Image

''Türk sigortacılık sektöründe ulaşılan %2’lik sigorta penetrasyonu yeterli düzeyde değildir, bu oranın artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır''

2021 yıl sonu itibarıyla 400 milyar TL sınırını aşan Türkiye sigorta sektörü gelişen ülke dinamiklerine paralel olarak yüksek büyüme potansiyelini koruyor.


Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, yayınladığı Küresel Sigorta Görünümü Araştırması’nda  sigorta endüstrisinin kısa vadeli beklentilerini en iyi tanımlayan üç etkeni, “açık sigorta ve ekosistemler”, “işgücü dönüşümü” ve “sürdürülebilirlik” olarak sıraladı.  Şu anda içinde bulunduğumuz koşullarda sigortacılık sektöründeki en önemli iki risk fiyatlama ve hasar tahmini olarak karşımıza çıkıyor. Risk fiyatlama ve hasar tahmini gibi sigortacılığın temel konuları üzerine teknolojik altyapıların geliştirilmesi ile sektör bu güçlüğün üstesinden gelecektir.

Diğer yandan sigortacılık süreçlerinin dijitalleşmesi ve dağıtım kanallarının artması, sektörde büyümeye katkı sağlayan unsurların başında geliyor. Dijitalleşme denilince akla öncelikli olarak dijital satış kanalları gelse de pandemi sürecinde de tecrübe ettiğimiz gibi sigortalılara ve acentelere sunulan hizmetlerin dijitalleştirilmesi çağımızın en büyük ihtiyacı.

Sektör oyuncularının bu süreçte, değişime açık ve çevik iş modelleri, yeni çalışma ve iş gücü modelleri, finansal sürdürülebilirlik ve iklim değişikliklerine uyum çalışmaları gibi alanlara ağırlık verdiğini söylemek mümkün.

Hepimiz biliyoruz ki, bütün sektörleri etkileyen bu ekonomik döngü sigorta sektörünün de her bir branşını etkiledi. Yangınından kaskosuna, ferdi kazasına kadar tüm branşları etkiledi. Maliyetin söz konusu olduğu her şeyi etkiledi. Sağlık da buna dahil. Türk sigorta sektöründe de sıklıkla konuşulan bir durum bu, kasko branşı en çok etkilenenlerden bir tanesi oldu. Net hasar prim oranı yüzde 126’lara yükseldi. Bileşik rasyo, kasko özelinde yüzde 156 oldu. Bu zararın başlıca nedeni motor branşındaki maliyetlerin ciddi oranda artmış olması. Ürün maliyetleriyle primlerin uyuşmadığı bir dönem yaşıyoruz maalesef ki.

Magdeburger Sigorta olarak kasko sigortaları gibi karlılığın düşük olduğu ürünlere yönelik tarife modelleme çalışmalarını başlattık. Poliçe üretimlerimizi modellemeler üzerinden yönetmek için de gerekli altyapı çalışmalarını tamamladık. Bu sayede de doğru riske doğru fiyatla teklif vererek ve karlılığı koruyarak büyümek hedefimiz.

Modelleme sistemini kasko branşından başlamak suretiyle, sağlık ve diğer branşlara da uygulamak için çalışmalarımıza başladık.

Sektörü domine eden ve artan maaliyetler nedeniyle karlılığın düşük olduğu oto sigortaları şimdiye kadar sektörün odak noktasındaydı. Ancak sektörün hayat dışı branşlarda son 5 yılda, reel olarak %1.3 küçüldüğünü görüyoruz.

TSB’nin yayınladığı rapora göre kasko sigortaları 2021 yılının 8. ayında %16’lık bir pazar payına sahipken, 2022 yılının aynı döneminde bu oranın %20’ye yükselmiş olduğunu görüyoruz. Oto dışında ürün çeşitliliğini arttırmaya yönelik uygulamalar sektör oyuncularının odak noktası olmaya devam etmektedir.

Sigorta sektörünü global ölçekte incelediğimiz zaman, ülkeler arasında sigorta penetrasyon oranı ve ortalama gelir baz alınarak yapılan detaylı analizlerde Türkiye’nin sigorta penetrasyonunu daha yüksek seviyelere çıkarabilecek potansiyele sahip olduğunu görüyoruz.  Türk sigortacılık sektöründe ulaşılan %2’lik sigorta penetrasyonu yeterli düzeyde değildir, bu oranın artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Ülkemizde bireylerin ve şirketlerin risklere karşı korunma ihtiyacını karşılama ve artırma açısından atması gereken adımlar mevcut.

Dağıtım kanallarını incelediğimizde 2017 yılında %66 olan acente pazar payının 2022 yılında %55 olacağı tahminen görüyoruz.  Dijitalleşme ile birçok şirket kendi online kanalları üzerinden ürün satışına başlamıştır. Yapılan öngörü çalışmalarında da direkt kanal üzerinden yapılacak satışların giderek artmasına yönelik tahminler ile karşılaşıyoruz.

Özellikle Covid döneminin de etkisiyle poliçe ve fiyat karşılaştırma sitelerinin artan prim üretimi ile beraber broker kanalı da büyüme göstermiştir. Acente kanalının dijitalleşmesi ve etkinliğinin arttırılması sektörün büyümesine etki edecek ana gündem maddelerinden biri.

Magdeburger Sigorta olarak iş modelimizi dönüştüreceğimiz ve yetkinliklerimizi arttıracağımız yeni bir döneme giriyoruz. Ürün fiyatlamadan, hasar yönetimine kadar birçok alanda dijitalleşme çalışmalarımız ve bu gelişmelere bağlı olarak gereksinim duyduğumuz altyapı çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Çağın gereksinimlerine uygun adımlar ile acentelerimizle birlikte dijitalleşerek hedeflerimize doğru ilerleyeceğiz. Acentelerimizin ve dağıtım kanallarımızın hayatını kolaylaştıran dijitalleşme uygulamalarını hayata geçiriyoruz. Bu çalışmalardaki vizyonumuz her zaman için acentelerimizin ekosistemdeki yerini korumak ve geliştirmektir.