Özel Röportaj: 'Sanal toplantılar iş seyahatlerinin yerini alabilir mi?'
Chubb Türkiye ve MENA Bölgesi Kaza ve Sağlık Sigortaları Müdürü Ömer Abit; “ Seyahat sigortasıyla ilgili farkındalık arttı. Bu çok memnuniyet verici bir gelişme. Müşteriler artık seyahate çıkarken doğru şekilde sigortalanmış olmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor”
COVID-19 ile birlikte iş seyahatleri de dönüşüme uğradı. Bu konuyu Chubb nasıl değerlendiriyor?
Pandemi sonrası iş seyahatleri yeniden başladı. Ancak şirketlerin, yani hem işverenlerin hem çalışanların yeni normale uyum sağlaması gerekiyor. Esneklik, dayanıklılık ve tabii proaktif olmak, buradaki anahtar kelimeler.
Geçen yıl, pandemi henüz devam ederken, iş sehayatleriyle ilgili global bir araştırma gerçekleştirdik. İş amaçlı seyahat edenlerin pandemi sırasındaki deneyimlerini ve COVID-19 sonrası seyahatten beklentilerinin neler olduğunu görmek, anlamak istedik. Sanal toplantılar iş seyahatlerinin yerini alabilir mi? İş seyahatine çıkmayınca, yüz yüze görüşmeyince önemli iş fırsatlarını kaçırıyor olabilir misiniz? Bu sorulara verilen yanıtlar, şirketler iş seyahatleri, buna ayrılacak bütçelerle ile ilgili yeni kararlar alırken önemli.
Sizce pandemi dönemi, iş seyahatlerinin yapısını kalıcı olarak değiştirebilir mi?
Seyahat sigortasıyla ilgili farkındalık arttı. Bu çok memnuniyet verici bir gelişme. Müşteriler artık seyahate çıkarken doğru şekilde sigortalanmış olmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor. Pandeminin etkilerinin doğrudan bir sonucu bu.
Günümüzde işletmeler seyahat konusunda çalışanlarla diyaloğa açık olmalı; tüm senaryoların değerlendirildiğinin güvencesini vermeliler. Çalışanların da üstüne düşenler var tabii. Seyahate çıkmadan önce seyahat ettikleri ülkeler, riskler hakkında bilgi edinmeli, tedbirli davranmalılar. Düzenli olarak ateşlerini ölçmeleri gerekiyor mu? Her zaman mı yoksa sadece belirli durumlarda mı maske takmalılar?
2021 yılında yaptırdığımız araştırmaya göre, iş amaçlı seyahat edenlerin büyük bir çoğunluğu (%69), şirketlerin COVID-19 sonrası seyahat bütçelerini kısıtlayacağını bekliyordu. Ancak aynı zamanda iş seyahatinin uluslararası ticaretin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve bunun değişmeyeceğini de düşünüyorlardı.
Bireylerin iş seyahatlerine bakışı nasıl değişiyor?
Çalışanlar bilgilendirilmek, seyahate hazırlanabilmek istiyorlar. Herhangi bir sürprizle karşılaşmayacaklarından emin olmak için poliçe programına, sigortaya ve tabii şirketlerine güveniyorlar. İş seyahatlerini daha yönetilebilir hale getirmek için şirketler süreci seyahat öncesi, sırası ve sonrası aşamalara ayırmalı ve her aşamada yapılacakları listelemeli.
Araştırmaya katılanların yüzde 75’i, uçakta orta koltukların boş bırakılması için daha fazla para ödemeye razı. Bununla beraber farklı yaş gruplarının, farklı bakış açılarına sahip olduklarını gördük. Örneğin daha genç olanlar, COVID-19’un risklerinden daha az endişe ediyorlar.
Seyahat sigortasının neleri kapsadığı ise artık katılımcıların yüzde 81’i için daha önemli hale gelmiş durumda. Araştırmaya katılanların yüzde 86’sı, seyahat sigortasıyla hem eğlence hem iş seyahatlerinde kendilerini daha güvende hissettiklerini belirtiyor.
Önümüzdeki dönemde bizleri daha online bir iş dünyası, daha az seyahat ve belki daha dijital görüşme istatistikleri bekliyor olabilir mi?
İş seyahatleri yeniden başladı. Araştırmaya katılanlar arasında, pandeminin ve seyahat kısıtlamalarının işteki verimliliklerini düşürdüğünü söyleyenlerin oranı yüzde 74. Katılımcıların yüzde 80’i, yüz yüze görüşmelerde olduğu gibi, karşılarındaki kişinin beden dilini ve mimiklerini göremediklerinde iletişimin eksik kaldığına inanıyor.
Bununla birlikte, katılımcıların yüzde 73’ü iş seyahatine çıktıklarında harcadıkları vakti verimli olarak kullanabiliyor. Yüzde 82’lik bir kısım video konferans ve telefon görüşmelerinin pekala iş seyahatlerine alternatif olabileceği kanısında.
Sigortacılık sektörü ve hatta sigorta ihtiyaçları/ürünleri bu yeni normalden nasıl etkilenecek?
Her şirket, çalışanlarının güvenliği ve refahından sorumlu, böyle bir yükümlülük söz konusu. Kurumsal seyahat politikasının en önemli kısmını, bir kuruluşun çalışanlarının sağlığına ve güvenliğine verdiği önem ve bununla ilgli düzenlemeler oluşturur. Yalnızca çalışanlarını koruyacak şekilde değil, aynı zamanda şirketi de öngörülemeyen tehditlerden koruyan bir seyahat risk yönetimi stratejilerisi geliştirilmesi gerekir.
Doğru seyahat sigortasını seçmek önemli. Doğru seyahat sigortasını seçmek için şu noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Yalnızca iş seyahati pazarını değil, aynı zamanda şirketinizin ve çalışanlarınızın özel ihtiyaçlarını da anlayan saygın bir sigorta şirketini tercih edin. Böylece doğru seyahat sigortası poliçesine de ulaşabilirsiniz.
Sigorta şirketinin, teminatın yanında sunduğu seyahat uygulamaları ve gerçek zamanlı izleme gibi ekstra hizmetleri değerlendirin. Bu ekstra hizmetler poliçenin işlevselliğini artırır ve hem iş verenin hem çalışanların güncel gelişmelerden haberdar olmalarını sağlar.
Poliçenin karantina ve tıbbi acil durumlarda ne gibi teminatlar sunduğu da dahil, tüm şart ve koşullarını öğrendiğinizden emin olun. Çalışanlarınızın her türlü duruma hazırlıklı olmaları ve kendilerini güvende hissetmeleri için faydalı olabilecek tüm bilgileri kendileriyle paylaşın. Ayrıca, genel şirket seyahat poliçenizin riskleriyle paralel olduğundan emin olun.
Chubb 54 ülkeyi kapsayan global ağı, ürün ve hizmetleriyle bu konuda müşterilerine destek oluyor. Bu kapsamdaki en önemli çözümlerimizden biri İş Seyahat Sigortası ve birlikte sunulan Akıllı Seyahat Uygulaması. Önleyici tedbir ve teknolojilerin uygulamaya konması burada önem kazanıyor. Ölçeği ve sektörü ne olursa olsun tüm şirketlerin risklerini hafifletmeyi ve çalışanların güvenliğini sağlamayı hedefleyen bu sigorta ürünü ve telefon uygulaması üç aşamalı bir yaklaşımla geliştirildi.