Özel Röportaj: ''Bize gurur veren bir iş birliğine imza atmış bulunuyoruz''
Özel Röportaj: ''Bize gurur veren bir iş birliğine imza atmış bulunuyoruz''

Özel Röportaj: ''Bize gurur veren bir iş birliğine imza atmış bulunuyoruz''

Doğa Sigorta Genel Müdürü Coşkun Gölpınar; “Türkiye’nin mobilite alanında hizmet veren küresel teknoloji markası Togg ile bize gurur veren bir iş birliğine imza attık.”

Doğa Sigorta’nın ilk yarı performansından bahsetmek isteriz. Nasıl bir ilk yarıyı geride bıraktınız?

Şubat ayında yaşadığımız elim deprem felaketi ve sonraki süreçteki etkileri başta olmak üzere süregelen ekonomik gelişmelerden kaynaklanan maliyet artışları ile zorlu bir ilk yarıyı geride bıraktık. Deprem felaketinin yaralarını sarmayı halen sürdürüyoruz. Haberi aldığımız ilk andan itibaren Doğa Sigorta olarak; bölge müdürlüklerimiz, acentelerimiz, saha ekiplerimiz ve tüm ilgili birimlerimizle aksiyon alarak bölge ile iletişimde kaldık.

İhtiyaçlara cevap verebilmek adına hızla organize olarak yardımların ulaştırılması, dağıtılması ve ihtiyaç noktalarının saptanması konusunda yürekten destek sunduk. Bakanlık ve belediyelere bağlı yardım teşkilatları ile iş birliği içerisinde sürecin yakın takipçisi ve destekçisi olduk, olmaya da devam ediyoruz. Yaşanan acıları dindiremesek de sigorta sektörü olarak deprem sonrası maddi kıymetlerin yerine konması ve hayatın normale dönüş süreci için var gücümüzle çalıştık, hasarları süratle tespit ederek ve ödemeleri önceliklendirerek hızla gerçekleştirdik. Ülkemizin böyle büyük bir acıyı bir daha yaşamamasını temenni ediyoruz.

Yaşadığımız deprem felaketiyle sektörün zorlandığı bir ilk yarıyı Doğa Sigorta olarak iyi bir noktada, hedeflediğimiz kârlılıkla ve dengeli portföy yapımızı koruyarak kapattık. Hem sigorta sektörümüz hem de şirketimiz adına 2023 yılının iyi ve kârlı bir şekilde kapatılmasını diliyorum.

Yılın 2. yarısında daha çok hangi başlıklar gündeminizde olacak, hangi alanlara eğileceksiniz?

Ana hedeflerimiz; değişen müşteri ihtiyaçlarını en doğru şekilde belirleyip, teknolojik imkanları en iyi şekilde kullanarak, sigortalılarımıza ve iş ortaklarımıza en uygun çözümleri hızla sunmak. Bunu başarabilmek için tüm iş paydaşlarımızla (sigortalı, acente, broker, yetkili servis, reasürörler vb.) yakın iletişimde olmaya ve onlardan geri bildirimler almaya özen gösteriyoruz.

Dengeli portföy yapımızı koruyarak sürdürülebilir kârlılık hedefiyle üretimlerimizi sürdürüyoruz. Orta ve uzun ölçekli projelerimiz ve hedeflerimiz doğrultusunda 2023 yılını özellikle etkin dijital pazarlama stratejimiz ile yeni iş ortaklıkları ve verimli projeler oluşturmak üzerine kurguladık. Sektörel ihtiyaçlar üzerine yoğun çalışmalarımız ve yeni ürün planlarımız bulunmakta. Sigortalılarımıza daha iyi hizmet sunabilmek için proje ve hizmetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Son yıllarda Doğa Sigorta olarak dijitalleşmeye çok önem verdik, bu hedef ile önemli iş birliklerine ve ürünlere imza attık. Ayrıca, hasar süreçlerinden üretim sürecine, hasar ödemelerinden hukuksal süreçlere kadar her şeyi dijital bir ortamda gerçekleştirip hata payını sıfıra kadar indirmeyi hedefliyoruz.

Sigortacılık sektörünün özellikle son dönemdeki gündemlerinden biri elektrikli araçlar ve sigortalanması konusu. Hibrit araçlar ve elektrikli araçlar sektörde trafik sigortası ve kasko başlıklarını nasıl şekillendirecek?

