Özel Röportaj: ''2024 yılı Ocak ayı itibarıyla internet üzerinden satışlarımız başladı ''
Özel Röportaj: ''2024 yılı Ocak ayı itibarıyla internet üzerinden satışlarımız başladı ''

Özel Röportaj: ''2024 yılı Ocak ayı itibarıyla internet üzerinden satışlarımız başladı ''

Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk; “Monopoli Sigorta’nın 2024 yılı itibari ile öncelikle büyük şehirler olmak kaydıyla şubeleşmeye devam etme ve oralarda da yatırım yaparak İstanbul’un dışında da bölgeler oluşturmak gibi hedefleri var.”

Sigortacılık her alanı ve her basamağı ile hızlı bir dijitalleşme dalgası içerisinde. Sigortacılığın geleceğinde dijitalleşmenin yerini nasıl yorumlarsınız?

Evet, sigortacılık her alanı ve her basamağı ile hızlı bir dijitalleşme dalgası içerisinde... Aslında bu konuyu ikiye ayırmak gerekiyor diye düşünüyorum. Bir satış sürecinin dijitalleşmesi, bir de operasyonel sürecin yani teknik sürecin dijitalleşmesi şeklinde bakmalıyız. Zaten arka tarafta teknik ve operasyonel süreçlerin dijitalleşmesi, eski ekranların değişmesi, yazılım şirketlerinin modernleşmesi ve web tabanlı hale gelmesi yıllardır sigorta şirketlerinden başlamak kaydıyla aktif bir şekilde devam ediyor. Bu tabii sigorta ekranlarını sıkça kullanan sigorta acentelerinin ve sigorta aracılarının vermiş olduğu hizmet kalitesini arttıran, müşteri odaklı hale getiren, teklif verme hızını arttıran ve ekranları kolaylaştırıp hızlandıran, müşteriyle iletişimi kolaylaştıran altyapısal bir gelişim ve değişim. Bu devinimin, teknolojinin de ilerlemesi ve yapay zekanın da bu süreçlerin içerisine dahil olmasıyla yıllar boyu süreceği kanaatindeyiz. Bunun yanında bir de dijitalleşen yeni dünya düzeni içerisinde bir taraftan da satışın dijitalleşmesi süreci var. Bu da esasında uzun sürelerdir denendi ve denenmeye devam ediyor. Bu alanlara girmiş olan veya girmeye çalışan sigorta şirketlerinin yanı sıra büyük brokerlar, fiyat karşılaştırma siteleri, orta ölçekli aracılar gibi gün geçtikçe sayıları artmakta. Ama 2023 verilerine bakıldığında çok net bir şekilde görülüyor ki Türkiye’de sigortacılık satış tarafında ağırlıklı olarak halen geleneksel kanallar tarafından gerçekleştirilmiş. Satışın yüzde 60’a yakını acente kanalından yüzde 14 gibi genel olarak broker kanalından geliyor. Dolayısıyla aslında Türkiye’deki sigorta satın alan kesim halen poliçesini satın alırken güvendiği, inandığı, yıllardır çalıştığı, zaman içerisinde hasar noktasında destek aldığı kişilerle konuşarak, onlara danışarak poliçelerini gerçekleştirmeyi tercih ediyorlar gibi gözüküyor. Ancak öyle tahmin ediyoruz ki, bu zaman içerisinde değişkenlik gösterecektir. Zorunlu ürünler; Trafik, DASK ve bireysel ürünlerle başlamak kaydıyla bu değişimin zaman içerisinde yavaş da olsa bir noktalara gelebileceği düşüncesindeyiz.

Bu durum dağıtım kanallarına ve acentelik mesleğine nasıl etki ediyor?

