Image

''BES’teki tüm yeni düzenlemelerin sektörümüzün geleceği adına umut dolu olduğunu ve gelişimi için oldukça olumlu adımlar olduğunu söyleyebilirim''

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 22 Ocak 2022 tarihi itibarıyla avantajlarla dolu yeni bir dönem başladı. Hem Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yeni katılacaklar hem de mevcut katılımcılar için birikim yapmanın daha da avantajlı hale geldiğini söyleyebiliriz.


İlk olarak, devlet katkısı %25’ten %30’a çıktı. Artık ödediğiniz her 100 TL BES’te 130 TL oluyor. Üstelik yeni düzenlemeler ile yıl boyunca yaptığınız BES ödemeleriniz ile devlet katkısının üst limitini geçiyorsanız, yıllık limiti aşan tutarlar için sonraki yıllarda devlet katkısı alma hakkı da tanınıyor. 2022’de tüm bireysel emeklilik ödemelerinizin 60.048 TL’ye ulaşması halinde, en fazla alabileceğiniz devlet katkısı tutarı 18.014,4 TL. Örneğin, bu değişiklik hayata geçmemiş olsaydı; bir katılımcı 2022 yılında sisteme 100.000 TL’yi toplu yatırdığı durumda, 60.048 TL için devlet katkısı alabilecek ancak yaklaşık 40.000 TL’lik kısmı için devlet katkısı alamayacaktı.  Yeni düzenlemeyle birlikte, artık kalan yaklaşık 40.000 TL için de bir sonraki yıl devlet katkısı alabilecek. 

Bir diğer yenilik BES’te kısmi çekiş hakkı. İhtiyaçlarınız doğrultusunda BES’ten ayrılmaya gerek kalmadan birikimlerinizin bir kısmını çekebileceksiniz. Böylece hem nakit ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek hem de sistemdeki haklarınızı kaybetmeden birikim yapmaya devam edebileceksiniz.

BES’te yeni dönemde hayatımıza giren bir diğer konu, BES birikimlerinizin bankalardan kredi alabilmek için teminat olarak gösterilebilecek olması. Kısa vadeli nakit ihtiyacınız varsa artık BES hesabınızdaki birikime dokunmadan bankalardan kredi çekmek istiyorsanız BES birikiminizi teminat olarak gösterebileceksiniz.

Son olarak Otomatik Katılım Sistemi’ne 45 yaş üstü çalışanlar sisteme dahil olabiliyorlar. 45 yaş üstü kamu ve özel sektör çalışanları, işverenlerinden talep etmeleri durumunda Otomatik Katılım Sistemi’ne dahil olabiliyor ve %30 devlet katkısı avantajı ile biriktirmeye başlayabiliyor

2022 yılı bireysel emeklilik sistemi için çok önemli gelişmelerle başladı ve sektör için oldukça önemli adımlar atıldı. Bu adımların bireysel emeklilik ile birikim yapma motivasyonunu oldukça artıracağını ve fon büyüklüğünü de önemli bir seviyeye yükselteceğini düşünüyoruz.

BES’teki tüm yeni düzenlemelerin sektörümüzün geleceği adına umut dolu olduğunu ve gelişimi için oldukça olumlu adımlar olduğunu söyleyebilirim. Özellikle devlet katkısının %30’a çıkarılması, BES’te kısmı çekiş ve BES’te temlik hakkı bireysel emeklilik sistemini daha avantajlı bir yatırım aracına çevirecek ve çok daha fazla kişinin tercih etmesini sağlayacak. BES’teki yeni düzenlemelerin hem katılımcı sayısına hem de fon büyüklüğüne önemli bir ivme kazandıracağını düşünüyoruz. 2021 sonu toplam BES’te devlet katkısı dahil yaklaşık 230 milyar TL olan fon büyüklüğünün, 3 yıl sonunda yaklaşık 500 milyar TL’ye ulaşacağı öngörülüyor.

Bireysel emeklilik sisteminde yeni düzenlemelerin sistemdeki çıkışları azaltacağını ve yeni girişleri destekleyeceğini düşünüyoruz. BES’te kısmi çekiş sayesinde katılımcılar BES sözleşmelerini tamamen sonlandırmadan ihtiyaçları doğrultusunda bir kısım paralarını çekebilecek ve daha sonra biriktirmeye devam edebilecekler. Bu gelişmenin, yaşayan sözleşmelerin ömrünü uzatacağını söyleyebiliriz çünkü dönemsel ihtiyaçlardan dolayı BES sözleşmesini bozan kişilerin sayısı az değildi. Bu ihtiyaçlarından dolayı BES’ten çıkış yapan kişiler ertesi gün yeni bir sözleşme ile tekrar BES’e katılıyorlardı. Aslında para biriktirme disiplinin öneminin farkında olmalarına rağmen birikimlerinin bir kısmını kullanma imkanları olmadığı için tamamen sistemden çıkmayı tercih etmek zorunda kalıyorlardı. Kısmi çekiş sayesinde bu tarz sistemden çıkışlar artık yaşanmayacak. BES sözleşmelerinin temliki de sistemden çıkma sorununa çözüm bulan bir başka uygulama olacak. BES’teki paranızı teminat göstererek uygun şartlarda kredi kullanabiliyor olacaksınız. Diğer yandan, devlet katkısının %30’a çıkması da sisteme olan inancı artırdı ve toplumda bireysel emeklilik sistemini karlı bir yatırım aracı olduğu bilincini daha da pekiştirdi. Bu gelişmelerin yeni girişlere pozitif etki edeceğini, 2021 sonu toplam BES’te 14,3 milyona yakın olan katılımcı sayısının, 2022 sonunda yaklaşık 17 milyon kişiye ulaşacağını öngörüyoruz.