Emeklilik şirketleri otomatik katılımın ilk aylarında ciddi tecrübeler kazandı
Emeklilik şirketleri otomatik katılımın ilk aylarında ciddi tecrübeler kazandı

Emeklilik şirketleri otomatik katılımın ilk aylarında ciddi tecrübeler kazandı

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki en önemli reformlardan biri olan otomatik katılım uygulaması 1 Ocak itibariyle başladı. Uygulamanın başlangıcından bu yana 2 ay geride bırakıldı, bu süreçte emeklilik şirketleri ciddi tecrübeler elde etti. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 24.02.2017 tarihli verilerine göre otomatik katılımda 914.481 çalışana ve 82 milyar TL fon tutarına ulaşıldı. Yaklaşık 132 bin çalışanın ise cayma hakkını kullanarak sistemden ayrıldığı biliniyor

Otomatik katılımda geride bırakılan süreci değerlendiren sektör yetkilileri, sonuçların ortalama olarak beklenildiği düzeyde ilerlediğini belirtiyor. Emeklilik şirketleri bu durumdan mutlu olsa da, sistemde cayma hakkını kullanan çalışanların sayılarının fazla olması olumsuz bir sonuç olarak değerlendiriliyor. Kamunun da desteğiyle otomatik katılımda bilinirlik oranlarının daha fazla olmasını bekleyen yetkililer, bu oranın beklentinin altında seyrettiğini ve sistemden ayrılan çalışanların çoğunun sistemin faydalarını yeterince bilmediği için cayma hakkını kullandığı düşünüyor. Emeklilik şirketleri geçen bu sürede kurumlara ulaşma ve çalışanları sisteme dahil etmede büyük tecrübe kazandıklarını dile getiriyor.

Operasyonel süreçler, firmalara ulaşarak sistemi anlatma, kayıt ve tahsilat süreçlerinde de ciddi tecrübeler kazanan şirketler; Nisan ayında sisteme dahil olacak 2. kademede de bu tecrübeleri kullanacaklarını ifade ediyor ve hizmet kalitesini artırmak adına yatırımlarına devam ediyor. 

Sistemin en önemli zorluklarından biri geç netleşen detayların ardından kısa bir sürede teknolojik altyapı yatırımların tamamlanması oldu. Bu süreçte katılımcılara ulaşma konusunda şirketler çoğunlukla teknolojik altyapılarından ve çağrı merkezlerinden faydalandı. Stratejilerini çoğunlukla hem işveren hem de çalışan odaklı geliştiren şirketler, işverenlerin en az iş yükü ile süreçlerini yönetebilmesi ve çalışanların uzun süre sistemde kalarak memnuniyet sağlaması adına çalışmalarını yürütüyor. Dağıtım kanallarını da otomatik katılım sürecine entegre eden şirketler, dağıtım kanalı genişliğinin otomatik katılımda başarıyı getirdiğinin de altını çiziyor.

Nisan ayında 2. kademe olarak 250-1000 arası çalışan sayısı olan firmaların ve bazı kamu kuruluşlarının sisteme dahil olmasıyla yaklaşık 4 milyon yeni çalışanın sisteme dahil olması bekleniyor. 2. kademede daha etkin sonuçlar elde edilebilmesi için kamu, sektör temsilcileri ve meslek odalarıyla bir araya gelinmesinin ve sistemin faydalarının aktarılmasının önemli olduğunu belirten yetkililer, bundan sonraki süreçte kişilerin cayma hakkını kullanmaması ve sektörde uzun süre kalmasına odaklanacak.