Image

''BES’in mevcut halinde 0 yaşındaki katılımcı ve 17 yaşındaki katılımcı birlikte değerlendiriliyor. Katılımcıların yaş durumuna göre bir düzenlemenin hayata geçmesi, BES teşviki ve katılımcı sayısındaki yükselişe vesile olacaktır''

BES’te Haziran 2021’de başlatılan ve 18 yaş altı çocukların gönüllü BES’e dâhil edilmesini hedefleyen uygulama, birinci yılına ulaştı. Bu süre zarfında katılımcılardan beklediğimiz ilgiyi yakaladığımızı söyleyebilirim. Özellikle çocuklarının geleceğini güvence altına almak isteyen ebeveynler sisteme giriş yapıyorlar. Söz konusu bir yıllık süreçte sistemde birtakım değişiklikler oldu. Özellikle %25 devlet katkısının %30’a yükseltilmesi BES’in daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı.


Sisteme dahil edilen çocukların yaş gruplarına göre dağılımına baktığımızda en büyük ilgiyi 0 yaş grubunda görüyoruz. EGM’nin 10 Haziran 2022 verilerine göre 28.362 kişinin bu yaş grubunda sisteme katıldığını görüyoruz. Yeni dönemde BES ödemesini hediye olarak sunmak yasal hale geliyor. Böylelikle ebeveynler bayram harçlığı, doğum günü, kısacası özel günlerde bu uygulamadan faydalanabilecekler. Bu da BES’in bilinirliğinin artmasına vesile olacaktır.

Yani 18 yaş altı katılımcılara bireysel emeklilik imkanının tanınmasıyla sektöre ekstra bir hareketlilik geldi, katılımcı sayısı 383.714 kişiye ulaştı. Bugüne kadar 392 bin adet sözleşme satıldı ve 1,16 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşıldı. Kısaca 18 yaş altı katılımcılar için bireysel emeklilik sistemi sektöre hızlı ve güzel bir başlangıç yaptı, hareket getirdi.

Bununla beraber devlet katkısının %25’ten %30 seviyesine çıkarılması da vatandaşların bireysel emeklilik sistemine yaklaşımını daha da pozitif etkiledi. Yeni gelecek yasal düzenlemeler bu rakamları daha da yukarılara taşıyacağız. Mevcut yasa gereği bu çocukları emekliliğe kadar sistemde tutmak adına mutlaka teşvik mekanizmaları olmalı. Hediye BES bunu bir nebze karşılasa da daha farklı teşviklerin de düşünülmesi gerekiyor.

MetLife Türkiye olarak, İlk BES’im ürünümüz henüz çok yeni. Hedeflediğimiz katılımcı sayılarını yakaladığımızı söyleyebilirim, ama yolun henüz çok başındayız. Ebeveynlere neden bu ürünü tercih etmeleri gerektiğini daha iyi anlatmak durumundayız. Çünkü bu ürünle bir nevi çocuğunuzun geleceğine yatırım yapıyor, ülkenin tasarrufuna katkı sağlıyorsunuz.

Örneğin İlk BES’im ürünümüzde tüm ebeveynleri ilgilendiren iki önemli hizmet bulunuyor: Katkı payı koruma güvencesiyle ödeyenin anne ya da baba olması durumunda, anne veya babadan birinin vefatı halinde çocuk 18 yaşına gelene kadar katkı payı ödemelerini MetLife olarak biz üstleniyoruz. Üstelik her yıl asgari katkı payını TÜİK’in belirlediği oranda artırarak birikimlerin enflasyona karşı korunmasını da sağlıyoruz.

İkinci önemli hizmetse İlk BES’im ile birlikte sunduğumuz Eğitim Desteğim asistans paketi. İlk BES’im planı alan müşterilerimiz; 7 gün 24 saat ücretsiz tıbbi bilgi ve danışmanın yanı sıra ücretsiz anlaşmalı eğitim koçluk ofislerinden yüz yüze, telefondan veya çevrimiçi olarak yılda bir defa ücretsiz, diğer seansları yüzde 20’ye varan indirimli kariyer koçluğu; yüzde 30’a varan indirimlerle 40’ı aşkın şehirdeki anlaşmalı kurumlarda geçerli olan ve eğitimden sosyal aktivitelere, sanattan spora birçok alanda hizmet sunan hobi kulüpleri; yüzde 15’e varan indirimlerle çocuk ve gençlerin geleceklerini planlamalarına yardımcı olan, yetenek ve eğilimlerine göre kariyer belirleme sistemi olan İzotomi® testi hizmetlerinden yararlanabiliyor. Eğitim Desteğim asistans paketi, ayrıca ebeveynlere anlaşmalı kurumlardan, psikolog veya psikiyatristlerden psikolojik danışma hizmetini ilk seansı ücretsiz, diğer seansları indirimli ve çocuklar için “yaparak öğrenim” aracı robotik setler içeren atölye programlarını indirimli olarak sunuyor.

BES’in mevcut halinde 0 yaşındaki katılımcı ve 17 yaşındaki katılımcı birlikte değerlendiriliyor. Katılımcıların yaş durumuna göre bir düzenlemenin hayata geçmesi, BES teşviki ve katılımcı sayısındaki yükselişe vesile olacaktır. Çünkü 0 yaşındaki çocuk da devlet katkısını almak için 10 yıl sistemde kalmak durumunda 17 yaşındaki genç de… Yeni düzenlemeyle 17 yaşındaki gençlerin eğitim ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması ve birikimlerini kullanabilmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Sektörümüz uzun zamandır Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 18 yaş altındaki bireylere de açık olmasını bekliyordu. 18 yaş altına BES’in gelmesiyle birlikte gençlerin ve ailelerinin gelecekte iyi bir hayat için şimdiden tasarrufa başladığını görmek, sektörümüz açısından sevindirici. Tasarruf bilincinin küçük yaştan kazanılması adına BES’in genişletilmesi son derece önemli.

MetLife Türkiye’nin 18 yaş altına yönelik yeni ürünü İlk BES’im ile sektörde öncülük etmeye odaklanacağımızı söyleyebilirim. 18 yaş altı çocuklar ve gençlere BES imkânının devreye girmesiyle birlikte oluşturduğumuz İlk BES’im ürünümüzün bu alanda bize katacağı ivme ve özellikle de devlet katkısı oranının %30’a yükselmesi sayesinde, önümüzdeki süreçte bu branşta çok daha hızlı ve güçlü yol alacağımızı söyleyebilirim.

Ürünlerimizde her zaman müşterilerimizin sağlıklı günlerinde, günlük hayatlarında ihtiyaç duyabilecekleri her an yanlarında olmayı arzu ediyoruz. Bu yüzden her bir ürünümüz farklı, birbirinden zengin içerikli asistans paketlerimizle donatılmış durumda. İlk BES’im ürünümüz de bu anlayışımızdan hareketle özellikle gençlerin günlük eğitim hayatlarına dokunacak ek hizmetlerle birlikte müşterilerimize katkı payı ödeme güvencesiyle sunuluyor. MetLife Türkiye ekibinin bilgi ve deneyiminden maksimum seviyede istifade ederek, mükemmel iş sonuçlarına ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.