Gelecek 10 yıl içerisinde elektrikli araç kullanımının %50 seviyelerine ulaşması beklenirken yeni teknoloji ve atılımlarla birlikte araçların %70’inde sürücüsüz/otonom/entegre sistemlerin kullanılması bekleniyor. Artık tüketicilerin özel araç kullanımı yerine otonom/sürücüsüz/elektrikli araçlar gibi alternatif transfer sistemlerini tercih etmesi sera gazının iklim üzerinde yarattığı negatif etkileri de azaltacaktır. Sigortacılık açısından bakıldığında ise şahıs kullanımının dışına çıkan sürücüsüz araçlara geçiş yapılmasının hasar frekansında da gözle görülür bir seviyede düşüş yaratması beklenmekte. Fakat mevcut oto sigortalarında bir kaza durumunda sürücüdeki kusura bakılırken, sürücüsüz araç kullanımı sırasında meydana gelebilecek kazalarda araç üreticisinin kusurlu bulunması da söz konusu olabilir.

Çevre bilincimiz ve sigortalılarımıza yaygın hizmet sağlama hedefimizle 2 yıl önce elektrikli ve hibrit araçlara yönelik Doğal Kasko ürünümüzü kullanıma sunduk. Değişen dünya düzeninde daha yeşil bir gelecek oluşturmak ve çevreye duyarlı araç kullananların hayatını kolaylaştırmak adına geliştirdiğimiz bu özel ürün ile önemli bir adım atmış olduk. Ve devamında bir başka çok kıymetli projeye de imzamızı attık.

Sizin elektrikli araçlar konusunda bir çalışmanız var mı? Togg’un Trumore Uygulamasındaki sigortacılık videolarında Doğa Sigorta adı geçiyor. Detayları öğrenebilir miyiz?

Türkiye’nin markası Doğa Sigorta olarak Türkiye’nin mobilite alanında hizmet veren küresel teknoloji markası Togg ile bize gurur veren bir iş birliğine imza attık.

Bu iş birliği kapsamında, Togg T10X kullanıcılarının akıllı cihazlarına özel olarak tasarladığımız ayrıcalıklı bir Kasko sigortası geliştirdik. Bu ürün, Doğa Sigorta olarak gelişmiş sigorta hizmet ve çözümlerimizin yeni nesil bir yansıması olarak Togg T10X kullanıcılarına özel kapsamla, kaliteli hizmet güvencesi ve ayrıcalıklı teminatlarla oluşturuldu ve kullanıcılara sunuldu. Uçtan uca dijital çözümler sunduğumuz ürünümüz, Togg ile yapılan ayrıcalıklı iş birliği ile akıllı cihazın en önemli parçası olan batarya ünitesini muafiyetsiz olarak teminat altına alıyor ve akıllı cihazdan alınan geri bildirimler ile birlikte kullanıcı odaklı kişiselleştirilebilir özellikler sunuyor.

Yeniliğe yolculukta daimî güvence rolü üstlendiğimiz bu özel ürünümüz ile sektörde öncü bir işe imza atmış bulunuyoruz. Togg tarafından Trumore üzerinden yapılan bu paylaşımlarda da ürünümüze ait bilgiler yer alıyor. Uzun ve titizlikle sürdürülmüş bir süreç sonucunda kullanıcıların hizmetine sunduğumuz bu ürünün, elektrikli araçlara doğayı korumak adına verdiğimiz destek ve güvencenin bir yansıması olmasına ek olarak dijitalleşmeye verdiğimiz önemin de bir sonucu olduğunu ve henüz çok yeni hizmete sunulan ürünümüzle 2.000 adede yakın poliçe düzenlendiğini duyurmaktan da ayrıca mutluluk duyuyoruz.

Acenteler bu alanda yeni oldukları için tecrübe edinmeleri zaman alacak mı? Acentelerinizi bu alandaki hizmetlere nasıl adapte ediyorsunuz?

Acentelerin süreklilik arz eden bir büyüme için de dengeli portföy yapısı kurmaları, özellikle dünyada ve sektördeki yenilikleri yakından takip etmeleri önem arz ediyor. Teknolojik gelişmelerin yaşamımıza ve sektörümüze çok hızlı girmesi nedeniyle acentelerimiz teknolojiyi yeterli ve verimli olarak kullanamamakta. Bunun nedeni; acentelerimiz teknolojinin çok hızlı gelişmesi ve müşterilerimizin ihtiyaçlarının teknoloji ile birlikte değişiklik göstermesi sebebiyle değişime adapte olmakta zaman zaman zorlanıyorlar. Acentelerin, müşterilerimizin değişen ihtiyaç ve beklentilerini doğru okuyor olmaları gerekir. Bu doğrultuda biz de iş ortaklarımız ile her zaman yeni stratejilerimizi ve planlarımızı paylaşıyoruz. Doğa Sigorta olarak, acentelerimizin dijital süreçlere kolay adaptasyonu için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Grup bünyemizdeki üniversitemiz İstanbul Topkapı Üniversitesi ile de çağın sigortacılık ve pazarlama anlayışına uygun bir sertifikalı eğitim programı hazırladık. Eylül ayında ilk acente grubumuz eğitimlerine başlayacak.  Online kanallardaki üretimin payı küçük gibi gözükse de bu kanallarda var olmayı sürdürüp ve çağın gereklilikleri doğrultusunda gelişen yenilikleri iş süreçlerimize ve hizmetlerimize adapte etmeye devam edeceğiz. Değişen dünyada dijital kanallar artık çok önemli hale geldi. Bu konuda acente tarafının yaygınlaşması için de sigorta şirketleri olarak gerekli yatırımların yapılması gerekiyor. Satış kanallarının dijitalleşmesi yeni müşteri kazanımlarını da beraberinde getirmekte. Müşterilerimizin ihtiyaçları değiştikçe bu ihtiyaçlara uygun cevap vermek adına ürünlerimizi gözden geçiriyor ve iyileştirmeler için özenle çalışıyoruz.

