Image

“MetLife Benimle müşteri sadakat programımız kapsamında yaşlılarımızın da faydalanabilecekleri online alışveriş, temizlik ve yaşlı bakımı gibi alanlarda indirim fırsatları sağlıyoruz”

Aslına bakılırsa Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) amacı bireylerin aktif çalışma hayatları boyunca yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini, refah bir emeklilik dönemi geçirmelerini sağlamak.


Dolayısıyla yaşlı nüfusun uzun süre sistemde kalması, sistemin var oluş sebebi nedeniyle mutluluk verici bir durum. TÜİK verilerine göre doğuşta beklenen ortalama yaşam süresi erkeklerde 75,9, kadınlarda 81,3 oldu. Trend tüm dünyada olduğu gibi artış yönünde devam ediyor. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 31 Ekim 2020 tarihli katılımcı yaş dağılımı oranlarına baktığımızda ise 25-34 yaş aralığında yaklaşık %23; 35-44 yaş aralığında %33; 45-55 yaş aralığında %27; 56 yaş üzerinde ise %13 civarında olduğunu görüyoruz. Bir de 25 yaş altı kitle var ki bu oran da %4’e tekabül ediyor. Sistemin ilk yıllarından bu yana 56 yaş üzeri katılımcı oranında artış gözlemleniyor. 2019 Aralık ayı itibarıyla emekliliğe hak kazanıp sistemde devam eden 107 bin kadar sözleşme bulunuyor.

Bu da demek oluyor ki sisteme katılan çalışanlar, geliri olan kişiler ve genç emekliler sistemde kalmaya devam ediyorlar. Bizim her zaman vurguladığımız gibi BES’i kısa vadeli değil, uzun vadeli bir yatırım olarak değerlendirmek gerekir. Bu anlayışın yavaş da olsa yerleşmiş olması gerçekten sevindirici. Bu durumun en temel belirleyicisi şüphesiz %25 devlet katkısı avantajı. Oldukça dalgalı geçen ekonomik konjonktürde BES hâlâ en güvenli alan olarak görülüyor. Öte yandan katılımcılar BES’te profesyonel fon yönetimi imkanından da faydalanmış oluyorlar. Emekli olunduğunda ise kişiler ihtiyaçlarına göre toplu para alma, emekli maaşı alma ya da yıllık gelir sigortası gibi imkanlardan faydalanabiliyorlar.

BES’in dünyaya kıyasla ülkemizde yeni olduğunu kabul etmemiz gerek. Bu açıdan baktığımızda mevcut veriler daha anlamlı olacak. BES’in avantajlarını vatandaşlarımıza doğru bir şekilde anlatabilmek için hem sigorta şirketleri hem de hükümet tarafında çok çaba sarf edildi. Ayrıca son derece yerinde kararlarla BES’i teşvik edici pek çok adım atıldı. %25 devlet katkısı teşviki ve kesintilere ilişkin uygulanan indirimler bu adımlardan sadece bazıları. Dolayısıyla hem emeklilik şirketleri hem devletimiz halkımızın menfaatine olacak şekilde sistemi geliştirmek konusunda elinden geleni yapıyor. Haliyle sektörümüz uzayan yaşam sürelerine şüphesiz çok kolay adapte oluyor, olmaya devam ediyor.

Dünya ile karşılaştırdığımızda ülkemizde sigorta kavramının henüz genç olduğunu söyleyebiliriz. Sigorta bilinci, sigortalı olmanın avantajları, BES’e katılmış olmanın avantajları, tasarrufun önemi toplumda yeni yeni oluşuyor. Ancak emin adımlarla ilerlediğimizi, yaşadığımız pandemi sürecinde bile sistemden çıkışların beklenenden az olması nedeniyle gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Bu zorlu süreçte insanlar tasarruflarına sahip çıkarak korumak istediler. Rakamlara baktığımızda her kategoride bir artış olduğunu görüyoruz. İnsanların gelirleri, sigorta bilinçleri ve korumak durumunda oldukları varlıkları arttıkça güvence sağlamak amacıyla sigortaya daha çok yöneliyorlar. Yaşlı kesim için de bu durum geçerli. Bu, hem sektörümüz hem ülkemiz adına gerçekten umut verici bir tablo.

MetLife olarak biz, tüm çalışmalarımızın odağına hangi yaş grubu olursa olsun müşterilerimizi, onların ihtiyaç ve beklentilerini aldık. Onları sürekli dinliyor, tam olarak neye ihtiyaçları olduğunu tespit etmek için büyük bir titizlikle çalışıyoruz. Hepimizin bildiği üzere artık hastalıklar belli bir yaş dönemi tanımıyor. Yine daha çok ileri yaşlarda görülmekle birlikte kanser gibi birçok kritik hastalık, her yaştan insanı tehdit edebiliyor. Bu nedenle biz de, tüm yaş gruplarını ve bu grupların olası ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde ürünlerimizi zenginleştiriyoruz. Örneğin İyi ki Varsın Hayat Sigortamızda kanser riskine karşı finansal güvence sağlarken birçok acil sağlık sorununu da kapsıyor; aynı zamanda onkoloji paketi, medikal ikinci görüş gibi kanser tedavisinin gerekliliklerine yönelik avantajlar sunuyoruz. Yine aynı şekilde orta ve ileri yaş grubundaki müşterilerimizin muhtemel ameliyatlarında finansal destek sunmak için Geçmiş Olsun Ferdi Kaza Sigortası ürünümüzü tasarladık. Emeklim Güvende Ferdi Kaza Sigortası ile emekli müşterilerimize finansal destek sunuyor; ayrıca bu ürünümüzün yanında bulunan Emeklim Güvende Plus Asistans hizmeti ile psikolojik danışmanlık, tıbbi yardım, sağlıklı beslenme, göz sağlığı, indirimli ultra ve mini sağlık tarama, evde bakım, hobi kulüpleri, klima-kombi bakımı, halı yıkama gibi birçok ihtiyaca cevap veriyoruz. Ayrıca müşterilerimize sadece hayatın kötü sürprizleri ile karşılaştıklarında değil, her şey yolundayken, günlük yaşamlarında da farklı şekilde faydalanabilecekleri imkanlar sunuyoruz. MetLife Benimle müşteri sadakat programımız kapsamında yaşlılarımızın da faydalanabilecekleri online alışveriş, temizlik ve yaşlı bakımı gibi alanlarda indirim fırsatları sağlıyoruz.

Belli bir yaşın üzerindeki kişiler, alıştıkları uygulamaları –ki bunlar daha çok telefonla ya da şubeye giderek işlemlerini gerçekleştirmek gibi- kullanmayı tercih ediyorlar. Bu kitlede akıllı telefon veya mobil uygulama kullanımı genç-orta yaş nüfusa göre daha az. Ancak özellikle pandemiyle birlikte değişen zamana ayak uydurmaya çalışan bir kitle olduğunu da görüyoruz. Hem bu kitleye hem de dijitale ayak uydurmuş genç emeklilere MetLife ve ana dağıtım kanalımız DenizBank olarak 7/24 hizmet veren mobil şubelerimiz, çağrı merkezlerimiz gibi kanallardan ulaşmaya ve işlemlerini kolaylaştırmaya devam ediyoruz. Bu anlamda orta yaşlı ve genç emeklilerimizin müşteri deneyimlerini iyileştirmeye, en kolay hizmeti en kullanıcı dostu yöntemlerle ulaştırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda düzenli e-posta ve SMS bilgilendirmeleriyle kullanabilecekleri hizmetleri hatırlatıyoruz.