Image

''Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcıların en yoğun çıkış sebebi acil nakit ihtiyacı oluyor''

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcıların çıkışlarını analiz ettiğimizde en yoğun çıkış sebebi olarak katılımcıların acil nakit ihtiyacı olduğu gözlemlenmektedir. Bu durumda katılımcılar ilk etapta BES birikimlerini bozarak bu ihtiyaçlarını karşılama yoluna gidiyorlardı.


28 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun, "Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" ile artık katılımcıların sistemde kalması, emeklilik için hakkediş sürelerini kaybetmemeleri yolunda önemli bir olumlu adım atılmış oldu. Ayrıca bu düzenleme ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nin gelişimi için de teşvik edici önemli bir yeniliğe imza atılmış oldu.  6 ay sonra yürürlüğe gireceği açıklanan bu yönetmelikle birlikte, katılımcıların ihtiyaç halinde sistemden çıkmadan finansal ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin yolu açıldı. Katılımcılar, bireysel emeklilik sözleşmelerinden kaynaklı devlet katkısı hariç alacaklarının tamamını veya bir kısmını, fon paylarına ilişkin tedbir, haciz, iflas, rehin ve benzeri her türlü idari ve adli talebe konu sözleşmeler hariç olmak üzere alacağın devri sözleşmesi yoluyla bankalara devredebilecek. Böylece tasarruf sahipleri, finansman ihtiyaçları sebebi ile sözleşmelerini sonlandırmak yerine sistemden ayrılmadan, BES birikimlerini bankalara devrederek uygun faizli kredi kullanabilecekler. BES katılımcılarının sistemde daha uzun süre kalması, aynı zamanda katılımcıya emeklilik hakkını kazandığında, devlet katkılarının tamamını alabilme ve daha düşük oranda stopaj ödeme fırsatına da sunacak.

Dolayısıyla, katılımcıların sistemde kalmasını teşvik eden yeni yönetmelikle birlikte, cayma ve çıkış oranlarının da azalacağınız öngörüyoruz. 

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcıların en yoğun çıkış sebebi az önce de belirttiğimiz gibi katılımcıların acil nakit ihtiyacı oluyor. "Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" yürürlüğe girdikten sonra, acil nakit ihtiyacı nedeniyle BES'ten çıkış rakamlarının önemli oranda azalmasını bekliyoruz.

Ayrıca, Bireysel Emeklilik Sistemi içinde elde edilen birikimlerin şu anda emeklilik gelir planları ile maaşa bağlandığını görüyoruz. Burada yıllık gelir planları ile daha güçlü yapıda emeklilik maaşına dönüşecek yapının düzenlemeler ile geliştirilmesini bekliyoruz. Çünkü Bireysel Emeklilik Sistemi’nde en az 10 yıl kalmak ve 56 yaşını tamamlamak suretiyle sistemden emeklilik hakkı kazanmış ve emeklilik boyunca düzenli bir gelir etme ihtiyacı bulunan bireylere sunulan Emeklilik Gelir Planı veya Programlı Geri Ödeme seçenekleri şu an bireyin uzun yaşama riski ve getiri riskini tam olarak karşılamamaktadır. Bu yüzden ülkemizde bireylerin emeklilik çözümü olarak temel beklentileri; uzun yaşama riski ve getiri riskinin ikisini de en uygun şekilde koruma altına alacak, emeklilik dönemi boyunca ve ölene kadar, düzenli bir gelir imkânı sağlayacak Ömür Boyu İrat (Annüite) Hayat Sigortası çözümleridir. Ömür boyu maaş toplumumuz açısından önemli bir kavram. Yıllık gelir sigortası ürünlerinde yapılan teknik hesaplamalar ile sigortalının ömür boyu alacağı maaş tutarı başlangıç anında hesaplanıyor ve bu tutar sigortalıya garanti ediliyor. Katılımcının maaşı enflasyon karşısında da korunacağından sigortalı, kamu emeklilik sisteminden elde edeceği maaşa ilave bir maaş tutarını ömür boyu ya da belirlenmiş süreye göre elde etmiş oluyor. Bu konuda düzenlemeler ve gelişmelerin olmasını bekliyoruz.

BNP Paribas Cardif olarak, BES fon yönetimini Portföy Yönetimi sektörünün tecrübeli ve yenilikçi şirketi olan TEB Portföy Yönetimi aracılığıyla müşterilerimize sunuyoruz. Sektördeki büyümeye paralel olarak hem katılımcı sayısında hem de fon büyüklüğünde önemli oranda büyüme kaydediyoruz. Müşterilerimizin sisteme girişini teşvik edici satış ve pazarlama kampanyaları ile de bu büyümeyi destekliyoruz. Tüm projelerimizi ve yatırımlarımızı müşteri değerini arttıracak şekilde planlanıyoruz. Bu kapsamda iş ortağımız TEB ile birlikte ortak yürüttüğümüz; meslek gruplarına yönelik özel BES planlarımız ve maaş müşterilerimize yönelik ortak BES aksiyonlarımızı içeren hedef odaklı müşteri gruplarındaki çalışmalarımız ile bu büyümeyi destekliyoruz.

Son olarak müşterilerimize değer katan çalışmalarımıza bir yenisini ekledik. BES müşterilerimize özel “Emekliliğine 1 Katkı da Bizden” kampanyası başlattık. Bireysel emeklilik müşterilerimizin 3 Nisan - 31 Mayıs tarihleri arasında yararlandıkları kampanya kapsamında tek seferde yatırılan 40 bin TL ve üzeri ek katkı payı ödemesine, maksimum 1.200 TL’ye kadar ek fayda hediye ediyoruz.

2023 yılının ilerleyen aylarında da BES müşterilerimize özel avantajlı kampanyalarımız devam edecek. Farklı kanallardan hizmet verdiğimiz tüm müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerini merkeze alan bir yaklaşım ile müşteri değeri kavramını, ürünlerimizde ve hizmetlerimizde üst seviyeye çıkaracak çalışmalara odaklanacağız. Tüm bu hedeflerimizin neticesi olarak da 2023 yılında 240 bin sözleşmeye 15 milyar TL BES fon büyüklüğüne ulaşmayı amaçlıyoruz.