Sizce sektörü 2024’te domine edecek branşlar neler olacak? Sizin bu alanlara yatırımlarınız nasıl seyrediyor?

Doğa Sigorta olarak hayat dışındaki tüm branşlarda; Yangın, Nakliyat, Sağlık, Oto, Mühendislik, Tarım, Hukuksal Koruma, Ferdi Kaza, Sorumluluk ve Kefalet alanlarında faaliyet gösterip, sigortalılarımıza ihtiyaç duydukları her anda güvence sunmayı sürdürüyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm branşlarda sektördeki iddiamızı koruyor, dengeli portföy yapımız ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Oto-dışı branşlarda oto branşlarına göre daha yüksek büyüme oranları kaydederek, portföyümüzde oto-dışı payını her sene artırıyoruz. Nakliyatta özellikle CMR ve FFL sigortalarında büyük bir gelişme ortaya koyduk. Yangın branşında ülkemizin en büyük gruplarını sigortalamaktayız. Tamamlayıcı Sağlık Sigortalarında birçok büyük grup anlaşmamızın yanı sıra bireysel portföyümüzü de hızla büyütüyoruz. Mühendislik Sigortalarında da güçlü bir gelişim göstermekteyiz. Bu branşlarda sağladığımız yüksek büyüme oranlarını underwriting prensiplerimizden taviz vermeden yaptığımızı da önemle belirtmek isterim. Dijital yatırımlara ve teknolojik altyapı geliştirmelerine oldukça önem veriyoruz. Bu bilinçten hareketle yatırım tercihlerimizi teknoloji tarafında kullanmayı önceliklendiriyoruz.

Acente kanalındaki performanstan da bahsetmek isteriz. Acentelerinizin ilk yarı performansı nasıl seyretti? Dağıtım kanallarınızla birlikte daha fazla büyümek için hangi iş birliklerini hayata geçiriyorsunuz?

Acentelerimiz en önemli iş ortağımız. Bu anlamda ülke geneline yayılan önemli bir kaynağımız olduğunun farkındayız. Doğa Sigorta olarak Türkiye genelinde yaygın yaklaşık 2.000 acentemiz ile birlikte faaliyetimizi sürdürüyoruz. Acentelerimize gelişen ekonomik konjonktürde nasıl daha farklı olmaları ve işlerinde daha verimli olmaları konusunda destek oluyor, kendilerinden de şirketimize gelen geri bildirimleri mutlaka değerlendiriyoruz. Yapılması gerekenleri ve yapılabilecekleri birlikte yapmayı amaçlıyoruz. Özellikle üst üste yaşanan pandemi ve afetler sonrası acentelerimiz de zor zamanlardan geçtiler. Fakat güç birliği ile, onların da yoğun çaba ve gayretleri ile kurum olarak yılın ilk yarısını, hedeflediğimiz kârlılıkla ve dengeli portföy yapımızı koruyarak kapatabildik. Acentesinin kolay ulaşabildiği, acente dostu bir şirketiz ve böyle olmaya da devam edeceğiz. Acentelerimizin ihtiyacı olduğu her an hızla dönüş yapan, net bir şirket olmanın avantajlarını yaşıyor ve yaşatıyoruz. Tüm birimlerimize unvan farkı olmadan ulaşılabilir olmamızın ve cevabı ‘Evet’e çevirebilmek için gösterdiğimiz çabayı görmeleri nedeniyle acentelerimiz ile olan bağımız çok kuvvetli konumda. Acentelerimiz de müşterisine hızlı hizmet vererek, işi sonuca ulaştırmada rakiplerine göre olan avantajını, yani Doğa Sigorta Acentesi olmanın kazancını yaşıyor. Dağıtım kanallarımızı bilinçlendirerek ve sık sık mesajlar göndererek temel sigorta ihtiyaçlarını içeren poliçe satışlarının yanında dijital teknik ve altyapıları kullanarak da yeni ürünlere karşı motive ediyoruz.