''Riskin olduğu her yerde aktüerya vardır ve var olacaktır''
“Aktüer, veride görünmeyeni görendir”
Mesleğin tercih edilme oranları nasıl seyrediyor? Gençleri mesleğe yönlendirmek için üniversitelerle ya da diğer kurumlarla bir iş birliği yürütülüyor mu?
Aktüerlik, gelişmiş batı ülkelerinde en çok tercih edilen ilk 10 meslek arasında yer alıyor. Ülkemizde henüz böyle bir popülariteye ulaşamamış olsa da, mesleğin bilinirliğinin artması ile birlikte her yıl tercih edilme oranları da artıyor. Sektördeki aktüer sayısının her yıl artmasının da bunun göstergelerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Ülkemizde aktüer sayısı bugün itibarıyla 361 rakamına ulaşmış durumda. Bunların 143’ü sicile kayıtlı aktüer, 57’si yardımcı aktüer, 161 tanesi ise stajyer aktüer.
Mesleği tanıtmak ve gençlere ulaşabilmek adına hem sosyal medya platformlarında hem de kurumsal organizasyonlar ile aktif olmaya çalışıyoruz. Buna ek olarak üniversitelere konuşmacı olarak gidip, mesleği tanıtıyor ve güncel gelişmeler ile ilgili konularda gençleri bilgilendiriyoruz. Üniversitelerle yakın ilişkiler yürütmek bizim için önemli, neticede geleceğimiz bugün orada yeşeriyor. Bize hangi kanaldan ulaşırlarsa ulaşsınlar her öğrenci için kapılarımız açık; onlara yardımcı olmak ve yol göstermek bizim görevimiz.
Son yıllarda sektörde kullanımı artan yapay zeka uygulamaları ve diğer dijital çözümler aktüeryal çalışmalara nasıl etki ediyor?
Henüz ülkemizde yaygın şekilde örneklerini görmesek de yapay zekâ ve makine öğrenmesi yurtdışında kullanılmaya başlandı. Elbette sektörümüzde çok fazla faydasını göreceğiz. Ama burada en önemli konu bu teknolojik gelişmeleri doğru şekilde işimize entegre etmek.
Araçlara yerleştirilen veya cep telefonu gibi kablosuz cihazlarla uygulanabilen telematik sistemler, insan vücuduna giyilerek veya takılarak kullanılabilen giyilebilir teknoloji ürünleri ve benzeri akıllı sistemler, sundukları dijital verilerle sigorta şirketlerinin iş yapış süreçlerine yenilikler getirecek.
Telematik, tarife sürecine direkt etki edecek. Daha adil bir fiyatlandırma sistemine doğru gidiyoruz.
Bir aktüerin tecrübesi ve teknik donanımının sektörde bu kadar kıymetli olmasının sebeplerinden biri, geçmişi analiz ederek geleceği modellerken, veri içerisindeki anlamlı sinyalleri ayırt edebilmesi, bir uç değer varsa bunun modele etkisi ve nasıl değerlendirileceği gibi önemli detaylardır. Dolayısı ile teknolojik çözümleri işin bir parçası haline getirirken, örneğin modellerin artık makine öğrenmesi ile yapılması sağlanırken, nasıl bir öğrenme deseni belirleneceği gibi önemli detaylar için yine aktüerin bilgisine ve tecrübesine ihtiyaç duyulacaktır.
Röportajın tamamına BEST Ekim sayımızdan ya da www.bestdijital.net üzerinden ulaşabilirsiniz.