Dijital sigortacılığın esasında sigorta aracılarına gerçek anlamda tehdit boyutunda bir rakip olacağını düşünmüyorum. Çünkü geleneksel kanallarla poliçe satın almak isteyen kesimle internet üzerinden poliçe satın almak isteyen kesim arasında bir fark olduğu düşüncesindeyim. Öncelikle bir jenerasyon farkı var, dolayısıyla bu gerçek anlamda bir tehdit oluşturmayacaktır. Tam tersi sektörün gelişmesine, derinleşmesine, bugüne kadar sigortaya dokunmamış sigorta satın almamış yeni jenerasyonun daha kolay bir şekilde sektöre giriş yapmasına ve sigortalılık oranının artmasına katkıda bulunabileceği inancındayım.

Monopoli Sigorta olarak kendi iş süreçlerinizi dijitalleşen sigortacılığa nasıl uyumluyorsunuz?

Biz de Monopoli Sigorta olarak kendi iş süreçlerimizi dijitalleşen sigortacılığa nasıl uyumlandırmalıyız diye son iki üç yıldır ciddi anlamda bu alanda çalışmalar yürütüyoruz ve yatırım yapıyoruz. Halihazırda 32 tane sigorta şirketi ile çalışıyor 100 bine yakın sigortalıya hizmet veriyoruz. Bu pozisyonda bir firma olduğumuz için ve sektörde bulunan tüm ürünlerle sigortalılarımıza bu hizmeti veriyor olduğumuz için burada ciddi bir operasyonel süreç söz konusu. Bu operasyonel süreç ve satış süreçleri 150’nin üzerindeki personelimiz tarafından yönetiliyor. Monopoli Sigorta‘da bu süreçlerimizi kolaylaştırmak, olabildiğince dijital hale getirmek ve arka tarafta yapay zekadan destek almak bizim operasyon yükümüzü hafifletiyor, hata payımızı azaltıyor ve müşteri hizmet hızımızı arttırıyor. Bu noktada da işbirliği yaptığımız çözüm ortaklarımız var. Teklif sunumlarının hazırlanması, içerikleri ile beraber müşterilerimize sunulabilir pozisyonda kullanılabilmesi belli bir süredir yürütülen çalışmalar doğrultusunda büyük ölçüde robot yazılımlar kullanılarak yapılabilir durumda. Bu da az önce de bahsettiğim gibi hem hata payını azaltıyor, hem müşteriye verilen hizmet hızını arttırıyor. Günün sonunda müşteri memnuniyetine olumlu yansıyor. Bu konu son dönemler içerisinde, bizim ciddi yatırım yaptığımız önem verdiğimiz ve odağımıza aldığımız noktalardan bir tanesi oldu.

Web sitenizin yenilenmesiyle birlikte internet üzerinden satışınız da başladı. Bu gelişme hakkında daha detaylı bilgi verir misiniz?

Evet, web sitemizin yenilenmesi ile birlikte 2024 yılı Ocak ayı itibari ile internet üzerinden satışımız da başladı. Bunu 2023 yılında yatırımlarını yaptığımız ve 2024’te meyvelerini yemeye başladığımız bir proje olarak adlandırabiliriz. Bu Monopoli’nin iş modellerinin en yenisi; yenilikçi bir web sitesi tasarımıyla, bireysel ürünlerde karşılaştırmalı fiyat alabilecek ve bu fiyat karşılaştırmasını yapmakla da kalmayıp süreci sonuna kadar ilerleterek kredi kartı girişiyle poliçelerini satın alabilecekleri yepyeni bir internet sitesi. Monopoli Sigorta artık 2024 yılı itibari ile ağırlıklı olarak B2B tarafta müşterilerine hizmet vermeye hazır hale gelmiş durumda. Zaman içerisinde de bizim güçlü kasımız haline getirmeyi planladığımız yeni yatırımlarımızdan bir tanesi.

Elbette dijitalleşen iş süreçleri demek, dijitale uyum sağlayan ekip demek. Sizin bu alandaki gücünüz ne boyutta? Ekibinizi bu yeni dünyaya nasıl adapte ediyorsunuz?

