Sigorta Sektöründe Satışı Artıracak Detaylara Odaklanmak Başarıyı Beraberinde Getiriyor
Sigorta Sektöründe Satışı Artıracak Detaylara Odaklanmak Başarıyı Beraberinde Getiriyor

Sigorta Sektöründe Satışı Artıracak Detaylara Odaklanmak Başarıyı Beraberinde Getiriyor

Satış ekiplerinin sıklıkla zorlandığı sigorta sektöründe, satışı artıracak detaylara odaklanmanın başarıyı beraberinde getireceğini belirten Ekmob Kurucusu ve CEO’su Sunay Şener, sigortacılığın dijitalleşmeye ayak uydurmakta diğer sektörlere göre daha yavaş olduğunu vurguladı.

Ekmob’un işletmelerin kişisel ve profesyonel gelişim yolculuğuna rehberlik edecek podcast serisi hızla devam ediyor. Ekmob’un İş Mükemmelliği podcast kanalında  yeni konuğu sigorta sektörünün önemli isimlerinden Okan Utkueri oldu.

Satışta bir ürünü sattıktan sonra o ilişkiyi devam ettirmenin çok değerli olduğunu belirten Ekmob Kurucusu ve CEO’su Sunay Şener, “Satış ekiplerinin sıklıkla zorlandığı sigorta sektöründe, satışı artıracak detaylara odaklanmak başarıyı beraberinde getiriyor.” dedi.

Güven satışın en değerli konusu ve bunu yapay zeka sağlayamıyor

Satıcının kişisel olarak karşı tarafa vereceği en önemli etkinin “güven” olduğunun altını çizen Şener, “Güveni yapay zeka dahil hiçbir yazılım veremiyor ve veremeyecek. Güven, satış mesleğinin en değerli konusu ve en önemli sıkıntılardan birisi. Çünkü sigortanın özü güven. Dolayısıyla şu ana bakıldığında sektör bugün hem sorunlarını çözmekle boğuşuyor hem de bir taraftan geleceğe hazırlanması gerekiyor.

Satış dediğimiz şey müşteri iletişiminin bir parçası. Sigorta danışmanları veya satıcılar klasik olarak kişiye sosyal medya hesaplarından ya da telefonla ulaşıyor. Kişinin bir şey satın almaya ihtiyacı yok.  Ama o ilk kişisel deneyimde, doğru zamanda doğru kişiye doğru anda, kişiselleşmiş bir teklifle ve içerikle gidebilmek satışta nokta atışı yapabilmeyi sağlıyor.  Sigortacılık dijitalleşmeye uyum konusunda diğer sektörlere göre daha yavaş ilerliyor. Bu mesleği icra edecek kişiler teknolojiyle beraber hareket eden kişiler olmalı. Karşı tarafı iyi tanımalı, daha iyi hizmet vermeli.

Müşterilerin çoğunluğu kişiselleştirilmiş deneyimleri daha çok önemsiyor

Günümüzde müşterilerin büyük bir çoğunluğu kişiselleştirilmiş deneyimleri daha çok önemsiyor. Accenture’ın araştırmasına göre; müşterilerin %77’si daha düşük primler ve kişiselleştirilmiş öneriler sunan şirketlerle kullanım ve davranış verilerini paylaşmayı tercih ediyor. Çünkü satış ve pazarlama departmanları arasındaki iş birliği, müşterilere daha tutarlı ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmaya yardımcı olur. Bu da müşteri memnuniyetini artırıp, sadakati güçlendirir. Satış katkı sağlarken, pazarlama, potansiyel müşterileri daha iyi hedefleyerek satış ekibine daha kaliteli ve hazır müşteri portföyleri sağlayabilir. Tam da bu noktada sigorta ve finans sektörü için satış ekibi yönetim uygulamamız olan Ekmob SFA ile süreci daha etkin bir şekilde yönetmek mümkün.” şeklinde konuştu.

Sigorta sektörünün önemli isimlerinden Okan Utkueri ise; “Sigorta sektörü teknolojiyi iyi kullanan bir sektör. Ama iş modeli anlamında hala çok geleneksel çalışmayı tercih eden bir sektör. Sektörde birçok uygulama var ama bunların önemli bölümü aslında yaptıkları işi biraz daha iyi, daha hızlı, daha verimli ve daha düşük maliyetle yapmak üzerine kullanılan yapılar. Bundan belki yüzlerce yıl önceki iş modeli hala geçerliliğini koruyor. Her sektörde olduğu gibi sigorta sektöründe de ciddi sıkıntılar var. En başta tabana yayılmak, yeni müşteri kazanmak, mevcut müşterileri mutlu etmek ve onları yeni ürünlerle hayata ve risklere karşı korumak var. Bu açıdan da teknolojiden faydalanmaz gerekiyor, başka çaresi yok.  Öte yandan dünya çok hızlı değişiyor ve dolayısıyla alıştığımız alışkanlıklar yani bugünkü dünya bizi geleceğe götürmeyecek. Bunun farkında olmak lazım. O açıdan da bazı alışkanlıklarımızı değiştirme zamanı artık geldi. Bunu da yaşanılan pandemi bize çok güzel kanıtladı. Değişmesi gereken alışkanlıklarımızın en başında da tabii teknoloji kullanımı geliyor.” diyerek sözlerini tamamladı.