''Salgın sürecinde dijitalleşme vizyonumuzu doğrulama imkanı bulduk''
''Salgın sürecinde dijitalleşme vizyonumuzu doğrulama imkanı bulduk''

''Salgın sürecinde dijitalleşme vizyonumuzu doğrulama imkanı bulduk''

Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Abacı;''Pandemi sürecinin başından itibaren özellikle hasar yönünde genişlettiğimiz yetenekleriyle birlikte AS’lı birçok müşterimiz için Whatsapp’ta rutin sohbet ettiği bir arkadaş haline geldi''

İçinden geçtiğimiz pandemi süreci, dijital sigortacılık alanında nasıl bir hareketlilik yaratıyor? Bu alanın geleceğini nasıl şekillendiriyor?

Koronavirüs salgını süreci hayatlarımızın her alanını olduğu gibi sigorta sektörünü de hızlı bir biçimde etkiledi, alışılagelen anlayışı ve hizmet akışını hızla değişime sürükledi. Salgın çok kısa sürede bizleri uzaktan çalışmaya zorladı. Buna hazır olan firmalar zorlanmadan uzaktan çalışma modeline hızla geçebildi, bazı firmaların da zorlandığını gördük. Salgın süreci öncesinde dijitalleşmeye efor harcayan sigorta şirketlerinin bu olağandışı duruma da hızlıca adapte olduğunu gördük. Ayrıca bu süreç dijitalleşme aşamasının henüz başında olan veya dijitalleşme hızı düşük olan firmalar için de itici bir güç yarattı. İnsanların sahip oldukları sigorta ürünleri öncelikli olmak üzere sigortacılık ürünlerine ilişkin detayları incelemeye başladıklarını gördük. Güvenlik konusu herkes için oldukça önem kazandı, risk kavramına bakış yeniden şekillendi; kişisel beklentilere uygun sigorta ürünlerine yönelik bir talep oluşmaya başladı. Uzun vadede sigortaya eğilimin, özellikle de sağlık sigortalarına eğilimin daha da artacağı söylenebilir. Bu açıdan salgın dönemini dijital sigortacılığı ivmelendiren, hem müşterileri hem de sigorta firmalarını dönüşüme hızlı bir biçimde adapte olmaya iten bir unsur olarak değerlendirebiliriz. Bu dönem sonrasında da mevcut ve potansiyel sigortalılarımızın yeni beklentilerini analiz ederek onlara uygun ürünler sunmaya devam edeceğiz.

Müşterilerdeki alım şekilleri ve beklentiler yaşanan süreçlere bağlantılı olarak değişmeye devam ediyor. Sizler, online satış konusunda, pandemi ve sonrasında sektörde bir canlanma ve yönelim bekliyor musunuz?

#Evdekal’ınan dönemde, market alışverişinden finansal işlemlere çoğu ihtiyacın karşılanması için dijital ortamlar tercih edildi. Dijital ortamlardan aslında ne kadar çok işlem yapabileceklerini ve bunun avantajlarını görmeye başlayan kullanıcıların geleneksel alışkanlıkları nedeniyle tercih etmedikleri sigortacılık işlemlerine bu dönemde ilgi göstermeye başladıklarını gözlemliyoruz. Satış rakamlarından farklı olarak, dijital sektörde ölçüt olarak alınan ROPO (Research Online Purchase Offline) davranışı, sigorta sektörü için de geçerli. Sigortalılarımız salgın öncesi süreçte ürün ve hizmetlerimiz hakkında bilgi alma, kıyaslama ve teklif alma için dijital kanallarımızı tercih ediyor ancak satın almalarını çevrimdışı ortamda yapıyordu. Bu dönem herkesi ihtiyaçlarını tam anlamıyla çevrimiçi karşılamaya teşvik etti. Dolayısıyla bu dönemde ve sonrasında yalnızca sağlık sigortası değil, diğer branşlarda da online satışın artmasını bekliyoruz. Şu ana kadar dijital kanallarımızın kullanım oranları gibi veriler de bu beklentimizi doğrular yönde.

Röportajın devamı Best Dergisi Eylül sayımızda..