolu tarafına bakmayı tercih ediyoruz. Bu noktada mevcut rakamlar son derece önemli.


2022 yılında sisteme giren sözleşme adedi, 2021 yılına kıyasla yüzde 45,7 artarken aynı dönemde sistemden çıkışlar yüzde 8,4 oranında azaldı. Günlük detayda giriş ve çıkışlara bakıldığında 31 Aralık itibarıyla 2022 yılının girişlerde 2021, 2020 ve 2019 yıllarının üzerinde olduğu, çıkışlarda da 2020 ile benzer seyrettiği görülüyor. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin Nisan 2023 tarihli verilerine göre BES’teki katılımcı sayısı 8 milyon kişiyi aştı. Yılın ilk üç ayında sisteme giren sözleşme adedinin 460 binin üzerinde olduğunu görüyoruz. Aynı dönemde sistemden çıkan sözleşme adedi ise 265 bine yakın. Dolayısıyla sözleşmelerin yüzde 43,6’sı halen yürürlükteyken, yüzde 50’si katılımcı isteğiyle sonlandırılmış. Bir önceki yılın aynı döneminde sisteme giren katılımcı sayısı 501 binin üzerinde seyrederken sözleşmelerin yüzde 50,4’ünün sonlandırıldığı görülüyor. Bu rakamlar, 2023 yılında sistemden çıkan katılımcı sayısının bir miktar azaldığını gösteriyor.

2021 yılından itibaren sistemi iyileştirmek ve katılımcıların sistemden elde ettikleri faydaları en üst noktaya taşımak amacıyla gerçekleştirilen regülasyonların da etkisiyle 2022 yılını sektör olarak oldukça başarılı şekilde tamamladık. 2023 yılında da sistemin büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bireysel emeklilikte önemli bir potansiyel olduğuna inanıyor, bu alanın vatandaşların ihtiyaçlarına paralel olarak gelişmesi ile kayda değer bir büyüme gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Tasarrufun hem bireyler hem de ülkemiz için daha da önem kazandığı böyle bir dönemde, BES fon büyüklüğünün OKS dahil 470 milyar liraya yaklaşmış olması umut verici. Önümüzdeki dönemde BES’in Türkiye’deki en önemli yatırım araçlarından biri haline dönüşeceğini ve gelecekte yurt içi tasarrufların en büyüğü olacağını düşünüyoruz.

Halkımız, birikime önem veren, bütçesi doğrultusunda yaptığı tasarrufları güven kaynağı olarak gören bir toplum. Ancak, ortaya çıkan ihtiyaçlar ya da yaşanan ekonomik dalgalanmalar söz konusu birikimlerin kullanılmasına ya da kimi vazgeçişlere neden olabiliyor. Diğer yandan emeklilik dönemine yönelik birikim farkındalığının artması, BES’in güçlü fon yapısı ve başarılı fon performansı gönüllü bireysel emeklilikten caymanın önündeki en önemli bariyerler arasında.

Sistemdeki çıkışların bir kısmı da tabii ki emeklilik hak edişi sonucunda oluyor. 2023’te devlet katkısı uygulaması 10 yılını doldurdu ve sistem olgunlaştıkça sistemden emekli olan katılımcı sayısı da artıyor. Önümüzdeki dönemde emeklilik hak edişiyle çıkışların artan bir trend olacağını öngörüyoruz. Bu noktada sistemdeki emeklilere yönelik uygulamalar önem kazanacaktır. BES’teki Emeklilik Gelir Planı isimli uygulama sayesinde emeklilik hakkını elde eden katılımcılar, sistemde kalmaya devam ederek toplu ödeme almak yerine belirledikleri süre ve tutar ile emekli maaşı alırken bir yandan birikimlerini sistemde değerlendirebiliyor. Allianz Türkiye olarak bizler de Bireysel Emeklilik Sistemi’ni sadece çalışma döneminde değil emeklilik döneminde de önemli bir yatırım aracı olarak topluma fayda sağlayan bir konumda değerlendiriyoruz.

