Özel Röportaj: ''Değişen Dünyanın Sigortacısı'' Olma Misyonumuzu Sürdürüyoruz
Özel Röportaj: ''Değişen Dünyanın Sigortacısı'' Olma Misyonumuzu Sürdürüyoruz

Özel Röportaj: ''Değişen Dünyanın Sigortacısı'' Olma Misyonumuzu Sürdürüyoruz

BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir; “Özel emeklilik ve hayat sektörü içerisinde ön plana çıkartmayı hedeflediğimiz en temel stratejimiz müşterisine değer yaratan bir şirket olmak”

BNPPC Türkiye’nin 2022 yılı performansı hakkında neler söylemek istersiniz?

Öncelikle yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle hepimize çok geçmiş olsun, ülkemizin başı sağ olsun. Bu büyük felaket sonrası yaraların hızlıca sarılması için sigorta sektörü olarak üzerimize düşen tüm görev ve sorumlulukları güçlü desteğimiz ile yerine getiriyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımız, onların yakınları ve de afet bölgesindeki müşterilerimiz için tüm talepleri öncelikli hale getirerek çok hızlı şekilde destek olmaya devam edeceğiz.

BNP Paribas Grubu altında faaliyet gösteren BNP Paribas Cardif Türkiye olarak, “Sigortayı ulaşılabilir kılıyoruz” anlayışı ile Türkiye sigortacılık sektöründe on yılı aşkın süredir hizmet veriyoruz.

Sunduğumuz Hayat, İşsizlik, Kritik Hastalıklar, Ferdi Kaza, Cihaz Koruma ve Uzatılmış Garanti gibi koruma sigortaları ve Bireysel Emeklilik Planları ile faaliyet gösterdiğimiz sektörler baz alındığında, sektörümüzün en geniş kapsamlı sigorta platformuyuz. Kendi sektöründe lider konumdaki iş ortaklarımızla gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri ile otomotiv, perakende, bankacılık, tüketici finansman şirketleri, dayanıklı tüketim ve telekomünikasyon sektörlerine yönelik yenilikçi sigorta ürünleri sunmaktayız. "Değişen Dünyanın Sigortacısı" misyonumuzla, sektöre yön veren öncü faaliyetlerimizi sürdürürken, toplumsal sosyal sorumluluğa katkılarımızla da adımızdan söz ettirmekteyiz.

Geniş ürün portföyümüz ve uluslararası vizyonumuz ile sunduğumuz kapsamlı hizmetler sayesinde, geçtiğimiz seneyi ülkemizde meydana gelen ekonomik dalgalanmalara rağmen başarılı bir finansal tablo ile geride bıraktık. 2022 yılında toplam 2.5 milyar TL prim üretimine ve 9.8 milyar TL BES fon büyüklüğüne ulaştık.

2023 yılında en çok hangi başlıklara odaklanacaksınız? Bu sene sizi tanımlayacak kelimeler neler olacak?

BNP Paribas Cardif Türkiye olarak, şirketimizde yürüttüğümüz kurumsal iş yapış stratejileri kapsamında maliyet-gelir oranını yönetirken, her türlü yasal, operasyonel veya finansal riski en aza indirmeyi, buna bağlı olarak mevcut işlerimizde sağlıklı bir ivme kazanarak, yeni işleri güvence altına almayı hedefliyoruz.

Müşterilerimiz ve iş ortaklarımız için iyileştirilmiş değer önermesine yönelik dijital varlıklarımızı farklılaştırmak ve geliştirmek, Cardif'in daha uzun vadeli büyüme ve karlılık hedeflerini güvence altına almasını sağlayacaktır.

2023 yılında son kullanıcılarımızın deneyimini iyileştirmek amacıyla kurumsal internet sitemizi yenilemek ve e-şube kanalımızda sunduğumuz hizmetlerimizi artırmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

Halihazırda sunduğumuz ürünlerin içeriklerini zenginleştirmek ve kişilerin hayatlarındaki farklı risk alanlarını güvence altına alabilecekleri yeni ürünleri piyasaya sunmak müşterilerimize sunduğumuz değeri artıracak ve onlarla aramızda yarattığımız güvene dayalı uzun süreli ilişki modelimizi kuvvetlendirecektir.

2023 yılında tüm bu hedeflerimizin neticesi olarak, yaklaşık 4 milyar TL seviyesinde prim üretimine ve 15 milyar TL BES fon büyüklüğüne ulaşmayı amaçlıyoruz.

Özel emeklilik ve hayat sektörü içerisinde BNPPC’i farklı kılan ve ön plana çıkaran güçlü kasları nelerdir? Bu yönleri yeni senede nasıl besleyeceksiniz?

