Özel Röportaj: ''Chubb’dan Sadece Liman Operatörlerine Yönelik Üçüncü Şahıs Sorumluluk Sigortası''
Özel Röportaj: ''Chubb’dan Sadece Liman Operatörlerine Yönelik Üçüncü Şahıs Sorumluluk Sigortası''

Özel Röportaj: ''Chubb’dan Sadece Liman Operatörlerine Yönelik Üçüncü Şahıs Sorumluluk Sigortası''

Chubb Türkiye Nakliyat Sigortaları Underwriterı Ecem Sukas; Yüksek kapasitelerimiz, derecelendirme notumuz ve global bilgi birikimimiz pazarda bir adım öne çıkmamıza neden oluyor.”

Chubb Türkiye Nakliyat Sigortaları kapsamında hangi sigorta çözümlerini sunuyorsunuz?

Chubb Türkiye olarak, Nakliyat Sigortası ürünlerimizle müşterilerimizin yanındayız. Nakliyat Sigortaları kapsamında, Nakliyat Emtea, Proje Bazlı Nakliyat Emtea, Nakliyata Bağlı Kar Kaybı ve Liman ve Terminal İşletenleri Sorumluluk Sigortası Poliçesi sunuyoruz.

Liman ve Terminal İşletenleri Sorumluluk Sigortası deyince, ne anlamamız gerekiyor?

Liman ve Terminal İşletenleri Sorumluluk poliçesi, liman işletmesi bünyesinde yer alan faaliyetlerle ilgili, liman yetkilisi veya terminal işletmecisi olarak sigortalanmış operasyonları nedeniyle 3. şahıslara veya mallarına gelebilecek bir kazadan kaynaklanan maddi ve bedeni zararları teminat altına alan bir sigorta ürünü.

Yaklaşık beş yıldır Türkiye’de bu çözümle müşterilerimizle hizmet veriyoruz. Bu ürün pazarda, genelde sorumluluk sigortaları kapsamında sunuluyor. Bizim ise Nakliyat Sigortaları kapsamında sağladığımız bir sigorta çözümü. Tamamen liman operatörlerine özel hazırlanmış bir wordingimiz var. Spesifik nokta, riskin Türkiye’deki bir limanın sınırları içinde olması gerekmesi. Hem liman işletmecileri hem de bu işletmecilerin alt yüklenicileri bu sigortadan yararlanabiliyor. Hedef müşteri kitlemiz ise konteyner limanları.

Peki Liman ve Terminal İşletenleri Sorumluluk Sigortası’nda Chubb’ı diğerlerinden ayrıştıran nedir?

Yüksek kapasitelerimiz, bu üründe de pazarda bir adım öne çıkmamıza neden oluyor. Chubb’ın nakliyat sigortalarında global olarak köklü bir geçmişi var. Dünyadaki ve Türkiye’deki birçok limanda Chubb’ın tecrübesi var. Riskler iyi analiz edilmiş, riskin ortaya çıkabileceği frekanslar saptanmış. Bu alandaki birikim ve deneyimimizle müşterilerimiz ve çözüm ortaklarımıza benzersiz bir destek sunuyoruz. Riski analiz ederken de son derece dikkatli ve özenle davranıyoruz.

Müşterilerinize ek teminatlar da sağlıyorsunuz. Ne gibi teminatlar en çok talep ediliyor?

Evet, müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarına göre, Liman ve Terminal İşletenleri Sorumluluk Sigortası ile birlikte bazı ek teminatlar da sunabiliyoruz. Limanlar ve Terminaller Konsorsiyumu Yangın (Sorumluluk) Genişletme Klozu, Limanlar ve Terminaller Danışmanlık ve Bilgilendirme (Sorumluluk) Genişletmesi Klozu, Limanlar Ve Terminaller Ceza Ve Vergiler (Sorumluluk) Genişletmesi Klozu, Limanlar Ve Terminaller Kişisel Hakların İhlali (Sorumluluk) Genişletmesi Klozu ile Limanlar ve Terminaller Hatalı Yük Teslimatı (Sorumluluk) Genişletmesi Klozu en sık talep edilen ek teminatlar.

Liman ve Terminal İşletenleri Sorumluluk Sigortası ile Chubb istediği potansiyele ulaşabildi mi?

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili, birçok limanın bulunduğu bir ülke. Bazıları kamuya ait, bazıları özelleştirilmiş. Bu pazardaki rekabet de çok fazla. Çoğunlukla hala üçüncü şahıs sorumluluk sigortası kapsamında ele alınıyor. Ancak biz Chubb olarak, sadece limanlar için bir sorumluluk sigortası sunuyoruz.

Genelde yurtdışındaki şirketlere yöneliyor müşteriler bu ürün için. Ama Chubb Türkiye olarak biz de benzer yüksek kapasiteler sunuyoruz. Bize geldiklerinde, tek elden ve Türkçe olarak poliçe düzenliyoruz. Ayrıca hasar ekibimiz de Türkçe olarak hizmet sunuyor. Bu da elbette müşteriler için önemli bir avantaj.

Nakliyat Sigortaları, Chubb Türkiye’nin güçlü olduğu alanlardan biri…

Mükemmel bir hizmet kalitemiz var. Ve hızlı dönüş sağlıyoruz. Hasar yönetimi ekibimiz de çok başarılı. Hasar meydana geldikten sonraki süreçte de çok hızlı hareket ediyor, hasar ödemelerini hızlı yapıyoruz.

Sunduğumuz Chubb CargoAdvantage® sistemi ile sigorta sertifikalarının üretilmesine yardımcı oluyoruz. Bu sertifika sistemi brokerlere, acentelere, müşterilere önemli kolaylıklar sağlıyor, işlemlerde zaman kazandırıyor. 7/24 bu sisteme her yerden online erişebiliyorlar. Yıl içindeki tüm taşımalarına ait sevkiyatların sertifikalarını bu sistem üzerinden gerçekleştirebiliyorlar. Otomatik olarak arşivlenen sertifikalara, hasar talebinde bulunulduğunda kolayca başvurulabiliyor.

2023, Chubb Türkiye Nakliyat Sigortaları açısından nasıl bir yıldı?

İşimizde büyüme kaydettik ve hem bize gelen taleplerde hem yazdığımız işlerde artış oldu.

Proje Bazlı Nakliyat Emtea alanında, pazarın yüksek limit ihtiyacını karşıladığımıza inanıyoruz. Transport Risk Management-TRM (Transport Risk Yönetimi) ekibimizin katkılarıyla çok hızlı davranarak sigortalıları mağdur etmeden sevkiyatları sonuçlandırdık. Bu konuda 2023’te oldukça aktiftik. 

2024 için hedefleriniz neler?

Bu yıl yüksek limitli işlerde, sektöre öncülük etmeye devam etmek istiyoruz. Ayrıca KOBİ’ler daha fazla ağırlık vereceğimiz bir yıl olacak.

DSU – Nakliyata Bağlı Kar Kaybı teminatını Türkiye’de lokal pazarda başka hiçbir şirket direkt şekilde sağlayamıyor. Proje Bazlı Nakliyat Emtea ve Nakliyata Bağlı Kar Kaybı Sigortası’nı finansal gücümüz ve yüksek kapasitemiz sayesinde sunabiliyoruz. Chubb olarak bu konuda uzmanlığımız ve uzun yıllara dayanan bir deneyimimiz var. Yüksek kapasitemiz ve finansal gücümüzle de fark yaratmaya devam edeceğiz.