Allianz Türkiye olarak bireysel emeklilik alanında yenilikçi hizmetler sunuyor ve fon yönetimi alanındaki başarılı performansımızla yıllardır fark yaratıyoruz. Mevcut katılımcılarımızın fon büyüklüklerini kendi doğru risk algılarına göre değerlendirdikten sonra fon seçimleri ile büyüterek sistemde daha uzun süreli kalmalarını sağlamaya odaklanıyoruz. Aldığımız aksiyonlar ile sistemde devam eden müşterilerimizin birikimlerinin istikrarlı büyümelerine baktığımızda, stratejimizin ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. Son yıllarda sistemi büyütme ve mevcut portföyün devamlılığını güçlendirme yönünde birçok teşvik devreye alındı. Devlet katkısı oranının yüzde 30’a yükseltilmesi ve toplu ödemelerde ilgili yılda belirlenen brüt asgari yıllık tutarının üzerinde kalan kısmın sonraki yıllara da devredilmesi, emeklilik şirketlerinin müşterilerine finansal danışmanlık sağlamasına imkan tanınması, 18 yaş altı bireylerin sisteme katılmasının önünün açılması gibi aksiyonlar son derece önemliydi. Geldiğimiz noktadan memnunuz ancak daha gidecek yolumuz var.  Sisteme genel olarak baktığımızda ise, bu sistemin toplumun emeklilik ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapıya ulaşacak nitelikte, bireysel emeklilik ile otomatik katılım sistemlerini bütünsel olarak ele alan tamamlayıcı emeklilik sistemi yaklaşımının konuşulmaya başlanması gerektiği kanaatindeyim.

Yeni hizmet modelimiz Allianz Finansal Danışmanlık ile müşterilerimizin Türkiye’deki varlıklarını yönetmek için kişiye özel danışmanlık vermeye başladık.  BES’te farklı yatırımcı profillerinin ihtiyaç ve beklentilerine uygun çözümler üretiyor, dijital uygulamalar ve kişiye özel uzman danışman kadromuz ile ayrıcalıklı hizmet sunuyoruz. Finansal danışmanlarımız, müşterilerimiz ile bire bir görüşmeler sağlarken, tüm müşterilerimize de Finansal Danışmanlık kapsamında Allianz Yatırım Komitesi tarafından finansal gelişmelere göre güncellenen fon tavsiyeleri iletiyoruz. 2022 yılında tavsiye edilen fon dağılımı performansının yüzde 80 getiriye ulaştığı gerçeğinden hareketle, tavsiyeleri takip eden müşterilerimizin enflasyondan yüksek bir getiri elde ettiğini görüyoruz. Fon tavsiyelerinin yanı sıra vergi, sosyal güvenlik gibi konularda da danışmanlık desteği veriyoruz.

Ayrıca, katılımcılarımızın sistem içinde kalmalarını sağlamak amacıyla yürüttüğümüz bir bağlılık programı olan Allianz Emeklilik Dünyası, bizi öne çıkaran uygulamalardan biri. Emeklilik hakkını elde etmeye yaklaşan (5 yıl) ya da hâlihazırda emeklilik hakkını elde etmiş Allianz müşterilerinin faydalanabildiği bu uygulamada sunduğumuz ayrıcalıklı hizmetler ile müşterilerimizin hayatlarına dokunurken aynı zamanda sistemde kalarak birikimlerine devam etmelerini ve artan birikimleriyle daha yüksek bir refah seviyesinde emekli olmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Allianz Emeklilik Dünyası kapsamında müşterilerimize birikim tutarlarına göre ‘Kolay Yaşam’, ‘Güvenli Yaşam’, ‘Rahat Yaşam’, ‘Keyifli Yaşam’ ve ‘Mutlu Yaşam’ olmak üzere 5 farklı pakette seçenekler sunuyoruz. Ücretsiz tamamlayıcı sağlık sigortasından, ücretsiz seyahat sağlık sigortasına, check-up, göz ve diş sağlığından çeşitli markalarda indirimlere ve kültür-sanat etkinliklerine kadar farklı alanlarda onlarca avantajın yer aldığı paketlerle müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırmaya odaklanıyoruz. Bununla birlikte müşterilerimizin ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek adına Allianz’ım mobil uygulamasında yenilikler yaptık. Amacımız; katılımcılarımızın, sistemin avantajlarından daha fazla faydalanmasını sağlamak ve emeklilik birikimlerini artırmalarına yardımcı olmak. Teknoloji trendlerinin tüm iş modellerine uygulanması ve müşteri odaklı dijitalleşme uygulamalarımızın geliştirilmesi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dijital dünyaya ve teknoloji çağına uygun, özellikle genç nesillerle iletişimimizi kuvvetlendirdiğimiz, iş yapış şeklimize çeviklik kazandırdığımız projeler yürütüyoruz.