BNP Paribas Cardif olarak özel emeklilik ve hayat sektörü içerisinde ön plana çıkartmayı hedeflediğimiz en temel stratejimiz müşterisine değer yaratan bir şirket olmak. Bu sebeple, farklı kanallardan hizmet verdiğimiz tüm müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerini merkeze alan müşteri odaklı bir yaklaşım ortaya koymak ve de müşteri değeri kavramını ürünlerimizde ve hizmetlerimizde üst seviyeye çıkaran bir şirket olmayı hedefliyoruz.  Bunun için tüm projelerimiz ve yatırımlarımız müşteri değerini arttıracak şekilde planlanmaktadır.

Özel Emeklilik Sistemi için öncelikle BES planlarımızı müşterilerimizin segmentine ve meslek gruplarına göre farklılaştırılarak avantajlı hale getirdik. Daha analitik yaklaşım ile iş ortağımız TEB ile ortak müşteri segmentasyonu ile belirlenen müşterilerde ihtiyaca yönelik ürün ve hizmetlerimizi sunacağız. Mevcut müşterilerimizde özel müşteri yönetimi stratejimiz ile onlarla sürekli iletişim halinde olarak piyasa koşullarına göre düzenli bilgilendirme yapıyoruz.

Hayat sigortaları için ise bu yıl ön plana çıkan en önemli özelliğimiz ülkemizde artan yaş ömrü ve artan emekli müşteri sayısına paralel sigortalanma yaşını arttırmak oldu. BNP Paribas Cardif olarak ürünlerimizde 70 yaşına kadar sigortaya giriş yaşı ve 75 yaşına kadar sigortadan faydalanma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca hayat sigortası ürünlerimize ana teminat olan vefat teminatının yanına maluliyet, işsizlik ve de tehlikeli hastalıklar gibi güçlü ek teminatlar eklenerek ürün yapıları daha kapsamlı hale getirildi. Ürün yapılarına özel eklenen çeşitli asistans hizmetleri ile de müşterilerimiz farklı konulardaki ihtiyaçlarını ücretsiz hizmet alarak kullanabilmektedirler.

Hayat branşı yıllardır kredi alanına sıkışmış bir durumda. BNPPC olarak hayat branşında gelişme yakalamak ve bu alanı zenginleştirmek için strateji ve ürün geliştirmeleriniz neler oluyor?

BNP Paribas Cardif olarak kredi bağlantısız hayat sigortalarında ürün yelpazesini genişletmek ve müşterilerimize olan faydayı artırmak için de grubumuzun dünyada diğer ülkelerdeki ürün trendlerini yakından takip etmekteyiz. Bu kapsamda ihtiyaca yönelik yenilikçi hayat ürünlerimiz, güçlü ek teminatlar ve asistans hizmetlerimiz ile çözümler sunmaktayız.

BNP Paribas Cardif Türkiye olarak, kapsamlı Hayat Sigortası ürünlerimizle, müşterilerimizi hayatın beklenmedik risklerine karşı korumanın en güvenilir yolunu sunmaktayız. Hayat Sigortalarımız ile günlük yaşamda karşılaşılabilecek kaza, hastalık veya tehlikeli hastalıklar gibi risklerde müşterilerimize poliçelerindeki teminatları üzerinden finansal güvence, ayrıca vefat durumunda ise yakınlarına tazminat ödenmesi ile maddi bir güvence sağlıyoruz. Bu alanda, tehlikeli hastalıklar teminatları ile güçlendirilen kredi bağlantısız hayat sigortası ürünlerimiz, dövize endeksli prim iadeli hayat sigortalarımız ve de özellikle çocuklarının eğitimini güvence altına almak isteyen müşterilerimiz için Eğitim Geleceğim adı altında uzun süreli hayat sigortalarımız ile her ihtiyaca uygun çözümlerimizle müşterilerimizin yanında oluyoruz.

BNP Paribas Cardif Türkiye olarak, 2022 yılında yeni ürünlerimiz ve dağıtım kanalı çeşitliliğimizin de etkisiyle özellikle banka satış kanalımızda kredi bağlantısız hayat ürünlerimizin payını yüzde 10’dan yüzde 21 seviyelerine kadar yükselttik. 2023 yılında bu oranı daha da arttırarak yüzde 30’lara taşımayı hedefliyoruz. Ayrıca ürünlerimizin içindeki teminatları zenginleştirirken aynı zamanda daha geniş kitlelere ulaşmak adına tüm hayat ürünlerimizde giriş yaşını 70’e ve faydalanma yaşını da 75’e kadar yükselttik. Önümüzdeki dönemde bunun pozitif etkisini hem artan müşteri sayısı ve artan prim üretiminde göreceğiz.

BES her geçen sene daha da gelişerek güçleniyor. Siz, BES alanında son dönemde hangi başarılara ve yol haritalarına imza atıyorsunuz?

