Eksik sigorta riskine dikkat
Eksik sigorta riskine dikkat

Eksik sigorta riskine dikkat

Döviz kurunda meydana gelen dalgalanmalar, TL bedelli sigorta poliçelerinde eksik sigorta riskini de beraberinde getiriyor. Can Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İcra Kurulu Başkanı Meral Sürücü Toraman, özellikle TL para birimiyle sigortalanan bina, eşya, emtia, makine gibi kıymetlerin poliçe teminat kapsamında meydana gelecek herhangi bir hasarda eksik sigortaya uğramamaları adına bedellerinin güncel olarak kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor.

Poliçede gösterilen sigorta bedelinin sigortalı menfaatinin hasara uğradığı tarihteki gerçek değerinin altında kalması durumuna "eksik sigorta" deniyor. Prosedür gereği eksik sigortanın tespit edilmesi halinde sigortacı, sigorta bedelinin sigorta değerine olan oranı kadar hasarı eksik ödüyor. Son dönemde döviz kurunda meydana gelen dalgalanmalar, TL bedelli sigorta poliçelerinde eksik sigorta riskini de beraberinde getiriyor.
 
Özellikle TL para birimiyle sigortalanan bina, eşya, emtia, makine, teçhizat elektronik cihazlar, tekne gibi kıymetlerin poliçe teminat kapsamında meydana gelecek herhangi bir hasarda eksik sigortaya uğramamaları adına bedellerinin güncel olarak kontrol edilmesinin ve gerekirse bedel artışının yapılmasının oldukça önem taşıdığını belirten Can Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İcra Kurulu Başkanı Meral Sürücü Toraman sözlerine şöyle devam ediyor: “Dövize endeksli ithal makine ve teçhizatların alındığı veya ham madde ve emtiaların döviz bazında ithal edildiği durumlarda bedel artışının yapılması son derece önemli. Ticari işletmelerin hasar anında sıkıntı yaşamamaları ve eksik sigortaya yenik düşmemeleri için emtia stoklarına, makinelerine, ekipmanlarına, elektronik cihazlarına tek tek bakıp, döviz kuruna göre yeniden değerleyip sigortacılarına bilgi vermeleri ve gerekli bedel artışlarının yapılması gerekiyor” dedi.
 
“Dövize bağlı olan bedel artışlarınızı güncellemeyi unutmayın”
Bir diğer kontrol edilmesi gereken riskin uzun dönemli inşaat poliçeleri olduğunu belirten Meral Sürücü Toraman, “İnşaat sigortalarında toplam sigorta bedeli, proje bitiminde oluşacak nihai projenin bedeline eşit olacak şekilde hesaplanmalıdır, aksi takdirde eksik sigorta uygulanır. Proje süresince inşaat birim maliyet artışlarının geldiği nokta takip edilerek, TL poliçelerde bedel artışları yapmak önemlidir” ifadesini kullandı.
 
Uzmanlar, hasar anında eksik sigortaya maruz kalmamak için, özellikle dövize bağlı olan bedel artışlarının güncellenmesinin unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor.