11. Uluslararası İstanbul Sigortacılık Konferansı’nda önemli konulara ışık tutuldu
11. Uluslararası İstanbul Sigortacılık Konferansı’nda önemli konulara ışık tutuldu

11. Uluslararası İstanbul Sigortacılık Konferansı’nda önemli konulara ışık tutuldu

Sigorta Tatbikatçıları Derneği tarafından her yıl Ekim ayında düzenlenen İstanbul Uluslararası Sigortacılık Konferansı’nın 11.si bu yıl 3-4 Ekim’de gerçekleştirildi. 11. Uluslararası İstanbul Sigortacılık Konferansı’nın bu yılki konusu olarak sürdürülebilirlik için teknoloji ve inovasyonun rolü başlıkları ele alındı. Konferansta sektörün mevcut sorunları ve geleceği de masaya yatırıldı.

Konferansta, STD Başkanı Fahri Altıngöz önemli açıklamalarda bulundu. Bu yılki konferansta yükselen bir riskten söz edilmesi gerektiğine dikkat çeken Altıngöz; “Teknoloji hızla gelişiyor ve getirdiği riskler ve fırsatlar artıyor. Teknolojinin getireceği değişiklikler, siber sigortalardaki gelişmeler ve sürdürülebilirlik noktasında teknolojinin rolü her zamankinden daha önemli” açıklamasında bulundu.

"Ülkemizde sigortacılığı daha yukarı taşımak adına önemli bir organizasyon"

Organizasyonun öneminden bahseden Altıngöz, "Amerika'dan Japonya'ya yaklaşık 22 ülkeden 350'yi aşkın katılımcı var. Gerek panellerde konuşma yapan gerekse öncelikli ve önemli birtakım gündem maddeleri hakkında katılımcıları bilgilendiren uzmanlarımız ve konuşmacılarımız var. Gelişmiş ülkelere baktığımızda ülkemizde sigortacılığın penetrasyonu daha düşük durumdadır. Bunu yukarı taşımak, gelişmiş ülkelerdeki iyi örnekleri buraya getirebilmek, yine yabancı ülkelerdeki ihtiyaçları buraya taşıyabilmek adına bu tür organizasyonların hem değer katmak hem bilinci artırmak hem de sigorta gibi çok önemli konularda -özellikle deprem ve sel gibi büyük risk içeren birtakım durumlarda- bir farkındalık oluşturuyor olmak adına önemli bir yerde olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Fahri Altıngöz’den sonra Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu söz aldı. Eroğlu, konuşmasına sektörün genel değerlendirmesini yaparak başlarken, sektörün sorunlarına ve bu sorunlara birlik olarak getirilen çözümlerden de söz etti. Eroğlu, sektörün en büyük sorununun trafik olduğunun altını çizerek, “Trafik zorunlu bir sigorta ve zarar etmesi normal. Dünyada sigorta şirketleri de bu branştan zarar ediyor. En büyük fark ülkemizde bu zararın çok büyük boyutlara ulaşması. TSB olarak Trafik Eylem Planı’nda Hazine, STK’lar ve sektör temsilcilerini bir araya getirdik. Kaza tutanak bilgilerini Emniyet ile paylaştık. Trafik canavarları, kaza yapmayı alışkanlık haline getirmiş bireyler için eğitim programları oluşturduk. 4 kanun değişikliğine de aracı olduk. Bu değişiklikler kazaları azaltacak ve trafikte istikrarı sağlayacak” dedi.

Eroğlu, BES ve OKS hakkında da değerlendirmelerde bulundu. OKS’de çıkışın %70’e ulaştığını lakin bunun hem bir başarı hem de bir başarısızlık olduğunu söyleyen Eroğlu, OKS tarafında kalıcı bir başarının sağlanması için zorunluluğun ve işveren katkısının olduğu tamamlayıcı bir emeklilik modeline ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
 

Sektör SDDK’yı bekliyor

SDDK’nın faaliyete geçmesinin sektör tarafından beklendiğinin altını çizen Eroğlu şunları kaydetti:

“Her risk kendi fırsatını yaratır. Her 5 evden 4’ünde konut sigortası yok. 4 araçtan 3’ünde kasko, işyerlerinin yarısında yangın sigortası yok. Deprem sigortası henüz %50 seviyelerinde. Ancak bu sadece negatif bir görüntü değil, sigortacılar için toplumu korumak ve sigortacılığı büyütmek için aynı zamanda bir fırsat.”

"Türk sigorta sektörü için çok önemli bir organizasyon"

Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, konferansın içeriğinden bahsetti. Yaşar, şunları kaydetti:

 "Bu konferans yerli ve yabancı katılımcıları ve ele alınan konular itibarıyla Türk sigorta sektörü için en önemli konferanslardan bir tanesidir. Geleneksel hale gelen konferansın bu yıl 11'incisi düzenlenmektedir. Konferans iki gün sürmektedir. Bu iki günün ilk gününde, iki oturum ve anahtar konuşmacıların yer aldığı seriler yer almaktadır. İkinci gün ise paralel iki oturumun gerçekleştirildiği, özellikle tamamlayıcı sağlık sigortaların ve önemli konuların konuşulduğu toplantılardan oluşmaktadır. Bugün, sektörün önemli yöneticileri, çalışanları ve yabancı konuklarımız bizlerin misafiri olarak bu organizasyona katılmış durumdadır" dedi.

"Türk sigortacılığının gelişmesi için 60 yıldır çalışıyoruz"

Düzenlenen organizasyonun sponsoru IUC Sigorta'nın Genel Müdürü Menekşe Uçaroğlu, "Bu konferansı geçtiğimiz 11 yıl boyunca konjonktürel ve sosyo-ekonomik duruma rağmen sürdürmeyi başardık. Sigorta Tatbikatçılar Derneği, kar amacı gütmeyen, üyelerinden aidat dahi almayan, yurtdışından veya Türkiye'den medya sponsorlukları alarak aktivitelerini düzenleyen, Sigorta Şirketleri Birliğinin de maddi ve manevi anlamda desteklediği, Türk sigortacılığının gelişmesi için çalışan, 60'ıncı yılını geçen sene tamamlamış bir dernektir. Üyelerimiz, sigorta şirketlerinde çalışan ya da daha önce çalışmış sigorta şirketlerinin yöneticileridir. Derneğin amacı Türk sigortacılığının gelişmesi, ilerlemesi, uluslararası düzeye gelmesi hatta bazen diğer ülkelere de örnek olmaktır. Biz "IUC" olarak burada organizasyon sponsoruyuz. Bu organizasyonun diğer ülkelere duyurulması için çaba sarf ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve dünyadan birçok sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilen 11'inci Uluslararası İstanbul Sigortacılık Konferansı 4 Ekim'de sona erdi.