Bilindiği üzere Bireysel Emeklilik Sistemi, Sosyal Güvenlik Sistemi'nin tamamlayıcısı özelliğindedir ve bu sistemde oluşan birikimler emeklilik hakkının kazanılması durumunda emeklilik maaşı ve/veya toplu para şeklinde geri ödenmektedir. Bireysel Emeklilik Sistemi, sahip olduğu teşvikler, profesyonel fon yönetimi hizmeti, şeffaflık ve devlet güvencesi gibi önemli avantajlar ile diğer birikim araçlarından ayrılmaktadır. Özellikle son yıllarda devletin sisteme sağladığı ilave teşvikleri ile daha da cazip hale getirilen Bireysel Emeklilik sisteminde sektördeki büyümeye paralel bizde şirket olarak hem katılımcı sayısında hem de fon büyüklüğünde büyüyoruz. 2021 yılında Bireysel Emeklilik Kanunu'nda yapılan 18 yaş altı genç ve çocukların kapsama alınması, Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım (BEFAS) platformunun uygulamaya açılması, Devlet katkısı teşviğinin yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltilmesi ve fon değişiklik hakkının artırılması gibi bir dizi önemli düzenleme, sektörün büyümesine katkı sağladı. Biz de bu dönem içerisinde gerekli ürün geliştirme ve pazarlama çalışmalarımızı tamamlayarak bu önemli alanda da müşterilerimize hizmet sunmaya başladık. Müşterilerimizin sisteme girişini teşvik edici satış ve pazarlama kampanyaları ile bu büyümeyi destekledik ve 2023 yılında da bu yöndeki kampanyalarımız devam edecek.

Hem banka dağıtım kanalı hem de acente kanalımız ile 2022 yılsonu bireysel sözleşme sayısında 230 bin sözleşme adetine ve devlet katkısı dahil 9.8 milyar TL’nin üzerinde yönetilen fon büyüklüğüne ulaşmış durumdayız. 2023 yılında da bu büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz.

Bireysel Emeklilik sektöründe katılımcıların değer verdiği en önemli konu, birikimlerinin uzun vadeli bu sistemde güvenilir ve onlara kazanç sağlayacak şekilde başarıyla yönetilmesidir. BNP Paribas Cardif Türkiye olarak Bireysel Emeklilik fon yönetimimizi Portföy Yönetimi sektörünün tecrübeli ve yenilikçi şirketi olan TEB Portföy Yönetimi aracılığıyla katılımcılarımıza sunmaktayız.

Katılımcılarımıza sunduğumuz fonların yönetimini yakından takip ederek, kullanıcılarımızın fon getirisi ile ilgili düzenli bilgilendirilmesini sağlayacak takip ve performans mekanizmalarını yönetiyoruz. Bunun için özellikle Özel Müşteri Yönetimi kavramı ile birçok müşterimize deneyimli Özel Müşteri Yöneticilerimiz aracılığıyla özel portföy hizmeti sunmaktayız. Bu alanı önümüzdeki dönemde daha da geliştirmeyi ve büyütmeyi planlıyoruz.

Dağıtım kanalları tarafında bankalarla yürüttüğünüz iş birlikleri neler oluyor?

Stratejik ortağımız ve banka dağıtım kanalımız olan Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) ile güçlü bir iş birliği yürüterek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. BNP Paribas Cardif olarak deneyimli saha ekibimiz, TEB Banka Bölge Müdürlükleri ile koordineli faaliyet göstererek, TEB’e ve TEB müşterilerine Hayat ve Ferdi Kaza Sigortaları ve Bireysel Emeklilik ürünlerimizle uzman çözümler sunuyor. Ayrıca müşteri iletişim yönetimi için iş ortağımız TEB ile tüm çalışmaları ilgili birimlerimiz ortak yönetiyor; bu kapsamda potansiyel müşteri analizleri, mevcut müşteri analizleri, kampanya odaklı müşterilerin tespiti gibi birçok çalışma ile ortak bir iş birliği süreci yürütülüyor. Tüm bunların yanında müşteri iletişimini en üst seviyeye taşımak için TEB ile ortak çağrı merkezi faaliyetlerini de birlikte gerçekleştiriyoruz.

İş ortağımız TEB’in kurumsal müşterilerine yönelik kurumsal sigortacılık ürünlerimiz olan Grup Hayat, Grup Ferdi Kaza ve İşveren Katkılı Bireysel Emeklilik Planlarımızı 2022 yılında firmaların ihtiyaç ve taleplerine bağlı olarak büyüdük. 2023 yılında da bu projelerimizin sayısını arttırarak daha fazla kurumsal müşterinin ihtiyacını karşılamak hedeflerimiz arasında yer alıyor.