Burada bize kuvvetli bir ekip destek veriyor, daha öncesinde sektörde bu alanlarda sigorta şirketleri ve aracılarda tecrübesi bulunan, işin ehli kişilere Monopoli Sigorta’nın bu departmanını teslim etmiş durumdayız. Hızlı bir şekilde altyapı çalışmalarını tamamlayıp projemizi hayata geçirdiler. Proje tabi ki zaman içerisinde kendi üzerine katarak ilerlemeye ve büyümeye devam edecek. Şimdilik gayet olumlu sonuçlar veriyor. Yapmış olduğumuz fizibilite çerçevesinde 2024 yılının 1’inci çeyreğinde, hedeflerimizi tutturarak ilerleyebildiğimiz, kendimize yeni müşteriler katabileceğimiz bir alan haline geldiğini görüyoruz. Artarak da devam etmesini temenni ediyoruz.

Müşteriler tarafında değişimler var mı? Hizmet beklentileri değişen dünya ile birlikte değişiyor mu?

İşin açıkçası az önce de bahsettiğim gibi yeni dünya düzeninde müşterilerin birçok alanda ve bir çok sektörde satın alma alışkanlıklarının çok hızlı şekilde değişme potansiyeli gösterdiğini görebiliyoruz. Sosyal medyanın hayatımıza girişi ile sosyal medyadan ve e-ticaret üzerinden, her gün saatlerimizi geçirdiğimiz telefonlar vasıtasıyla satın alma alışkanlıklarımız hızla değişiyor. Fakat yine de insanlar sigorta poliçesi satın alırken güvendiği bir danışmanla, hasar anında telefonlarının ucunda rahatlıkla ulaşabileceği bir uzmanla çalışmayı tercih etmeye devam ediyorlar. En azından Türk sigorta kullanıcısı için bu bir süre daha öncelikli olmaya devam edecek gibi. Belki ta ki 2000’li yıllarda internete doğan Z kuşağının sigortalanabilir varlıklarının artmasıyla ve sigorta ihtiyaçlarını, en azından bireysel sigorta ihtiyaçlarını, biriyle konuşarak değil de direkt internet üzerinden satın alma eğilimlerinin artmasıyla zaman içerisinde yavaş yavaş değişkenlik gösterebileceğini düşünüyorum.

Monopoli’nin iş birlikleri hızla artıyor. Bursa ve Rize’den sonra, farklı şehirlerde şubeleşme hedefleriniz var mı? Bu alandaki yeni projeleriniz neler olacak?

2024’ün başı itibari ile Rize’de üç tane farklı lokasyonda şube açılışımızı gerçekleştirdik. 2018 yılında yapmış olduğumuz Bursa şube açılışından sonra ikinci farklı şehir yatırımımız oldu. Monopoli Sigorta’nın 2024 yılı itibari ile de öncelikle büyük şehirler olmak kaydıyla şubeleşmeye devam etme ve oralarda da yatırım yaparak İstanbul’un dışında da bölgeler oluşturmak gibi hedefleri var. Toplam satın alma sayımız 21’e ulaştı, 2 tanesi İstanbul dışında 19 tanesi İstanbul içerisinde olmakla beraber 2024 ve 2025’te de aynı alanlarda yatırım yapmayı hatta bu yatırımları ölçek olarak büyüterek, adet olarak da arttırarak yapmayı planlıyoruz. Sektörün rakamlarına baktığınız zaman da acente konsolidasyonunun gerçekten sektörde bulunan tüm paydaşlar için olumlu etkileri olan bir iş modeli olduğunu görüyoruz. Bu noktada, bu iş modeline dahil olan tüm paydaşlar hem sigortalı hem sigorta şirketi, hem iş birliğine imza atan acente, hem de Monopoli Sigorta’nın memnun olduğu ve fayda sağladığı kazan kazan içerikli bir iş modeli olduğu kanaatindeyiz. Monopoli Sigorta olarak bu iş modelini yıllardır büyüterek ve sürdürülebilir bir şekilde yapabildiğimizi düşünüyoruz.