BES’in 2019 reçetesinde genç katılımcılar yer alıyor
BES’in 2019 reçetesinde genç katılımcılar yer alıyor

BES’in 2019 reçetesinde genç katılımcılar yer alıyor

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2018 yılını katılımcı sayısı bazında negatif verilerle kapattı. 2018 yılını 6 milyon 875 bin katılımcıyla sonlandıran BES’in, 2017 yıl sonunda katılımcı sayısı 6 milyon 924 bin kişi idi. Geçen bir yıl içinde sistemde özellikle katılımcı sayısında bir küçülme yaşanırken, emeklilik sektörü yetkilileri mevcut gerilemenin önüne geçmek için önemli adımlar atmaya hazırlanıyor

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2018 yılını katılımcı sayısı bazında negatif verilerle kapattı. Geçtiğimiz Ağustos ayında başlayan ve ülke ekonomisini önemli ölçüde etkileyen ekonomik kriz başta olmak üzere, faizlerin artması ve mevduat faizlerine özel stopaj oranlarında yapılan kısa dönemli avantaj alternatifleri gibi durumlar Bireysel Emeklilik Sistemi’nin büyüme ivmesini olumsuz yönde etkiledi. Ekonomideki olumsuz hava sistemden çıkışları hızlandırırken, fon getirilerini de aşağılara çekti. Sistem 2018 yıl sonunda bir önceki yıla göre toplam fon tutarında artış yaşayarak 76,5 milyar TL’yi gördü. Bu tutar 2017 yıl sonunda 67,6 milyar TL idi. Toplam fon tutarındaki artışın aksine, katılımcı sayısında ise düşüş yaşandı. 6 milyon 875 bin 886 katılımcı ile 2018’i kapatan BES’te, bu sayı 2017 yıl sonunda 6 milyon 924 bin kişi idi. 2018 yıl sonu itibariyle sistemden emekli olanların sayısı ise 89 bin 141 oldu.  Bir yıllık dönemde emekli olanların sayısı yaklaşık 25 bine yükseldi.

BES’teki bu olumsuz havayı dağıtmak, çıkışların önüne geçmek ve sisteme olan güveni tazelemek isteyen emeklilik sektörü yetkilileri bu alanda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. 2018 yılında sistemin, tarihinde ilk kez katılımcı sayısı bazında negatif verilerle karşı karşıya olduğunu belirten yetkililer, çıkışların önüne geçmek ve sisteme yeni katılımcılar katmak için farklı yaş gruplarına ve yeni müşteri kitlelerine ulaşmayı hedefliyor. Yetkililer, katılımcıların ekonomik dalgalanma ve kriz dönemlerinde kaygıya kapıldığını ve uzun vadeli yatırım planlarından uzaklaştıklarını söyleyerek, bu davranış biçimini değiştirmenin hem sistem hem de katılımcılar için avantajlı olacağının altını çiziyor.

Sistemden çıkışların önüne geçmek ve yeni müşteri kazanmak yolunda şirketlerin attıkları en önemli adımlar müşteri hedef kitlesine yönelik özel ürün ve planlar yaratmak ve bunun yanında dijitalizasyon süreçlerini hızlandırmak oluyor. Şirketler, genç müşterilere yönelik teşvik edici ürün ve planlar hayata geçirmenin yanı sıra, müşterinin hayatını kolaylaştıracak dijital uygulamalar ve süreçler yaratıyor. Müşteriler artık kendileri için özelleştirilmiş planlara daha rahat ulaşabiliyorken, emeklilik sistemi katılımcılarının hayatını kolaylaştıracak dijital uygulamalar da revaçta.

Şirketler, 18 yaş altı çalışanların sisteme dahil edilmesinin de sistemdeki katılımcı sayısını olumlu yönde etkileyecek bir adım olduğunu vurguluyor. 30 yaş sonrası sisteme dahil olan bir katılımcı ile 18 yaşından önce sisteme dahil olan bir katılımcı arasında emeklilikte çok önemli bir birikim farkı oluştuğunun altını çizen sektör yetkilileri, bu amaçla gençlere yönelik ürün alternatiflerini geliştirdiklerini ve 18 yaş altı gençlerin BES’e dahil edilmesi yönündeki mevzuat için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtiyor.

Rabia Kübra KANUN