Image

OKS’de yeni model sürdürülebilir bir başarı hedefliyor ve potansiyelin etkin bir biçimde kullanılarak sektörün yükseliş ivmesini devam ettirmesini öngörüyor

Yeni ekonomi planı ile çalışanların işverenleri aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik olarak dâhil olması uygulaması yeniden yapılandırılarak daha istikrarlı, devam eden bir sistem haline getirilecek.


Yasal düzenlemeler ile birlikte 2017’den bu yana Otomatik Katılım Sistemi sektörün yukarı yönde hızlı bir ivme kazanmasını sağladı. En güncel veriler ışığında; katılımcı sayısına bakıldığında gidilecek daha çok yolun olduğu açıkça görülmektedir. 2017 yılında yürürlüğe giren Otomatik Katılım Sistemi ile yaklaşık 5 milyon çalışan sistemde kalarak, tasarruf etmeye devam ediyor.

Yeni model sürdürülebilir bir başarı hedefliyor ve potansiyelin etkin bir biçimde kullanılarak sektörün yükseliş ivmesini devam ettirmesini öngörüyor. Yeni yapılanma ile sistem hızla büyümeye devam ederken tasarruf oranı düşük olan ülkemizde tasarruf oranını arttırarak ekonomiyi güçlendirecek bir yapı olmasını sağlayacak.

Yeni ekonomi modelinde tasarlanan; çalışanları uzun vadede düzenli tasarruf yapmaya yönlendirmek ve ikinci bir emeklilik maaşı ile çalışanların ferah bir emeklilik dönemi geçirmelerini sağlamaktır. Otomatik Katılım Sistemi ile birlikte bireysel emekliliğin gönüllü katılım kısmı hız kesti, ancak asıl önemli nokta şudur ki; Otomatik Katılım Sistemi ile Bireysel Emeklilik Sistemi (OKS ve BES) birbirlerine rakip, birbirleri ile yarışan sistemler değiller. Ortak fayda için çalışan iki sistemden bahsediyoruz. Otomatik Katılım Sistemi’nin yürürlüğe girmesi ile birlikte 3,5 milyon kişi daha sisteme katılarak mutlu bir emeklilik dönemi için yatırım yapmaya başladı. Yani OKS ile Bireysel Emeklilik Sistemi bir araya gelince; 2017 yılında Türkiye’de 4 milyona yakın kişi geleceği için tasarruf etmeye başladı.

Dünya ekonomilerini incelediğimizde tasarruf oranlarında ülkemiz son sıralarda yer almaktadır. Potansiyeli yüksek, dokunulmamış müşteri sayısı fazla olan ülkemizde Bireysel Emeklilik Sistemi’nin oldukça yüksek bir hacmi olduğunu söyleyebiliriz. Önemli olan nokta, halkın sisteme olan güvenini sağlamak ve bireylere emeklilikleri sonrası yaşayacakları olası gelir kayıplarını, refah seviyelerindeki olası düşüşleri engelleyebilecek bir sistem olduğunu anlatmak, müşterileri tutundurmak ve bireysel emeklilik sisteminin uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu anlatmaktır. Böylece devletin yükü hafiflerken sistemin gelişmesine katkı sağlanacaktır.

Şirket olarak biz katılımcılarımıza birçok iletişim kanalından ihtiyaçları doğrultusunda bilgilendirmeleri yapıyor, her kanaldan müşterilerimizin taleplerini topluyor, onlara en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Otomatik Katılım Sistemi ise bugüne baktığımızda belli bir sayının üzerinde çalışanı olan firmalarda 45 yaş altında çalışan herkesi kapsıyor. 2019 yılı itibari ile 5 ve üzeri çalışanı olan tüm kurumlar ve 45 yaş altındaki tüm çalışanlar Otomatik Katılım Sistemi’ne dahil olacaklar. Aslında potansiyel zaten oldukça büyük ve her kademede daha fazla çalışana ulaşıyor.  Üstelik biz şirket olarak daha fazla insana mutlu emeklilik dönemi sunabilmek adına; 45 yaş üstü OKS kapsamına giremeyen çalışanlara ve OKS kapsamındaki çalışanların eş ve çocuklarına oldukça avantajlı planlar sunuyor; OKS’de katılımcı sayımızı arttırırken bir yanda da BES için müşterilerimize ulaşıyoruz. Ayrıca işverenlere özel kurumsal internet şubemiz ile Otomatik Katılım Sistemi’ni işverenler için bir yük olmaktan kurtarıyor; internet şubemiz, mobil aplikasyonumuz, çağrı merkezimiz ve SMS kanalımız ile tüm çalışanların taleplerini her kanaldan en kısa sürede karşılıyoruz.

Yürürlükte olan devlet katkısı uygulaması devam ettiği sürece ve Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında halkımız bilinçlendiği sürece sistem önümüzdeki yıllarda da katılımda rekor kırmaya devam edecek ve ülkemizde tasarruf oranı gitgide büyüyerek ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edecektir.